Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Долни Бошняк- родее се с Босна и става дом за англичани

Село Долни Бошняк се намира на около 20 км от Видин, в долината на река Тополовец. Местните жители са около 70 и както навсякъде по селата- предимно в пенсионна възраст. За по-младите работа няма, само двама души са наети по

програмите за временна заетост, като се грижат за чистотата в селото. Труден е животът и за пенсионерите, разказа в рубриката "Добро утро, кмете!" в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН кметският наместник Стефан Фиров:

"Да погледнете в местния магазин, тетрадката на магазинерката- пълна е с вересии. И тези по временната заетост- единият е само на четири часа, малко пари взима, но няма друга възможност."

Проблем и за Долни Бошняк са домовите кражби. През последните три години са

разбити необитаемите къщи в селото. Обикновено се търси желязо, но покрай него се взимат и вещите от дома. Заради това, кметският наместник предприема мерки, за да спре набезите. Обявява публично, че е поставил камери за видеонаблюдение.

"Спираха ни често тока на трафопоста. Крадяха ни. Мисля, че са си наши хора. Казвам им- извиках хората от енергото, те ни монтираха камери, снимат кой идва и кой пипа. И край- повече токът не спря, никой повече не отиде да краде" - разказва Стефан Фиров.

В края на миналата година в Долни Бошняк е правен ремонт на пътя. Дни преди първия сняг са закърпени всички дупки. Лекарят живее в съседното село- Градец. Имат и транспорт до областния център Видин, но три пъти седмично. А това е така заради нелегалните т.нар. "черни" таксита.

"Малко преди да мине автобусът, минават нелегалните таксита и обират пътниците, като возят на цената на билета. Аз им казвам, хора- тези днес ги има, но утре може да не дойдат. Ама като закрият автобусната линия до село, после какво...Тях обаче не ги интересува."  

Коренът на местните е от Босна, оттук е и името- бошнаци. С този си произход местните се гордеят. И се радват на красотата на родното си място. А от кмета искат, ако може да се уреди да имат пенсионерски клуб, където да се събират на приказки. И да чакат събота и неделя, и ваканциите, когато идват внучетата и улиците се огласяват от детска врява.

Хората са доволни от работата на своя управник и казват, че той прави всичко, което е по силите му. А по-младите се оплакват, че нямат постоянна работа и сигурни доходи.

"Засега е добре, като че ли няма вече кражби. Кметът и той работи добре. Подредено ни е, кофите за смет се изхвърлят редовно. Но парите не стигат"- казват жителите на селото.

Местната забележителност в Долни Бошняк са трите семейства англичани, които живеят тук. Докато разговаряхме с кмета, през селото минаха с каруца и кон Саймън и Аманда- едни от заселниците. Отиваха за изворна вода на "Хайдук чешма".

"Те от конете си не се делят. Аз ги оприличавам на трапери, те с това и се занимават- коне, кучета. Харесва им природата- пролетно и лятно време тук е нещо прекрасно"- казва селският кмет. И допълва, че и съседите им ги приемат нормално. Понаучили са и по някоя и друга дума на български.

Какво привлича чужденците в китните села на България? Този въпрос зададохме на Аманда и нейния спътник в живота- Саймън, избрали Долни Бошняк за място, в което да живеят далече от родната си Англия.

"Харесва ни всичко- хората, селото и околните села. Чудесно живеем тук, откакто се преместихме преди година нямаме проблеми. Отлеждаме коне, с които работим. Имаме земя, отглеждаме царевица и други насаждения за храна на животните. Живеем като местните. Да се живее в Долни Бошняк е релаксиращо, вашите политици не ни безпокоят"- казват чуждите жители на селото. И са категорични, че никога няма да се върнат в Англия.

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Яница Петкова: Все още сме в центъра на политическата криза

На извънредното заседание на Народното събрание членовете на служебния Министерски съвет, назначен от президента Румен Радев, положиха клетва пред депутатите. По-рано днес държавният глава подписа указа за назначаване на второто служебно правителство с премиер Димитър Главчев , а с друг указ насрочи за 27 октомври избори за 51-во Народно събрание...

публикувано на 27.08.24 в 12:03

Незаконна сеч в защитени гори до видинското село Синаговци

Анелис Бюгенхаут живее във видинското село Синаговци повече от 10 години. В събота, 17 август, подава сигнал за незаконна сеч в местността "Божурица" до селото. Изпраща по електронната поща до различни институции и медии писмо, в което пише: "Пиша ви, за да обърна внимание на систематичните злоупотреби със защитените гори в Божурица и..

публикувано на 26.08.24 в 15:19

Село Замфирово - със спомен за миналото и поглед в бъдещето

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Замфирово. Едно прекрасно село, с големи къщи и просторни дворове, с плодородна земя, с прекрасни природни дадености, с трудолюбиви хора.  Замфирово е в община Берковица. Намира се на 340 м надморска височина, на 18 км от Берковица и на 18 км от Монтана.  Старото име на селото е Гушанци. На 24 септември..

публикувано на 23.08.24 в 12:00

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45

Има ли край политическата криза?

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме..

публикувано на 20.08.24 в 13:32

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55