Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нели Николова: " Спокойният живот в една страна зависи от това, дали хората не са гладни"

На фона на динамичната политическа обстановка днес в страната, когато премиерът Бойко Борисов подаде оставката на правителството под натиска на протестите за високите сметки за ток и непосилния живот на голяма част от населението, гости в "Другата истина" са майка и дъщеря от Видин, които животът е пръснал в различни части на света.

Майката, Илияна Николова от 11 години и три месеца живее в Южна Италия. Двете й дъщери пък, вече осем години са в Атланта, щата Джорджия.

"Спокойният живот в една страна зависи от това, дали хората не са гладни", каза по-голямата дъщеря, Нели Николова.

"Преди няколко дни чичо ми, който живее във Видин ме попита колко плащам за газта, която ползваме. Не знам, но сметката ми е 0.01 % от моята заплата. Честно казано тук никога не съм се притеснявала за плащането на сметките за бита. В България обаче беше различно. Аз, когато завърших университет в България се опитах да живея по някакъв нормален начин и да си остана в страната. Това обаче беше невъзможно. Заплатата ми, която беше много добра за времето си, покриваше единствено и само сметките ми. Не можех да събера пари нито за кола, нито за жилище, да не говорим за мисли за деца. Тук, с нормална работа, без някакви свръхчовешки усилия имаме къща и коли. Имаме и деца, което е целта на живота ни.

Мъчно ми е, че информацията, която следя за България е толкова негативна. Дори всички гости, които идват от България носят такъв негативизъм, че просто понякога ти се иска да се затвориш и да не искаш да чуваш за тези проблеми, защото затова сме тук- да избягаме от тях!"

"Когато се върнах от Италия във Видин, очаквах, че поне градът ще е по-добре уреден, че улиците ще са асфалтирани. За съжаление, нищо не се е променило. Виждам, че за някои стандартът на живот се е повишил, но това не се отнася за повечето хора. Истината е, че те живеят много зле. Ето защо подкрепям протестите от последните дни. И още нещо - заплатите тук са много ниски за разлика от цените на стоките. Като сравнявам с живота в Италия- там много по-лесно можеш да си платиш сметките. Плащането на ток, вода, телефон в Италия не е проблем. Сметката ми беше около 10% от заплатата. В Италия токът се плаща на два месеца, като никой не минава да засича електромерите. Водата се засича на три месеца и струва много по-малко, отколкото в България. Аз за три месеца плащах 23 евро- това е нищо за ония доходи. Имаш всичко и всичко ползваш, но то е много добре уредено. Що се отнася за цените на стоките, направи ми впечатление, че една и съща стока в Италия е по-евтина, отколкото в България. Едно Маскарпоне там струва 1.19 евро, а тук е 3.59 лв. Както и да ги пресмятаме 1.19 евро се равняват на 2.28-2.30 лв, но не и на 3.59 лв. С какво българите са по- различни от останалите", добави Илияна Николова, коята в България е за кратко. Заедно със съпруга си скоро ще заминат за САЩ. Така най-после семейството, пръснато от превратностите на съдбата на два континента, ще се събере отново.
За съжаление обаче- не в родния дом.

Още информация за възможностите да успееш в САЩ и моменти от живота в Южна Италия- провинция Пулия, наричана италианската Калифорния- в звуковия файл.
Вижте още

В „Музикална зона” на 18 януари: Снежни човеци в ефира на Радио Видин!

  Ако времето ти поднесе сняг, направи си снежен човек!    Днешният ден е повод за празнуване не само за носещите името Атанас, но и за всички любители на снежните човеци. Е, как да не ги обичаш тези толкова симпатични снежковци- символи на усмивка, приятелство и позитивизъм.   18 януари е Световен ден на снежния човек. Избрана е тази..

публикувано на 18.01.21 в 09:50

Ваксините- важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз срещу пандемията от COVID-19

Финансирането на научни проекти за намирането на лечение на COVID-19 е важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз /ЕС/ на кризата с коронавируса. Европейският съюз и страните членки работят съвместно за намирането на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19. Разработват се както профилактични ваксини срещу заразяване, така и..

публикувано на 15.01.21 в 11:05

Анкета ще определи в кои градове граждани ще получат безплатно дръвчета

В кои градове искате да дарим директно 200 000 дървета през пролет 2021? Това питат от инициативата "Гората.бг" в анкета, която се разпространява във Фейсбук. Искат да дарят още 200 000 дървета, директно на хора и организации, през пролетта на 2021 година, в организирани събития без записвания и напълно безплатно. Дърветата ще са медоносни, плодни,..

публикувано на 14.01.21 в 17:01

Човешките истории в "Махалата на совите"

В дните около новата година ми се ще духовното да е с нас. Може би то ще ни подкрепи в тези превратни и нестабилни времена, а може би ще ни даде и отговори. За това избрах в коледно-новогодишните седмици да споделя с вас разговора ми с писателя Горан Атанасов. Горан е преподавател по литература и мой колега и следя пътя му от години...

публикувано на 14.01.21 в 11:40

Защо млади хора избират да се преместят на село

Изборът на нов дом е добре обмислено решение и инвестиция за години напред. Защо млади хора избират да се преместят от по- големия град на село и какво търсят преди да направят една такава промяна в живота си?  Според видински брокери, няма голям интерес от млади хора към имоти на село с цел постоянно да живеят в тях. Реална пречка младите хора..

публикувано на 12.01.21 в 17:10

Четири образователни градинки ще се изграждат в Северозапада

Близо 60 кандидатури са постъпили в конкурса на фондация "ЕкоЦентрик" за малки проекти за създаване на образователни екоцентрични градинки за НПО и образователни институции. От тях са одобрени и финансирани 17. Първоначално организаторите планират да финансират 10 предложения, но заради големия брой кандидати търсят допълнителни възможности за..

публикувано на 07.01.21 в 16:49

Рекордно залесяване отчита горското стопанство в Белоградчик

Като тежка  за горското стопанство в Белоградчик  определи 2020 година директорът Илиян Илиев. Затруднения със спирането на големите преработватели в страната и износът на пелети, който също беше спрян, заради взетите мерки срещу COVID-19, са затрудненията пред стопанството, с които е трябвало да се справят.  Въпреки това са добити 14 000..

публикувано на 07.01.21 в 16:36