Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес по радиото се лъже безнаказано!



Днес е 1 април- международният ден на хумора и шегата по радиото- за такъв е обявен през 1970 година от Международната организация по въпросите на радиоразпръскването, сега Европейски съюз за радио и телевизия. Така че днес е съвсем законно, а за радиоработниците е и задължително! да се шегуваме с всички и всичко. Затова веднага развързваме торбата с лъжи- да чуем кой от нашите кореспонденти ще успее да влети в ефира първи.

От Берковица- абсолютно на живо, първа успя да се включи Петя Генова, ето така:
 
"Пазарът на имоти в Берковица е напълно замрял, съобщиха търговците на имоти в града. "Ще фалираме", категорични са те. Причината за липсата на каквото и да е движение по сделки е фактът, че няма никакви свободни къщи, апартаменти и земи. Всяко жилище е обитавано, всеки имот- обработван. "А иначе интерес има- и то голям", споделят търговците. Особено след построяването на новите писти и съоръжения в зона Ком. Всеки иска да има нещо свое тук, макар и малко, а не да дава луди пари по хотелите на Ком.

Интересът към Берковица се повиши допълнително и заради построения предсрочно тунел през Петрохан. Поради силното лоби на депутатите от област Монтана, тунелът бе не само направен, а и е изменена леко траекторията му, така че да стига не до с.Ягодово, а до красивия планински град.

Най-после бе намерено обяснение на въпроса защо лекар от Лом бе единственият кандидат за временен управител на берковската болница. Оказа се, че само той е знаел за предстоящия възход на лечебното заведение и е бил в час с преговорите с истанбулската болница "Анадолу медикъл център", асоциирана с института "Джон Хопкинс" в САЩ. Преди броени дни ръководството на престижната турската клиника е подписало 50-годишен договор за наемане на берковската болница, където ще се отвори Център за рехабилитация на лекувани в Истанбул пациенти.

И една добра новина за децата на Берковица- общинското ръководство прие специална програма "Децата на Берковица- наше бъдеще", с акценти: Поощряване на раждаемостта чрез предоставяне на еднократна помощ на майките, в размер на 2000 лева и осигуряване на заетост след изтичане на майчинството им; Повишаване на заплатите в институциите в общината, работещи с деца- детски градини, училища, спортни клубове, читалища; Поощряване на талантливите деца чрез разкриване на нови клубове по интереси, финансиране на участието им на регионални, национални и международни форуми, даване на годишни стипендии за успех, творчески и спортни постижения; Изграждане на Дворец на децата, където те да имат различни възможности за забавления през свободното време"- на 1 април, от Берковица, абсолютно на живо- Петя Генова.

В първоаприлския "Калейдоскоп" на РАДИО ВИДИН Петя Генова не само бе най-бързият кореспондент за деня- тя направи и един широк като сърцето й жест, като само за днес подари рубриката си "Новите приказки от Северозапада" на нашия най-верен глас от Мездра, Петко Котларски. Петко ни разказа за чудото на Северозапада- открития днес в село Долна Кремена плавателен канал с лодки, мини язовирче, места за отдих и алеи за влюбени. Сам кметът на Долна Кремена сподели амбицията си и за втори етап на "Долнокременското водно огледало".

При следващото бръкване в торбата с лъжите, в огледалата на първоаприлския "Калейдоскоп" се появи Жоро Александров от Враца, със спретната мини емисия новини:

"Общинските съветници във Враца са готови да хвърлят колективна оставка, призна член на местния парламент от управляващата коалиция между ГЕРБ и СДС. Причина за крайната мярка е поредицата от гафове, сътворени от ръководството. Извънредната сесия от миналата седмица, на която въпреки че беше гласуван за трети път бюджетът за 2013, предизвика нови спорове в залата между сенаторите. Следващата стъпка на недоволните е да изненадат на следващото заседание председателя на общинския съвет Петя Аврамова с предложение тя и заместничката й Малина Николова да се оттеглят доброволно. В противен случай съветниците от коалицията ГЕРБ-СДС са готови да подадат заявление за прекратяване на правомощията им. Според последна информация, колективната оставка на съветниците може да бъде подадена още днес- на 1 април.

Вечер на хумора и шегата организират от Клуба на дейците на културата във Враца и Регионалната библиотека "Христо Ботев". Своите шеговити творчески напъни ще представят баш врачанинът Веско Лазаров, Цветан Дочев- Дедо Скръц, зографинът на кратуни Иван Христов от Бистрец, д-р Димитър Цолов- Пияният бард, Огнян Пищиков- Баце, Валентина Панова, Анета Дилова, Емилия Ралчева, Стефчо Добрев и други. Музиката е от Любомир Гешковски- Любо Гъдулката. Водещи на хумористичната проява са Дедо Скръц и Пияният бард. Вечерта на хумора и шегата ще се проведе в читалнята на Регионална библиотека "Христо Ботев"- на 1 април 2013 година, от 17.30 часа.

Футболистите на "Ботев" Враца ще бойкотират домакинството си на ЦСКА в събота, съобщиха близки до треньорското ръководство. Титулярите смятат до последно да не казват на наставника си Антони Здравков за своето намерение. Планът на играчите е да симулират стомашно неразположение, за да отпаднат от групата за мача с "армейците". По този начин футболистите щели да помогнат на новия треньор на "червените" Милен Радуканов да спечели 3 точки. Бойкотът в "Ботев" се организира от няколко дни, но тъй като той вече е разкрит от спортно-техническото ръководство, е възможно в събота врачани да пуснат юношеската си формация срещу столичния гранд"- така завършва кореспонденцията си от Враца Жоро Александров.

Само така, момчета! Милен Радуканов е наш! Както сме тръгнали мощно да се развиваме в спорта, може скоро да си учредим един ЕСЗФК (Единен Северо Западен футболен клуб) "С нами Бог" и в него да съберем всички наши звездни земляци, оцелели въпреки геноцида на управляващите политици спрямо нас и упоритото им намерение да ни запазят като резерват за как не трябва. И тогава да видим кой ще ни спре! Наши ще са всички Купи на Планетата!

Да-ааа... Ще ги спечелим ние всички купи на Планетата! Даже в някои дисциплини направо вече сме си ги спечелили! Тебе лъжа, мене истина- казва майсторът на новоселски лакърдии Авакум Бондов. Чуйте и вие и кажете, да му се хваща ли вяра, да не ли...

След Ново село в ограниченото време на днешния лъжлив "Калейдоскоп" успява да се намести и Биляна Борисова от Монтана. Какво става там?

"Италиански инвеститори посадиха днес в Монтана първите ягоди. Те превзеха зелените площи в Градската градина, където наред с пейките за отдих, вече ще растат и био ягоди. Според италианските агрономи почвата в градската градина на Монтана е с уникални качества и продукцията от нея ще надмине очакванията. А Общината се надява да привлече туристи, които могат да наблюдават отблизо процеса на обработка на ягодивите насаждения и така в местната хазна да влезе някой лев.

Днес- на 1 април- стана ясно, че Аквапарк ще отвори врати на 1 юни в Монтана. Собствениците на уникалния за България воден атракцион в момента обновяват и монтират съоръженията на бившия басейн в парк "Огоста". Изненадата към всички ще бъде подводно кино, което младите хора в Монтана очакват от години. Аквапаркът вече обявява свободни работни места за спасители и водолази за сезонна работа.

От театъра в Монтана официално признаха, че Мадона ще гостува на сцената на драматичния театър за двучасов концерт тази вечер. По непотвърдена информация новоизгряващата поп фолк звезда Кристалина ще подгрява концерта на попдивата. А в коридорите на театъра се шушука, че Мадона се е съгласила да изпее един от хитовете си с кмета на Монтана Златко Живков"- завършва с намигване кореспонденцията си от Монтана Биляна Борисова.

А ние подразбрахме, че избраният за дуета хит е "Татко, не ме поучавай". Така мегазвездата отговорила и на своите лични съветници, които се опитали да й обяснят, че монтанският кмет не е гъст с доскоро управляващите и ако днес пее с него, утре може заедно да се окажат обекти на някой данъчен одит... "No problem! В България избирателите не дават втори шанс на вече управлявали!"- показала компетентност попдивата, като така потвърдила и слуховете, че се ползва лично от статистическите услуги на Мира Радева. Ех, кога и Видин ще стигне Монтана?! Ами кога, ако не днес!

Ето и най-важните първоаприлски новини от Видин:
 
Днес- на 1 април, златната рибка на България- Таня Богомилова- олимпийски шампион по плуване от Сеул`1988, ще пререже лентата на новия закрит плувен басейн. За рекордно кратко време наета без конкурс чуждестранна фирма и строителната бригада на община Видин заедно завършиха сградата, разположена в съседство до стадион "Георги Бенковски". Строителите работиха по почина на съветския герой на социалистическия труд Стаханов- без почивни дни и с удължен работен ден- за което специално разрешение дадоха профсъюзите и Камарата на строителите. Първите десет граждани, които застанат на стартовите стълбички по бански гащета точно в 15 часа днес, ще получат клубни карти за безплатно ползване на басейна до откриването на къпалния сезон на река Дунав.

Италиански карабинери ще охраняват от днес- 1 април, античния град Рациария, или това, което е останало от него. Снажните мъже и жени от елитната жандармерийска част от страната на ботуша пристигнаха във Видин тази сутрин и вече са настанени в Студентското градче на крайдунавския град. Униформените са в България по силата на двустранна спогодба между България и Италия за обмен на висококвалифицирани кадри, работещи в областта на овладяването на организираната престъпност с антични предмети.

С решение на Министерството на образованието, младежта и науката празникът на българските студенти се премества от 8 декември на 1 април. Столица на тържествата ще бъде Видин. "Градът е избран не случайно"- обясниха от ведомството. Като се аргументираха така: "Това е градът с най-много кандидатури за домакин на висше учебно заведение. Усилията в тази посока на няколко поредни местни управления ни дава увереността, че сме направили правилния избор"- аргументираха се спецовете. И уточниха, че в образователното министерство желание да разкрие филиал във Видин е депозирал ректорът на френската Сорбона. Документите чакат ред в Националната агенция за оценяване и акредитация. По непотвърдена информация обаче, преди френската заявка Агенцията има да гледа първо кандидатурите за разкриване на университети в Горен Чифлик и Долни Бошняк.

От пристанище Видин съобщават, че касите за предварителна продажба на билети за метеора по направление Видин- Свищов- Русе ще работят с удължено работно време. Увеличеният пътникопоток е заради днешния студентски празник. От пристанищната управа напомнят, че учещите в крайдунавските градове младежи ще могат да ползват и допълнително студентско намаление. Разликата в цената се поема от видинския кмет, който така изказва благодарността си към младите видинчани, предпочели да празнуват в родния си град.

Атрактивно пускане на първия влак по железопътната линия на Дунав мост 2 планират за тази вечер строителите на най-дълго изгражданото мостово съоръжение над реката в ново време. Това ще се случи от 21 часа, когато ще бъде включено ефектното осветление на моста. Жълт локомотив ще тегли открита платформа- на нея ще бъдат всички политици на България, които на различни фази са участвали в договарянето, проектирането, построяването и неколкократното оскъпяване на моста. Събитието ще бъде закрито за граждани и медии.

Такава беше "Снимката на деня" в първоаприлското издание на "Калейдоскоп". Не пропускайте да си пуснете и аудио файла, за да чуете наистина всичко! Ние- дамският дует на предаването- Нора Георгиева и Ваня Минева- ви желаем много усмивки и добро настроение! Лъжете на воля! Днес никой на никого не вярва...
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40