Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирена Гъркова за уроците на Българската пролет на 2013 година

Днес в "Калейдоскоп" си говорим за уроците на историята. И защото моят събеседник е учител по история, предпочитам да поканя Ирена Гъркова да ви се представи сама:

"Казвам се Ирена Гъркова. По професия съм историк и учител по история. Работя като помощник директор в СОУ "Цар Симеон Велики" Видин. Целият ми трудов стаж- с малки изключения, е преминал и продължава да тече в системата на народната просвета. За щастие една значителна част от стажа ми протича в училище- което е безспорно най-смисленото място в системата. Това, което ми е професия, по едно щастливо стечение на обстоятелствата, ми е и любимо занимание. Пожелавам на всеки да му се случи това- професията да му е и хоби."

Как се преподава история в училище, когато тя- историята- в момента се случва и пише в и около нас?

"Мисля, че в бурни времена, ако си позволим да наречем настоящето ни бурно, историята е от изключително значение. Историята не толкова като знание за миналото, колкото като умение на младите хора да се ориентират в обществото- как функционира човешката общност и как се формира и развива ценностната система; как проблемите определят и/ влияят на ценностите; как и защо обществото в едни моменти от развитието си цени едни неща и ги възпитава у децата си, а в други моменти- цени друго и го възпитава у децата си... В средното училище ученето на история е полето, на което децата и младите хора добиват безценен социален опит- ценностен и граждански. И в бурно време точно в часовете по история може да се създаде чувство за сигурност у децата, че това, което се случва, не е страшно. Че това са кризи, в резултат на които се развива обществото. Ако няма криза, не се решава нито един проблем- това го показва цялото историческо развитие на човечеството. Чрез кризи се решават проблеми и човечеството се развива. Това е пътят на прогреса. Сега в България има натрупване на негативна енергия, която поставя власт имащите в ситуация, в която трябва да решат най-наболелите проблеми. Под натиска на кризата те ще ги решат в някаква степен. И така обществото ще направи своята поредна крачка напред. За колко време? Това е фактор, който не може да бъде предвиден..."

В историята няма огледални модели и конкретните събития не повторят буквално вече случили се преди и записани епизоди от живота на човечеството. Ето че днес сме свидетели как една част от българската нация заявява в публичното пространство недоволството си от лошото качество на живот. Резултатът от това недоволство са политическа криза и десетки конкретни искания за качествени промени в управлението на държавата. В 13-тата година от третото хилядолетие българите далеч не са първите, които използват интернет пространството за да се "намерят" и да "наместят" в прагматичен формат своите искания към управляващите.

"Като политическо явление всяко време си има своите начини на протест и своите проблеми за решаване. Историята е "учителка на живота"- както я наричат древните. Тя дава много уроци, стига да има кой да се учи от нея. В историята се правят паралели, но историята не ни предлага готови модели, които се възпроизвеждат независимо от времето... В нашето настояще социалните мрежи са част от организацията на живот на обществото. Това, че хората не стачкуват, а протестират в- да го кажем- извънработно време, е белег на прагматизма на нашия век- не само заради заплатата, която при стачка се губи. А защото хората ценят времето си и вече са наясно, че не е необходимо денонощно да стоиш някъде със запалена свещ в ръка, за да те забележат. Защото може, ако си сам- и никога да не те забележат. Модерният човек очевидно е разбрал, че вече има лесен начин за организация- това е интернет пространството; че трябва да заявява с упоритост и постоянство исканията си; че трябва да се самоидентифицира като неотделима част на гражданското общество."

В предаването днес си говорим още и за това искат ли учениците на Ирена Гъркова обяснения или тълкувания на това, което става по площадите на България тук и сега- в края на зимата и началото на българската пролет на 2013 година; адекватни на времето ли са познанията, които училището предлага; порастват ли по-бързо днешните млади хора; преосмисляме ли символите на държавността- като националния флаг и националния химн; какво означават понятията нация и националист?...

© Снимка: Йордан Манчев

"Големите ученици задават въпроси и се опитват да се ориентират какво става. Според мен в тези протестни дни хората се чувстват част от една общност- от българската нация. Дори тези, които само по телевизията гледат какво се случва по площадите, осъзнават свързаността си с това голямо и незримо цяло, което най-после заявява за себе си не през политически лозунги, а през искането на гражданина. Гражданите поставят своите проблеми пред държавата - за да ги решава. Без да се позовават на партии и мисионери."

Да, историята не дава готови отговори. Тя- историята- е не толкова единствено и само знание за миналото, колкото формиране на умения у младите хора да се ориентират в обществото- да разберат как функционира човешката общност и къде са те самите- като личности и граждани. За да са готови да посочат своите аргументи към позицията, която заемат. Това е работата на училището- обобщава гостът в "Калейдоскоп" днес- Ирена Гъркова, учител по история във видинското училище "Цар Симеон Велики".
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40