Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За партньорството между властта и неправителствения сектор

Като цяло в област Видин има добри взаимоотношения между местната власт и неправителствените организации (НПО), но има още върху какво да се работи. Това научаваме от председателя на Управителния съвет на Регионалната организация на Съюза на инвалидите в България Ваньо Диков. С него разговаря Цветомир Цветанов.

© Снимка: capital.bg

"Тъкмо премина нашата отчетна кампания. Посетих събранията на структурите ни в десет общини. На всички наши събирания са и представители на местните органи на самоуправление. Това говори за едно доверие и уважение на местната власт към нашите структури. Резултатът от това взаимно уважение е, че в по-малките общини, като Ново село, Брегово, Чупрене, Белоградчик и т.н., почти във всички села са разкрити от общинските власти местни клубове за пенсионери и инвалиди. За съжаление не мога да кажа същото за Видин. Ние все още нямаме клубна база в областния град. В нея бихме могли да извършваме нашите организационни дейности и интеграцията на хората с увреждания, да можем да посрещаме лектори",
разказа Ваньо Диков.

Преди години организацията се помещава в бившия партиен дом във Видин, откъдето обаче са принудени да се изнесат.

"В момента разполагаме с две стаи в сградата на бившата поликлиника във Видин. Благодарни сме на местната управа за това, че когато ни изхвърлиха от клубната база, която беше една от най-хубавите в съюза, ни бяха предоставени тези помещения. Много бихме искали обаче да разполагаме със собствена база. Заедно с Общината разкрихме дневен център, който просъществува една година. Това беше срокът, указан в проекта, по който се откри центърът. Трябваше след този срок да върши същата дейност още пет години. Поради финансови затруднения обаче, не можем да кажем, че центърът работи както трябва", допълни Ваньо Диков.

Община Лом активно и успешно си партнира с неправителствени организации при разработването и реализирането на проекти в сферата на социалните услуги. Това обясни пред сътрудника ни Владимир Недев, Катя Иванова, експерт "Програми и проекти" в местната администрация:

"През последните години Община Лом успешно реализира проекти в сферата на социалните услуги в партньорство с НПО. Много успешен бе проектът, реализиран с две фондации- "Жени за Лом" и "Рома-Лом". По него бе създаден нова услуга за общината- Дневен център за стари хора в с. Ковачица. Преди няколко дни кметът на Община Лом подписа договор по схема "Без граници" с Министерството на труда и социалната политика за реализиране на проект "Традиции и иновации в предосатавянето на социални услуги за лица с увреждания". Проектът е в партньорство с две НПО- българска и холандска, които имат богат опит в предоставянето на услуги за деца и възрастни хора с увреждания."

Оказва се, че в община Кула неправителственият сектор е слабо представен. Всъщност, единствената организация с подобен статут е местното читалище, предаде сътрудникът ни Христела Александрова. За сметка на това обаче съвместната работа между Общината и НЧ "Просвета- 1882", Кула е много успешна. Маргарита Вълчева, секретар на читалището разказва повече за дейността на двете институции:

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Работим заедно с местната власт от много години. Често, почти всяка година, получаваме от Общината и парична помощ за наши събития. Заедно организираме и провеждаме местни обичаи и празници- "Къпачите" на Ивановден и Йордановден, Бабинден, Трифон Зарезан, Баба Марта, конните надбягвания на Тодоровден, Лазаровден, Вликденските празници и т.н. Общината финансира изцяло и провеждането на кулския поетичен панаир, който е под патронажа на кмета."


В Белоградчик една от основните дейности на Общината е развитието на туризма в региона. Във връзка с по- доброто сътрудничество между местната власт и НПО, в града на скалите е създаден консултативен съвет по туризъм. В него са включени сдруженията и НПО на територията на общината, тъй като по- голямата част от тях се занимават пряко или косвено с туристическа дейност. Това предаде сътрудникът ни Иванка Петрова. Представителите на неправителствения сектор и сдруженията активно взимат участие при решаването на въпроси, свързани с организирането на туристическите прояви, участията на Белоградчик в изложения, информационното обслужване на туристите и финансирането на туристическите дейности. Повече за съвместната работа на местна власт и НПО разказва заместник-кметът на Общината Росен Младенов:

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Имаме добро взаимодействие с неправителствените организации в сферата на туризма както и с клубовете на пенсионера и инвалида в града. Изключително активни са колегите в сферата на туризма, когато се организират дискусии и кръгли маси по за определяне на визията за развитието на туристическата дейност. Като добра практика в работата ни с клубовете в Белоградчик мога да посоча развитието на въпроса по едно искане за преместване на паметник в града. За тази цел беше проведено първо допитване до Клуба на пенсионера и хората проявиха много активно отношение."
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00