Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Владимирова, гл.ас. по лозарство: "Не натоварвайте растенията, подхранете ги с азот"

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Не особено сурова, мека, но продължителна зима, дъждовна пролет, неблагоприятни условия за работа на полето....Вече е средата на април, но времето не позволява да се извършват редица дейности. Забави се сеитбата на пролетните култури, закъсня и резитбата на лозята. Ще успеят ли лозите да наваксат закъснението и какво е състоянието на лозовите масиви- гост в "Земята, която ни храни" е Красимира Владимирова- гл.асистент по лозарство в Опитната станция по земеделие във Видин.

"Голяма част от лозовите масиви са в добро състояние, меката зима не позволи на растенията да измръзнат, има изсъхнали, но то е заради неизлекувани болести. Проблем ще бъде сега единствено, ако има дъждове, а температурите се понижат драстично- тогава се получава обледяване на лозите, а сокът замръмва. Това води до загиване на пъпките. Сланите, които се очакват през април, не вредят на растенията, стига температурите да не са с отрицателни стойности"- каза специалистът. Тя посочи, че до една-две седмици все още може да се извърши резитба, а по-слабите насаждения да се подсилят с азотен тор.

"Въпреки забавената резитба, вегетацията на растенията не е закъсняла и при нормално лято стопаните могат да очакват добри добиви, стига да не натоварват растенията. Дъждовната пролет се отразява добре на лозите, проблем е само на места, в които се образуват заблатявания- тогава растенията може да загинат "- каза още Красимира Владимирова.
Може ли лозе, което не е гледано повече от 10 години, да бъде възстановено и как още да се погрижат стопаните за лозята си- чуйте в звуковия файл.

Ветеринарни лекари от Видин, заедно със свои колеги от 17 области, участваха в онлайн семинар във видинската библиотека. Форумът се проведе след подписано споразумение за партньорство между министерството на земеделието и храните, Агенция по безопасност на храните и Програма "Глобални библиотеки-България". Кампанията е насочена към земеделски стопани, добиващи сурово краве мляко и категоризирани във ІІ и ІІІ група. Ветеринарните лекари имаха възможност да задават онлайн въпроси, на които получаваха отговор.

Онлайн-консултант бе д-р Марин Маринов, експерт от Българската агенция по безопасност на храните, който разясни условията, на които трябва да отговарят земеделските стопани за добиване на качествено сурово мляко, съгласно на европейските изисквания. Изискванията са свързани с поддържане на животните в добро здравословно състояние, хигиена на съхраняване на млякото, както и спазването на законодателството, каза още експертът. До 31 декември 2013 година фермите от ІІ и ІІІ група имат възможност да приведат производството си в съответствие с изискванията на Регламент 853 от 2004 година на ЕС за сградов фонд и оборудване. След тази дата не се разрешава продажбата на мляко, произведено в такива ферми. Възможностите пред фермерите са: да подадат заявление за прекатегоризация, да отглеждат животни за месо, като се откажат от заявената млечна квота, да преминат в "лично стопанство", а произведената продукция да се използва само за собствена консумация. Крайният вариант е да прекратят дейността на фермата за производство на сурово мляко.
В област Видин 32 ферми са І категория, 11 са фермите, които попадат във ІІ категория. 270 са по-малките ферми от ІІІ категория, които вероятно няма да успеят да покрият изискванията и ще трябва да прекратят производство. Само през последните три години броят на кравите в област Видин е намалял с около 1000, към момента са регистрирани едва 4 500 животни, каза д-р Валери Велков- началник сектор "Здравеопазване на животните" при Областна дирекция по безопасност на храните-Видин. Предстоят срещи с фермерите които притежават животни и ферми ІІ и ІІІ категория- срещите трябва да се проведат до 30 април. На тези срещи ветеринарните лекари ще разясняват на фермерите възможностите, които имат след 31 януари, ако не преминат в І категория и не изпълнят изискванията по Наредба 4 за изкупуване на сурово краве мляко и Регламент 853 за качеството на млякото. И понеже процедурата по категоризирине отнема не по-малко от 3 месеца, д-р Велков не е оптимист, че времето до края на годината ще е достатъчно за фермерите. Което означава само едно- ново намаление на животните и частично унищожаване на млекодайното животновъдство в областта.

В "Земята, която ни храни" се срещаме и с Петко Николов- земеделец и животновъд от село Каниц, общ. Бойница. Той отглежда около 70 овце и кози, но заниманието му не е рентабилно. Има и наследствена земя, която е отдал под аренда. Негодува заради това, че земята в общината се обработва от фирми, които нехаят за стопаните.

"Арендаторите принуждават собствениците на земи да подписват договори за 7 години- периодът е дълъг. Проблем са и застъпванията- ние пишем определени терени като пасища, арендаторът ги пише като ниви и ги изорава. Жал ми е за животните, знам, че те си искат своето, например концентриран фураж, а не мога да им го подсигуря"- разказва пред Ани Цекова животновъдът. Той се оплака и от нерегламентираната търговия с животните и липсата на пазар.

Поглеждаме и към проблемите на пчеларите. Пчелари от Видинско организират протест. Решението бе взето на събрание на браншовия съюз. "Обявяваме се против използването на отровни пестициди в селското стопанство. Те са пагубни за пчелите. Тревога буди позицията на българските представители в ЕП, които гласуваха с "въздържал се" отмяната на използването на пестицидите от групата на неоникотиноидите"- каза Петър Младенов, председател на общинското пчеларско дружество. Пчелатире поставят въпроса и за субсидиите на брой пчелно семейство и за продължаване на програмата "de minimis". Сред другите искания на пчеларите са да се изравнят цените за износ на мед от България с Европейските стандарти, както и да не се толерира и субсидира монокултурното отглеждане на царевица. Протестът ще се проведе на 19 април от 14 часа пред сградата на областната администрация.
По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50