Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Борян Калчев- лекар по професия, призвание и по семейна повеля

Днес в предаването "Автобиография Северозапад" ви срещаме с видинския психиатър Борян Калчев. В седмицата на любовта и виното, решихме да ви представим един мъж, който повече от 30 години се грижи за душите на хората. Цялата му кариера е преминала тук, в Северозападна България. Професията му е хуманна, но и доста трудна. Въпреки това днешният ми гост е съумял да запази любовта си към хората и вярата в доброто. Потомствен лекар е, всъщност почти цялото му семейство е свързано по различен начин с медицината. Д-р Калчев обаче е и отличен кулинар, прекрасен родител и дядо.

С д-р Борян Калчев си говорим за пътя към душите на хората, за изцелението, за предизвикателствата на живота и непрестанната борба на лекарите за пациентите им. Неизбежно беше да поговорим и за материалната база и условията, при които се лекуват неговите пациенти...

През последните години е особено актуално "Да се мисли позитивно!" А напоследък зачестиха пък мненията, че позитивното мислене всъщност не е чак толкова позитивно... И ще трябва ли да преосмислим цялата си житейска философия, особено ние- жителите на Северозападна България, които често сме подвластни на недотам позитивизма?... Оказа се, че "спасение от негативизма дебне отвсякъде".

Докато подготвяхме днешния брой на предаването, се срещнах и с дъщерята на Борян Калчев - Невена. Тя ми разказа повече за периода, когато гостът ми е трябвало да се грижи за двете си деца-тийнейджъри, докато съпругата му се е грижила за материалното благополучие на семейството в чужбина. Невена ми сподели, че майка й никога не би заминала на работа в друга държава, ако не е имала пълно доверие на съпруга си и не е била абсолютно убедена колко съвестен родител е той. Питах Невена хубаво ли е да имаш голямо семейство. А баща й къде е началото на династията Калчеви?

Бях чела някъде, че "Благородството не се наследява по рождение, а се придобива чрез постъпките на хората". А срещата ми с Борян Калчев ме накара да вярвам, че и днес има истински благородници. Защото всичко в него ме кара да вярвам, че когато д-р Калчев е полагал Хипократовата клетва, е вярвал в нея и нито за миг не е пренебрегвал нейния смисъл. Разбрах и още нещо много важно: има успешен модел, при който кариерата не пречи да създадеш едно прекрасно и сплотено семейство.
Вижте още

Монтанска компания изнася черен хайвер за арабските страни, Русия и Европа

Най- големият производител на риба и рибни продукти в страната е от Монтана. Компанията започва с няколко язовира за традиционно отглеждане на сладководна аквакултура преди 20-ина години. Развива се през годините с няколко инвестиции, една от които е модернизация на съществуващите рибарници в град Монтана, превръщайки ги в един от най-..

публикувано на 02.12.20 в 14:17

Рибари от Враца: "Купи шаран, пусни го в язовир Дъбника"

За трета поредна година Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" призова врачани вместо да сложат риба на масата на Никулден, да я пуснат във водоема. Към призива им може да се присъедини всеки, който иска да съхрани природата.  "Правим кампанията, за да има в язовира различни видове риба и да вдигнем популацията. Защото язовирът преди години беше..

публикувано на 02.12.20 в 13:41
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56