Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Владимир Недев: "Основата на свободата е правото на личен избор"

Гост в "Автобиография Северозапад" днес е един наш земляк, чийто живот е отдаден на изкуството и на словото. Поводът- в салона на видинското читалище "Цвят" бе представена неговата втора книга- романът "Кърваво небе".

"Посвещавам романа на всички българи, които търсят и се опитват да се съхранят като народност в една бурна и противоречива епоха"- казва авторът.

Освен писател обаче, гостът ми Владимир Недев е журналист, музикант и художник. Той е нашият глас, гласът на РАДИО ВИДИН, от малкия крайдунавски град Лом. От разговора ни ще разберете колко е трудно за един творец, търсещ красивото, да открие точното средство, с което да изрази своите убеждения. Той обаче не е спирал никога да търси и да ви призная честно, разбирам го. Споделя, че е написал последната си книга когато е преценил, че има какво да каже на хората около себе си. Гласът му отзвучава, защото изпълнява основното предназначение на твореца- да те накара да се замислиш за ценностите, за смисъла на живота, като част от социума. Не зная дали авторът на "Кърваво небе" ще приеме моето сравнение с немския философ Макс Вебер и неговия труд "Протестантската етика и духът на капитализма". Склонна съм да го направя, защото и двата текста са посветени на идеалния модел за демокрация. В своя труд Вебер анализира причините за възникването на капитализма, а гостът ми днес показва грешките, които допуснахме, при опита ни да разберем свободата по нашия си, типично български начин.

Разговорът първо се завърта към бунтарството и вечно живия и несломим северняшки дух. Забелязала съм, че много от гостите ми в предаването обичат приказния свят и често "отскачат" за вдъхновение там. Вероятно за да почерпят сили за големите битки в живота си. Втората книга на днешния ми събеседник- романът "Кърваво небе"- показва драмата на съвременното българско общество, белязано от безверието, пошлостта и вулгарността. В текста живее ясната гражданска позиция на автора и неговата откровена тревога, обусловена от катастрофата на ценностите; от потресаващата бездуховност и от примиренческото човешко безразличие към пороците, обсебили настоящето. Героите в повествованието са типичните образи от размирната епоха, в която живеем вече 22 години- политици, монаси, служители на бившата държавна сигурност, наркодилъри, агенти на чуждо разузнаване, терористи, християнски и ислямски фундаменталисти и още, и още... Възмездието над престъпниците, които по една или друга причина успяват да избягат от правосъдието, е основният акцент в "Кърваво небе". Другата линия, изведена в творбата, е загубата на човечността; болката и отчаянието от бездуховността. Сега разбирам защо авторът каза, че е написал книгата трудно. В началото реших, че това е болката от самото авторство и вероятно е проява на екстравагантност, защото бях чувала, че истински стойностната литература се ражда именно с много болка от писателите. Когато разгърнах страниците, още от първите прочетени редове се убедих, че Владимир Недев е изживял болката на провалените идеали, усетих, че отдавна е загърбил разочарованието и сега е посветил силите си да "събуди" не гражданското общество, а неговото съзнание- българското национално съзнание.

"Искам да се зарадвам на някаква хубавина", казва събеседникът ми, който търси естетиката навсякъде около себе си. Големият конфликт идва от сблъсъка на подменените ни духовни ценности и вътрешното търсене на красотата в отношенията ни. Владимир Недев говори за чалга културата, но индиректно презира пренасянето й в отношенията между хората и у хората. Така описан, светът ни изглежда безнадежден, но днешният ми събеседник намира светлина във вярата в Бог.

Като свои най-големи критици Владимир Недев сочи своята майка и съпругата си. За изпитанията на любовта и за тревожността да споделиш живота си с един мъж, който се бори срещу несправедливостта и утвърждава основните човешки ценности разказва Ангелина Цветкова, съпруга на Владо.

На кого се възхищава Владимир Недев, какво го трогва, кой е най-трудният материал, над който е работил, какво подготвя в момента и къде вижда надеждата?

Владимир Недев стои зад всяка своя дума с действия и кураж. Така е, защото вероятно след катарзиса, той е съзрял и лъч на надежда и спасение за нас- българите. Видял го е в най-младите, които не бива да израстнат без идеали и ценности. А това какви ще бъдат те, зависи от нас.

"Ние трябва да дадем шанса на подрастващите да избират и сами да разпознават красивото. Да изградим и възпитаме естетически критерии на своите деца."

Така е, защото в основата на свободата е правото на личен избор. А ние сме направили съзнателния избор, да живеем в българския Северозапад, да се изправяме ежедневно срещу различни предизвикателства, да отстояваме себе си, вярата и достойнството си.
Вижте още

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56

"Изплети топлина" - кампания в помощ на хората без дом

За девета поредна година се провежда благотворителната кампания "Изплети топлина", организирана от фондация "Има начин". Тази година, заради пандемията, организаторите разчитат на доброволци, които ще плетат в домашни условия. "Ще развием основно надомното доброволчество. Няма да имаме обществени плетения и седянки, с оглед да спазваме..

публикувано на 17.11.20 в 17:10

В “Музикална зона” слушаме Patty Pravo

Пати Право, псевдоним на Николета Страмбели, е втората жена изпълнителка по брой продадени албуми след Мина и третата италианска изпълнителка с най-голям търговски успех. Тя е една от шестимата италиански изпълнители, които имат продадени повече от 100 милиона копия: само сингълът ѝ La bambola (Куклата) има общо 40 милиона копия, което я прави една от..

публикувано на 16.11.20 в 09:45

В „Музикална зона“ слушаме Хари Мата Хари

Те са една от най-известните групи в бивша Югославия и вече над 30 години са на върха в музикалните поп и рок класации. Лидер и основател на босненската формация е Хари Варешанович, който е наричан от фенове и колеги “Сараевския славей”. През 1985 г. е създадена групата „Хари Мата Хари“ и до днес е издала 12 албума, от които са продадени над пет милиона..

публикувано на 09.11.20 в 09:40