Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Георги Иванчев: "Винаги казвам истината, дори когато не е дипломатично"

Има хора, които със всяко свое действие предизвикват околните. Това е така, защото имат смелостта да казват какво мислят високо и ясно, защото имат достатъчно сили да се борят за онова, в което вярват. Днес в предаването "Автобиография Северозапад" ви срещаме с един такъв мъж- Георги Иванчев- учител и директор на едно от най-авторитетните учебни заведения във Видин в продължение на близо 30 години, сега пенсионер, почетен председател на Фондацията на проф. Минко Балкански и член на Гражданския комитет за възраждане на Видин. Оказва се, че вместо да се радва на спокойствие, днешният ми събеседник се "хвърля" в обществено полезни дейности, чиято цел е една единствена- съхранение на българската памет. Защото няма дърво без корен. А Георги Иванчев обича Видин и се бори за неговото достойно представяне в национален и международен мащаб.
 
Първо питам вярно ли е, че когато човек излезе в пенсия, времето започва да тече по различен начин? А после тръгваме към другите теми- за българската образователна система; за участието му в дейността на Гражданския комитет за възраждане на Видин и в Общобългарския комитет "Васил Левски"; за Фондацията на проф. Минко Балкански. 

Георги Иванчев в продължение на повече от 27 години бе начело на видинската природо-математическа гимназия "Акзарх Антим І". Нямаше начин да пропуснем темата за мястото на математиката в неговия живот, за училищните спомени от младостта, през зрялата, та до златната му възраст. И за неговите любими места във Видин.
Вижте още

Монтанска компания изнася черен хайвер за арабските страни, Русия и Европа

Най- големият производител на риба и рибни продукти в страната е от Монтана. Компанията започва с няколко язовира за традиционно отглеждане на сладководна аквакултура преди 20-ина години. Развива се през годините с няколко инвестиции, една от които е модернизация на съществуващите рибарници в град Монтана, превръщайки ги в един от най-..

публикувано на 02.12.20 в 14:17

Рибари от Враца: "Купи шаран, пусни го в язовир Дъбника"

За трета поредна година Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" призова врачани вместо да сложат риба на масата на Никулден, да я пуснат във водоема. Към призива им може да се присъедини всеки, който иска да съхрани природата.  "Правим кампанията, за да има в язовира различни видове риба и да вдигнем популацията. Защото язовирът преди години беше..

публикувано на 02.12.20 в 13:41
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56