Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Николета Горанова: "Музиката ще ви усмихне и всичко лошо ще си отиде"

За много години, уважаеми слушатели на РАДИО ВИДИН! Здраве, щастие и повече късмет, ви пожелаваме ние, от екипа на предаването "Автобиография Северозапад"!
 
Нова година, нови гости и надяваме се, интересни за вас- слушателите на РАДИО ВИДИН. Първият ми гост за тази година е една млада жена, надарена с прекрасен глас, която в момента следва сърцето си и реализира своята мечта. Ще чуете и разговор с нейната първа учителка, която я открива за музикалното изкуство и голямата сцена.

Уважаеми слушатели, представям ви Николета Горанова- народна певица, студент трети курс в Софийския университет, специалност "Музикална педагогика". Тя е родена тук- в нашия Северозапад, възпитаник е на местните школи за народна музика, а сега ни слави не само в национален, а и в международен мащаб.

 
С Николета си говорим за музиката и за живота. Заедно слушаме обичаната от нея музика- песни, които знае и песни, които пее. Питам я на кого се възхищава един млад и талантлив човек и как успява да си проправи път към осъществяване на мечтите. Николета е пътувала много още от малка. Турнетата и страните, които е посетила, са оставили трайни спомени у нея. Началото обаче е тук- в нашия ветровит Северозапад, в школата на детския фолклорен ансамбъл "Детелина", с ръководител Мимоза Кюртанова.
 
Кога и къде се е състоял сценичният й дебют? Подкрепят ли я нейните близки в нелекия път, който е избрала? Има един човек, който е изключително важен за днешната ми гостенка и до ден днешен. За своята откривателка и първа учителка, Николета говори с огромна обич и уважение. А помни ли я Цветана Петрова- проверяваме в пряк телефонен разговор.

Сега Николета е вече утвърдена певица
, с име и свои фенове. Не можах да преодолея женското си любопитство и я попитах за носиите, аксесоарите и специфичния сценичен грим, който всяка народна певица носи. Помолих я да ни разкаже и за най-трудния момент на сцената, за неуспехите и непрестанната борба за реализация. Оказа се, че когато човек си обича работата, помни само хубавите моменти!

"Когато ви е трудно, когато ви е тъжно, когато сте уплашени- пуснете си музика! И пейте с нас- тогава всичко ще си дойде на мястото. Музиката ще ви усмихне и всичко лошо ще си отиде"- казва на финала на предаването красивата млада жена със запомнящ се силен и топъл глас.
Вижте още

Монтанска компания изнася черен хайвер за арабските страни, Русия и Европа

Най- големият производител на риба и рибни продукти в страната е от Монтана. Компанията започва с няколко язовира за традиционно отглеждане на сладководна аквакултура преди 20-ина години. Развива се през годините с няколко инвестиции, една от които е модернизация на съществуващите рибарници в град Монтана, превръщайки ги в един от най-..

публикувано на 02.12.20 в 14:17

Рибари от Враца: "Купи шаран, пусни го в язовир Дъбника"

За трета поредна година Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" призова врачани вместо да сложат риба на масата на Никулден, да я пуснат във водоема. Към призива им може да се присъедини всеки, който иска да съхрани природата.  "Правим кампанията, за да има в язовира различни видове риба и да вдигнем популацията. Защото язовирът преди години беше..

публикувано на 02.12.20 в 13:41
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56