Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическото номадство във Видин - дясно, център, ляво

Според утвърдени политически анализатори, основната причина за един от най-ярките дефекти на прехода- политическото номадство- е просвещенският дефицит. Политическото номадство е мирогледно увреждане. То е обратната страна на просветената и уседнала политика- твърдят още запознатите с темата.

© Снимка: grajdani.bg

"Отворени сме за всеки, който има безупречна репутация и няма значение дали човекът е бил в друга партия"-
заяви Тома Биков, член на Националния съвет на "Движение България на гражданите":

"Не се страхуваме от политическо номадство, защото лесно разбираме кой с каква цел е дошъл. Тези, които са били членове на други партии, много ни помагат в подготовката за изборите, защото имат опит. Областният ни координатор във Видин- Павел Паунов- е добър пример за подхода ни да приемаме хора с безспорна репутация, независимо че са били в друга партия."

Още през миналата година Павел Паунов, тогава областен лидер на СДС, стана регионален координатор на "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева. В същото време Паунов заема поста на заместник председател на Общинския съвет във Видин, където е общински съветник от групата на СДС. За коментар на кадровите рокади потърсихме Генади Велков, лидер на СДС във Видин. С въпроса "Какво се случва със СДС?" при него отиде Йорданка Герасимова.

© Снимка: БГНЕС

"С изключение на Павел Паунов, никой друг от членовете на СДС във Видин не е напуснал партията. Никога няма да кажа нещо лошо за Паунов, всеки си прави своя избор. Сега дясното обединение в Общинския съвет във Видин има един общински съветник по-малко от "Коалиция за България". Тъй като Паунов отново се позиционира в дясно-център, не виждам защо да се променя структурата на Общинския съвет"-
каза Генади Велков.

"Синята идея угасна", така мотивира личния си избор да напусне СДС Павел Паунов по време на пресконференция на 14 януари тази година:

"В Движение България на гражданите продължаваме да се борим за дясно-център. Преминахме към нови партии, за да защитим център-десния гласоподавател, заради случващото се в старите партии. Идеята е да покрием почти целия десен спектър. В момента обучаваме и изграждаме професионални политически фигури."

"Тези, които напуснаха СДС, направиха коалиция с кмета. Той обаче сега е с ГЕРБ. Държавата им дава пари, а те са поели някакъв ангажимент...", е мнението за видинските политически номади на Илиян Бърсанов, кмет на видинското село Ракитница и "седесар до мозъка на костите".

"При нас няма политическо номадство. В Парламента депутатите ни не се прехвърлят от една група в друга. Партията има установени правила и морални устои"- отсече председателят на общинската организация на БСП във Видин Пламен Трифонов. А на въпроса за вътрешната конфронтация между областната и общинската организация на БСП във Видин отговори така:

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"В една голяма партийна структура, като тази на БСП, е нормално да има противоречия, в рамките на партията. Политиката, която се прави в областта, се доминира от общинската организация. Около 2/3 от гласуващите са във Видин. Решенията, които се взимат в Областния съвет на партията, нямат задължителен характер за останалите членове на партийна организация, а пожелателен. Но някои хора превишават функциите си. Бившят председател на Областния съвет на БСП във Видин и депутат Михаил Миков вече почти няма контакт с видинската партийна организация. Да, от една партия сме, но в такава голяма структура е нормално да има противоречия. Искаме да има промяна в листите на БСП, да има нови лица, а не са само тези, които бяха досега издигани. За да няма интрига, отсега заявявам, че аз няма да се кандидатирам за депутат в следващото Народно събрание. И от името на Герго Гергов, кмет на Видин, заявявам, че той също няма да се кандидатира за народен представител в следващия парламент от нашата листа."

"Листите се подреждат в Областния съвет, като Националният съвет се произнася за водача", обясни народният представител Михаил Миков:

"Правилата са определени в Устава на партията. Нормално е листите да се подреждат в Областния съвет, защото изборите се провеждат в избирателни райони, които съвпадат с областите на България. Областният съвет на партията координира при национални избори, като тези за Народно събрание, Президент, на референдум- защото избирателните райони са на ниво област. Затова решенията трябва да се движат между областното и общинското ниво на партийните организации. Не бива никой общински съвет да страда от самочувствието на човек, който се смята за единствен и незаменим. Не бих казал, че имаме лични противоречия с председателя на общинската организация на партията във Видин. Различията са по-скоро принципни- по водената политика, например за "синята зона" в града."

"Ще искам категорична подкрепа от тези, които издигат кандидатурата ми"- така Миков коментира думите на Сергей Станишев, който призова старите партийни другари да се откажат от боричкането за депутатските листи.

"Ще видя как стоят нещата и ще реша- все пак това е и личен избор. Първият етап при реденето на листите са оценките, които в момента текат. До 30 март трябва да се проведат общинските конференции, на които да се представи отчет. На тях ще се обсъждат и кандидатурите. Предсрочните избори скъсиха времето за сериозен вътрешнопартиен разговор за това кой има качествата да отстоява левите идеи в Народното събрание"- обобщи видинският депутат от "Коалиция за България" и обяви, че ще направи отчет за работата си като народен представител през следващата седмица.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00