Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хубавото вино от хубавото грозде на Боровица

Зърнопроизводителите се отказаха да протестират, поне на този етап.... "Лек компромис"- така определи последното решение на Националната асоциация на зърнопроизводителите председателят на видинския съюз на зърнопроизводителите Александър Александров. Това е основната тема в "Земята, която ни храни". Все пак стачната готовност остава... Валентин Иванов, Валентин Николов, Жечко Андрейнски и Александър Александров коментираха с какви мотиви биха излезли на протест: "Несъгласие с цялостната политика на правителството- не само в сектора...Субсидиите са само претекст, но не са основното. Липсват национални доплащания, не е решен проблема с акциза, земеделските производители са подложени на данъчен натиск...Няма правила, няма предвидимост..."
Протестът бе отложен, по решение на Националната Асоциация на зърнопроизводителите. Според представители на Асоциацията, планираният протест е ускорил изплащането на европейските субсидии за единица площ. Иначе от Видин готовност за участие в стачка имаха 150 земеделци.

От сектор зърнопроизводство правим завой към винопроизводство. Наздравиците и празничното настроение покрай Трифон Зарезан поотшумяха и истинските производители на грозде за вино вече връзват царвули и се стягат за масова резитба. Молят се повече да не застудява, но и още малко дъждец да падне. А винарите се оглеждат къде са най-добре обгрижваните площи- защото марковите вина задължинелно са и с контролиран географски произход. В противоречие с общоприетите твърдения, че добрите печалби идват от високотехнологично производство, широки пазари и големи количества, собствениците на бутиковата изба край село Боровица предпочитат разнообразието от видове и лимитираните серии вина. Това споделиха те пред Ваня Минева. Ето как посрещна екипа на РАДИО ВИДИН пред новичките бурета един от съдружниците Адриана Сребринова: "Имаме и бяло, и руйно вино. Голама част от вината ни са направени лесно, защото района е благословен да прави добро грозде, от което се получава добро вино...Емблемите на Северозапада са както Духовата музика, така и българският сорт Гъмза- това е сорт, от който става прекрасно вино..."

Винарска изба Боровица е първият в нашия регион директен търговец на занаятчийски вина в ограничени серии, от ръчно брано грозе.
"Има два начина за правене на вино. Единият е технологичен, при който фокусът е върху технологията. Ние залагаме на произхода. При този подход е важно да се запази идентичността на мястото, от което произлиза гроздето, с минимална човешк анамеса..."- споделя какви са предимствата и производствената технология на лимитираните серии вина другият съдружник в избата.

Екзотичният бутиков подход може да се окаже подходяща стратегия за вклиняване с лимитирани серии в консервативния промишлен пазар на вина. Ако методът се докаже, това ще е полезен опит и за други български производители. Търсенето на пазарни ниши с по-малки количества и по-голямо разнообразие за сега е изборът, който са направили собствениците на винарската изба в село Боровица.

"Българското вино по нищо не отстъпва, можем да се борим с всички производители, но нямаме лоби...."- убеден е Илиян Игнатов, технолог на изба "Калотов" във видинското село Винарово.

На фона на световната финансова и икономическа криза, секторът винопроизводство и лозарство стои сравнително добре- това отчитат от Изпълнителната агенция по лозата и виното. Създават се нови лозови масиви с европейски средства... Нови млади лозя има във видинското село Ракитница- около 700 декара. Това, обаче, по никакъв начин не допринася за съживяването на селото, сподели кметът Илиян Бърсанов. Неговата болка е, че за 20 години населението се е стопило наполовина, намаляват и младите хора, които да гледат земята...

© Снимка: Петко Котларски

Преди да се разделим отскачаме до Мездра, там в края на миналата седмица се проведе традиционното изложение на пчеларите от дружество "Нектар". От вкусния мед на Васил Георгиев опита и сътрудникът ни Петко Котларски.

"Гледам кошери от 56 години, имам 150 кошера в 5 пчелина. Сега е по-трудно, намалява пашата, появяват се и болести..."- разказа за РАДИО ВИДИН Васил Георгиев. Той произвежда 7 вида пчелен мед, и казва, че най-полезният и скъп е мановият мед. Старият пчелар е написал и стихотворение за пчеларите.
По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50