Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Във Видин се отчита повишаване на делата на граждани срещу администрацията

Видинският административен съд отчете много отлични резултати от дейността си през 2013 година. Съдебната институция е най-натоварената в Северозапада, каза пред медиите по време на годишния отчет Нели Дончева, председател на Административен съд Видин. Отличните резултати идват оттам, че въпреки голямата натовареност и липсата на един от магистратите, 94% от делата са били разгледани в тримесечен срок. Наблюдава се намаление на образуваните първоинстанционни дела с 7% в сравнение с 2011 г.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Пресконференция за отчета на Адм. съд Видин

"За поредна година Административен съд Видин отчита бързо, качествено и достъпно правосъдие. Нашият съд е най-натоваренията от административните съдилища във Враца и Монтана. Това на фона на тежкото социално- икономическо напрежение на областта и с настъпилите през изминалите години структурни промени в администрацията, сочи за една по-голяма активност на гражданите."- обясни Дончева.

През 2012 г. няма заведени дела за бавност на правораздаването, няма и образувани дисциплинарни производства срещу магистрат от съда. Само 1/3 от постановените през годината актове са обжалвани.

Същевременно се отчита и нарастване на административно- наказателните производства, или делата на граждани срещу администрацията.

"Това означава, че гражданите обжалват наложените им санкции. Което пък значи, че администрацията се е активизирала, извършила е повече проверки, и е издала по-голям брой актове за констатирани нарушения. През 2012 г. първоинстанционните дела, решени по същество са били 354. От тях уважени са 129 дела, което значи, че административният акт е незаконосъобразен. По 81 дела оспорването е било отхвърлено. Това означава, че оспорвайки актове на администрацията, голяма част от гражданите са имали право."- каза председателят на съда.

За поредна година от институцията отчитат, че осъществяват дейността си в условия, които не са на нужното ниво. Общата площ на седемте стаи, преотстъпени от Окръжния и Районния съд, са с обща площ 120 кв.м.

От ръководството на съда подготвят "Наръчник на журналиста", който се очаква да бъде готов до края на годината. В него ще бъдат поместени основните термини, употребявани в съдебната система.

Вижте още

Снимката на 3 април 2020 година

За преразглеждане на заповедта на кмета на община Видин за затваряне на Общинския пазар настояват зеленчукопроизводители . Според тях, с въвеждане на извънредното положение, те са изгубили възможността да реализират продукцията си, а това ще се окаже пагубно за някои от тях.  Детското отделение на болницата във Враца е под карантина..

публикувано на 03.04.20 в 18:00

Майстор ковач продава на търг свои произведения в помощ на болницата в Лом

Във време, когато всички сме разтревожени за здравето си и за здравето на нашите близки, ние трябва да се научим не само да бъдем отговорни, а и да помагаме. Много хора и фирми започнаха да помагат на болниците в страната. Разбрахме, че лекарите са важно нещо в съвременният свя т. И не само те, а и медицинските сестри, и санитаркит, и дори..

публикувано на 03.04.20 в 17:03

Общинските съветници и ръководството на Община Монтана дариха над 12 000 лева

Разпределят 12 100 лева между двете болници в Монтана и хора над 65 години. Средствата са събрани от дарения. Общинските съветници в Монтана отделиха по 300 лева. В инициативата се включиха още кметът, неговите заместници и народният представител от ГЕРБ Ирена Димова с 500 лева. Какво ще е разпределението, обяви кметът Златко Живков : "За държавната..

публикувано на 03.04.20 в 16:03

Детското отделение на болницата във Враца е под карантина заради COVID-19

Бърз тест, направен във Враца, е отчел положителен резултат за коронавирус. Поради тази причина детското отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ е поставено под карантина. Изпълнителният директор д-р Петър Керемедчиев потвърди новината. Той каза, че отделението остава под карантина до неделя-понеделник, когато се очаква да бъде готов резултата от..

публикувано на 03.04.20 в 15:55

С обаждане по телефона възстановяваме забравен ПИК от НАП

Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, но са го забравили, ще могат да го възстановят само с едно обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700 или 02/98596801 за чужбина, като изберат меню 6 – „Информация с ПИК“, под меню 3 – „Забравен ПИК“. Необходимо условие е клиентът да има достъп..

публикувано на 03.04.20 в 15:50

В Монтана стартира подмяната на отоплителни уреди

Първите 50 домакинства в Монтана получават отоплителни уреди по програма "Лайф". Целта е да се подменят уредите на твърдо гориво с газови котли и печки на пелети. Програмата включва 6 общини в България. За община Монтана са осигурени 892 637 евро за 528 домакинства, съобщи кметът Златко Живков :  "Много се гордеем, че в следващите три години, се..

публикувано на 03.04.20 в 15:40

Хулигани от Бяла Слатина остават в ареста

Под ръководството на Районна прокуратура - Бяла Слатина се води разследване по образувани досъдебни производства за извършени престъпления - хулиганство и повреда на чужди движими вещи . През нощта на 27 март в Бяла Слатина са спукани гуми на 16 автомобила. Причинените на собствениците им имуществени вреди възлизат на около 2600 лева. По..

публикувано на 03.04.20 в 15:27