Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите и оставката на правителството- коментари и обобщения от Видин, Враца и Монтана

Оставката на кабинета няма да отмени организираните протести пред спортна зала "Фестивална" във Видин- каза за РАДИО ВИДИН областният координатор на Гражданско движение ДНЕС Красимир Михайлов:

"Мисля, че това не беше желанието на видинските граждани. По-скоро те очакваха в резултат на протестите да се активизира правителството за решаване на проблемите, които поставиха."

Оставката на правителството е само първата стъпка, нужна е радикална промяна- каза Даниел Дамянов, активен участник в протестите във Видин:

"Новото правителство трябва да направи всичко възможно да не се заличат кражбите по време на хаоса, който ще настъпи. Може би трябва да се отворят договорите за концесии, приватизации и др."

Протестите във Видин са в събота и неделя от 11 часа, обявиха организаторите.

Във Фейсбук, където се организират протестиращите от Видин, исканията вече ескалират, каза кореспондентът на в-к "24 часа" Ваня Ставрева, която бе гост в "Цветовете на деня":

"Исканията, които прочетох в социалната мрежа днес, гласят: "Свикване на Велико народно събрание, мажоритарен избор на депутати, парламент със 120 народни представители, отзоваване на некадърни кметове, депутати и общински съветници". Не знам колко хора ще застанат зад тези искания, ще видим на протестите в събота и неделя, но според мен се създава лъжливо очакване, че това може да се случи в този момент. В Конституцията е описана процедурата. Велико народно събрание не се свиква от президента, а по решение на настоящото Народно събрание, подкрепено от 2/3 от депутатите. Не мисля, че такова мнозинство в парламента ще гласува това решение. Още повече, че Велико народно събрание се свиква след предварително определяне на темите, по които ще се променя Конституцията. Те, към този момент, не са формулирани."

Правилата за промяната на политическата система в България са такива, че няма как да се случат тези искания на видинските граждани, е мнението и на главния продуцент на РАДИО ВИДИН, Ваня Минева, която също коментира в "Цветовете на деня" ситуацията в региона и страната:

"Процедурата е такава, че президентът трябва да даде мандат за формиране на кабинет на следващите по ред парламентарни сили. Ако партиите останат последователни и всички в един ден откажат да съставят правителство, тогава вече се отива към служебен кабинет. А по Конституция задачата на служебното правителство е да подготви следващи избори. И този вот за Народно събрание ще се извърши по сегашните правила, т.е. в листите отново ще влязат лица и имена от сегашната партийна каста, която в момента управлява страната. Така нещата изглеждат безизходни, но поне голяма част от обществото заяви, че иска промяна. Трябва обаче повече да се обяснява на хората в какви правила могат да се разполагат. Не че харесвам прилагането на модела те- управляващите, които са могъщи и всезнаещи; и ние- народът, които сме за стригане, хранене, поене и подкарване с гегата. Но трябва да се говори. Иначе назряват ситуации като сегашната."

В Монтана ситуацията обобщи сътрудникът на РАДИО ВИДИН Биляна Борисова: И в този момент (след 16 часа- бел. ред.) се събират протестиращи пред сградата на електроразпределителното дружество в Монтана. Четвърти ден съм с хората, които не спират да скандират "мафия" и "гладни сме". Това, което ми направи впечатление още в неделя, когато в областния град се събраха над 1000 души, е че не се протестира само против високите сметки за ток, но и за всичко, случващо се в държавата през последните 23 години. На протестите се сблъсках с хора, които нямат ток от месеци. Основната причина е, че монтанчани са достигнали дъното и няма с какво дори хляб да си купят, пък какво остава да си платят тока. Другото, което е важно да се отбележи, са младите хора, които идват с ясна позиция за това, което искат. Те нямат работа, безработни са, живеят в Монтана и досега не са виждали изход. Затова, следейки темите в социалната мрежа фейсбук, се оформя мнение, че хората не искат само смяна на една власт с друга, те искат нова политическа система и коренно различен модел на управление, при който народът да може да контролира и да държи пряко отговорни управляващите за своите действия. Само тогава според тях ще се намери изход и управлението на страната ще продължи напред.

Ситуацията във Враца обобщи сътрудникът ни Жоро Александров: Въпреки депозираната от премиера Бойко Борисов оставка на правителството, Враца ще протестира и днес- за четвърти пореден ден, от 17 февруари насам. Митингът на недоволните е пред административната сграда на "Топлофикация", съобщи един от организаторите на протестите в града под Околчица, Георги Даскалов. Той припомни, че сметките за парно за месец декември вече предизвикаха негодуванието на врачани, тъй като бяха увеличени между 20 и 50% в сравнение със сумите за топлоенергия от предходния месец. Обяснението за това беше доста странно- декември 2012 година бил най-студеният месец декември през последните 10 години. Даскалов допълни, че сметките на топлинното дружество продължават да са неразгадаеми ребуси за около 8 000 абоната във Враца, тъй като не е ясно за какво точно плащат хората.

Има голяма вероятност освен днес, протестите в града под Околчица да продължат до края на седмицата. Организаторите вече са получили разрешения за провеждането на организирани шествия- вчера недоволните изненадаха полицията и разходиха униформените служители по централните градски улици. Отделно от това, ВМРО организира в петък на обяд автопоход, който тръгва от Ученическото градче и ще обиколи целия град. Във Враца няма нито един ударен или пострадал- нито от полицаите, нито от недоволните хора. Дори напротив, организаторите на протестите нееднократно призовават хората да не нападат униформените служители, тъй като и те- като всеки обикновен българин, имат да плащат високи сметки за ток, парно или вода.

Кои са приоритетите? На първо място хората във Враца очакват, че подадената днес оставка ще бъде гласувана, а правителството ще изкара последните си часове на власт тази нощ. На последната си сбирка, която се проведе вчера пред сградата на областна администрация, хората започнаха да питат и какъв е личният принос на министрите от Враца- Тотю Младенов и Мирослав Найденов, за родния им град. Освен това да не забравяме, че по-голямата част от протестиращите казаха, че не вярват на нито една партия. Неслучайно в неделя от импровизираната трибуна беше свален местен депутат, който се опита да яхне народното недоволство. Във Враца, както и в повечето градове на размирна България през последните дни, думата "партия" не е най-доброто нещо, за което се говори по площадите, а политиците са на трето място в скалата по негодувание на хората. На първа и втора позиция са ЕРП-атата и монополистите.

Споменавайки ги обаче идва ред на най-важния приоритет на протестиращите- а той е да се ограничат възможностите, които в момента имат Енергото, ВиК и "Топлофикация" над обикновените хора. Всъщност генезисът на този бунт, на който станахме свидетели през последните дни и от който продължаваме да сме част, е точно тук- липсата на възможност да си плащаме сметките с парите, които получаваме като възнаграждение за труда ни. Това се чете в очите на хората, които виждам вече четвърни ден по врачанските площади, това ми го казаха всякакви хора- пенсионери, младежи, мъже и жени и на средна възраст, които искат да работят, но няма къде. Защото, казват те, "всички сме принудени да правим европейски стандарти с африкански заплати".

На мен повече ми хареса една максима, която обикаля от няколко дни публичното пространство. Няма да цитирам никого, защото не знам кой я е измислил, но е факт, че "Хладилникът победи телевизора", т.е. на хората им омръзна да слушат за това добро правителство, високия му рейтинг и хубавите неща, които е свършило в досегашния си мандат, а когато видяха, че хладилникът им е празен и няма какво да сложат на масата, излязоха на улицата.
По публикацията работи: Екип РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50