Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Есенниците във Видинско са в добро състояние, време е за засаждане на овошки

Със затопляне на времето- за земеделските производители започва и работата, която после няма свършване... В ход е последното торене на есенниците, преди да е започнала и пролетната кампания. Гост в "Земята, която ни храни" е Сашка Георгиева от отдел "Растителна защита" към Областната дирекция по безопасност на храните във Видин. Говорим си за състоянието на есенните посеви и грижите за трайните насаждения.

"Въпреки късното поникване на есенниците, след падналите валежи през ноември, посевите поникнаха дружно и бързо навлязоха във фаза, която им позволи да презимуват успешно. На този етап не се наблюдава измръзване и изтегляне на есенните посеви, проверки за състоянието им ще се извършват от 18 до 22 март. Земеделските производители трябва да прегледат посевите си за наличие на полевка и да заложат отровни примамки. След последните валежи есенниците се развиват бързо, посевите трябва да бъдат подхранени с азот- особено внимание трябва да се обърне на посеви, които не са наторявани през есента. Не бива да се допуска азотен глад. Затоплянето на времето може да провокира и поникването на плевелите, затова стопаните трябва да изберат подходящите хербициди. Може да се направи и коригиращо подхранване с листни торове"- каза Сашка Георгиева и посочи, че стопаните имат последна възможност за резитба на дръвчетата, преди да е настъпило активното сокодвижение. Когато се затопли трайно, дръвчетата трябва да се третират с 1%-ов бордолезов разтвор или мед-съдържащи продукти.

"Вече е време и за пролетното засаждане на дръвчета, а стопаните да закупуват посадъчен материал само от лицензирани производители"- посъветва агрономът.

.......
В края на миналата седмица над 20 браншови асоциации и екологични организации се обединиха около Декларация, с която изразяват своето несъгласие с промяната на условията по мярката, която дава възможност на зърнопроизводителите да усвояват средства по мярка 214 "Агроекологични плащания", като средствата се разпределят пропорционално между всички кандидати по мярката. От "Фондация за околна среда и земеделие" също се обявиха против този начин на разпределение- това каза за РАДИО ВИДИН Пепо Петров-изпълнителен директор на Фондацията. Според него: "С тези си действия на "Асоциацията на зърнопроизводителите" се прави опит за източване на средства по мярка 214, която е компенсаторна- насочена е към малките и дребни производители, които се грижат за околната среда. Исканията на зърнопроизводителите за пропорционално разпределение на средствата би означавало: -
- зърнопроизводител, който обработва 100 000 дка ще бъде поставен на равно с биопчелар с 30 кошера или животновъд с 50 овце;
- средствата, предназначени за опазване на околната среда, ще отидат в голямата си част отново у 3 % от бенефициентите, които и без това бяха поставени в привилегировано положение в последните 5 години;
- такъв подход ще доведе до окончателно унищожаване и притискане на дребните и "зелените" фермери, които до този момент разчитат основно на подкрепата по тази мярка"- това четем в декларацията. И още: през последните 7 години големите зърнопроизводители станаха монополисти в цели области на България по отношение на земеделието. Получавайки огромния процент от европейските субсидии, те изтласкват малките фермери от землищата им, доведоха до обезлюдяване на селата и имат огромен принос за увеличаване на безработицата в малките населени места. Ето защо категорично възразяваме за допълнително наливане на средства от ОС 2 - „Опазване на околната среда” на ПРСР към стопанства и фермери, за които опазването на околната среда и зелената идея са на последно място.

"Единственото, което искаме, е пропорционално разпределение на средствата по направление "сеитбооборот". Възразяваме не срещу критериите за приоритетно одобрение на заявления за подпомагане, а срещу това, заявленията за подпомагане да се одобряват по реда на тяхното подаване. Така има вероятност едрите производители да са първи, и да не останат пари за по-дребните"- изрази позицията си Александър Александров- председател на Съюза на зърнопроизводителите във Видин.
.................
България ще загуби около 235 милиона лева за агроекология, заради слабия интерес към тази мярка от Програмата за развитие на селските райони- това стана ясно преди време от отчет на земеделското министерство. Според проф. Иванка Янакиева от Института по аграрна икономика, която е участвала в разработването на някои от мерките по Програмата за развитие на селските райони, това се дължи на факта, че това е най-сложната мярка, земеделските производители са неинформирани и не дотам предприемчиви, особено в Северозападна България.

"Проблем е и слабата комуникация и липсата на координация между институциите, които понякога повече пречат, отколкото помагат на земеделските производители"- категорична е Иванка Янакиева.
.......................
Хвърляме бегъл поглед и към отминалото селскостопанско изложение в Пловдив "Агра 2013". Земеделски производители от Врачанско и Плевенско показаха продукцията си по време на ХХІІ издание на международната селскостопанска изложба "АГРА", която се проведе миналата седмица в Пловдив, информира сътрудникът на РАДИО ВИДИН Жоро Александров. Фермерът от врачанското село Мало Пещене - Милен Стоянов, показа своите биозеленчуци, а хит при напитките се оказа щандът с био-вина на Албена Симеонова, производител от Никопол, Плевенско. Пчелният мед на Петя Иванова от врачанското село Остров също привлече вниманието на доста ценители на продукта. Ст.н.с. Здравко Петров представи последните достижения на Опитната станция по бубарство във Враца. Единственият производител на семечистачни машини в България - фирма "Дендани" ООД от село Тишевица, пък демонстрира на откритата си площ възможностите на своята техника. Фермери от Кнежа, Бяла Слатина, Криводол и Враца уважиха изложбата "АГРА", като обърнаха внимание на новите технологии, без които модерното земеделие не би могло да се развива успешно.
По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50