Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Във Видин се отчита повишаване на делата на граждани срещу администрацията

Видинският административен съд отчете много отлични резултати от дейността си през 2013 година. Съдебната институция е най-натоварената в Северозапада, каза пред медиите по време на годишния отчет Нели Дончева, председател на Административен съд Видин. Отличните резултати идват оттам, че въпреки голямата натовареност и липсата на един от магистратите, 94% от делата са били разгледани в тримесечен срок. Наблюдава се намаление на образуваните първоинстанционни дела с 7% в сравнение с 2011 г.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Пресконференция за отчета на Адм. съд Видин

"За поредна година Административен съд Видин отчита бързо, качествено и достъпно правосъдие. Нашият съд е най-натоваренията от административните съдилища във Враца и Монтана. Това на фона на тежкото социално- икономическо напрежение на областта и с настъпилите през изминалите години структурни промени в администрацията, сочи за една по-голяма активност на гражданите."- обясни Дончева.

През 2012 г. няма заведени дела за бавност на правораздаването, няма и образувани дисциплинарни производства срещу магистрат от съда. Само 1/3 от постановените през годината актове са обжалвани.

Същевременно се отчита и нарастване на административно- наказателните производства, или делата на граждани срещу администрацията.

"Това означава, че гражданите обжалват наложените им санкции. Което пък значи, че администрацията се е активизирала, извършила е повече проверки, и е издала по-голям брой актове за констатирани нарушения. През 2012 г. първоинстанционните дела, решени по същество са били 354. От тях уважени са 129 дела, което значи, че административният акт е незаконосъобразен. По 81 дела оспорването е било отхвърлено. Това означава, че оспорвайки актове на администрацията, голяма част от гражданите са имали право."- каза председателят на съда.

За поредна година от институцията отчитат, че осъществяват дейността си в условия, които не са на нужното ниво. Общата площ на седемте стаи, преотстъпени от Окръжния и Районния съд, са с обща площ 120 кв.м.

От ръководството на съда подготвят "Наръчник на журналиста", който се очаква да бъде готов до края на годината. В него ще бъдат поместени основните термини, употребявани в съдебната система.

Вижте още

Вековна хурка дариха на музея във Видин

Дарение на хурка с дърворезба, датирана от 1904 година, направи архитект Станчо Веков на отдел "Етнография" към Историческия музей във Видин. Видинчанинът получи грамота и акт за дарение. "Името на бабата, получила тази хурка като дар, е Пена Доновица - пише го на хурката. Жената е от Грамада, а предметът е наследство по майчина линия на архитект..

публикувано на 18.02.20 в 13:02

Представят величавото безсмъртие на Апостола на свободата във Враца

Среща под надслов " Величие, дързост и слава ", посветена на годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски , ще се проведе днес във Враца . Проявата ще представи 147 мига на величаво безсмъртие, каза Красимир Григоров , завеждащият отдел "Възраждане" към местния РИМ - организатор на проявата. "Години наред поколения българи се..

публикувано на 18.02.20 в 12:40
областна дирекция на мвр враца полиция

Заявление за нови лични документи приемат във Враца

Обработване на документи за нови паспорти и лични карти извън „Паспортна служба“ извършва м обилен екип от звено „Български документи за самоличност“ при ОД МВР Враца, съобщава местната администрация. Служителите на МВР посещават общински и държавни администрации, и частни фирми, където извършват необходимата процедура включваща заснемане, приемане..

публикувано на 18.02.20 в 09:46

Автомобил блъсна каруца

Сигнал за  катастрофа в района на мелницата в село Арчар е постъпил на телефон 112 в 19.15 часа вчера, 17 февруари, съобща ОДМВР-Видин. Управляван от 45-годишен местен жител лек автомобил на прав участък от пътя блъснал попътно движещо се ППС с животинска тяга.  В каруцата, неосветена по надлежния ред, пътували двама мъже и жена от селото. И..

публикувано на 18.02.20 в 09:30

В Мездра приемат заявки за събора "Де е българското"

Традиционният Национален фолклорен събор "Де е българското" тази година ще се проведе на 31 май /неделя/ на Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" до мездренското село Очин дол. Съборът се организира от Община Мездра, Народно читалище "Просвета 1925" и Сдружение "Искърско дефиле". В събора могат да участват певчески групи и индивидуални изпълнители,..

публикувано на 18.02.20 в 08:37

60 вагона с отпадъци от Англия пристигнаха край Враца

60 вагона с отпадъци, които ще бъдат използвани като гориво за дейността на завод край Враца пристигнаха през последните няколко дни в село Бели извор. Пратката идва от Англия и е преминала през всички задължителни проверки на властите. Информацията беше потвърдена и от фирмата-получател, и от дружеството, наето да превози товара от Варна до..

публикувано на 18.02.20 в 08:23

Откриват паметник на Васил Левски в село Лиляче

Паметник на Васил Левски откриват пред кметството на врачанскто село Лиляче. Повода е 147-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Това е първият такъв обект на национален герой в населеното място, съобщи за Радио ВИДИН народният представител от ВМРО Красимир Богданов, който ще открие новата придобивка: "Инициативата е на кметството,..

публикувано на 18.02.20 в 07:52