Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За партньорството между властта и неправителствения сектор

Като цяло в област Видин има добри взаимоотношения между местната власт и неправителствените организации (НПО), но има още върху какво да се работи. Това научаваме от председателя на Управителния съвет на Регионалната организация на Съюза на инвалидите в България Ваньо Диков. С него разговаря Цветомир Цветанов.

© Снимка: capital.bg

"Тъкмо премина нашата отчетна кампания. Посетих събранията на структурите ни в десет общини. На всички наши събирания са и представители на местните органи на самоуправление. Това говори за едно доверие и уважение на местната власт към нашите структури. Резултатът от това взаимно уважение е, че в по-малките общини, като Ново село, Брегово, Чупрене, Белоградчик и т.н., почти във всички села са разкрити от общинските власти местни клубове за пенсионери и инвалиди. За съжаление не мога да кажа същото за Видин. Ние все още нямаме клубна база в областния град. В нея бихме могли да извършваме нашите организационни дейности и интеграцията на хората с увреждания, да можем да посрещаме лектори",
разказа Ваньо Диков.

Преди години организацията се помещава в бившия партиен дом във Видин, откъдето обаче са принудени да се изнесат.

"В момента разполагаме с две стаи в сградата на бившата поликлиника във Видин. Благодарни сме на местната управа за това, че когато ни изхвърлиха от клубната база, която беше една от най-хубавите в съюза, ни бяха предоставени тези помещения. Много бихме искали обаче да разполагаме със собствена база. Заедно с Общината разкрихме дневен център, който просъществува една година. Това беше срокът, указан в проекта, по който се откри центърът. Трябваше след този срок да върши същата дейност още пет години. Поради финансови затруднения обаче, не можем да кажем, че центърът работи както трябва", допълни Ваньо Диков.

Община Лом активно и успешно си партнира с неправителствени организации при разработването и реализирането на проекти в сферата на социалните услуги. Това обясни пред сътрудника ни Владимир Недев, Катя Иванова, експерт "Програми и проекти" в местната администрация:

"През последните години Община Лом успешно реализира проекти в сферата на социалните услуги в партньорство с НПО. Много успешен бе проектът, реализиран с две фондации- "Жени за Лом" и "Рома-Лом". По него бе създаден нова услуга за общината- Дневен център за стари хора в с. Ковачица. Преди няколко дни кметът на Община Лом подписа договор по схема "Без граници" с Министерството на труда и социалната политика за реализиране на проект "Традиции и иновации в предосатавянето на социални услуги за лица с увреждания". Проектът е в партньорство с две НПО- българска и холандска, които имат богат опит в предоставянето на услуги за деца и възрастни хора с увреждания."

Оказва се, че в община Кула неправителственият сектор е слабо представен. Всъщност, единствената организация с подобен статут е местното читалище, предаде сътрудникът ни Христела Александрова. За сметка на това обаче съвместната работа между Общината и НЧ "Просвета- 1882", Кула е много успешна. Маргарита Вълчева, секретар на читалището разказва повече за дейността на двете институции:

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Работим заедно с местната власт от много години. Често, почти всяка година, получаваме от Общината и парична помощ за наши събития. Заедно организираме и провеждаме местни обичаи и празници- "Къпачите" на Ивановден и Йордановден, Бабинден, Трифон Зарезан, Баба Марта, конните надбягвания на Тодоровден, Лазаровден, Вликденските празници и т.н. Общината финансира изцяло и провеждането на кулския поетичен панаир, който е под патронажа на кмета."


В Белоградчик една от основните дейности на Общината е развитието на туризма в региона. Във връзка с по- доброто сътрудничество между местната власт и НПО, в града на скалите е създаден консултативен съвет по туризъм. В него са включени сдруженията и НПО на територията на общината, тъй като по- голямата част от тях се занимават пряко или косвено с туристическа дейност. Това предаде сътрудникът ни Иванка Петрова. Представителите на неправителствения сектор и сдруженията активно взимат участие при решаването на въпроси, свързани с организирането на туристическите прояви, участията на Белоградчик в изложения, информационното обслужване на туристите и финансирането на туристическите дейности. Повече за съвместната работа на местна власт и НПО разказва заместник-кметът на Общината Росен Младенов:

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Имаме добро взаимодействие с неправителствените организации в сферата на туризма както и с клубовете на пенсионера и инвалида в града. Изключително активни са колегите в сферата на туризма, когато се организират дискусии и кръгли маси по за определяне на визията за развитието на туристическата дейност. Като добра практика в работата ни с клубовете в Белоградчик мога да посоча развитието на въпроса по едно искане за преместване на паметник в града. За тази цел беше проведено първо допитване до Клуба на пенсионера и хората проявиха много активно отношение."
Вижте още

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27

Самостоятелното жилище ще задържи ли младите хора във Видин

Близо 50 на сто от младите хора у нас живеят с родителите си, сочат последните данни на Евростат за жилищата у нас. 41% от българите живеят в пренаселени жилища, а 11,5% - в твърде големи. Как се справят двете поколения на едно място и кога младите решават, че трябва да си потърсят собствено жилище?  "Нашите деца, ако ние не им кажем,..

публикувано на 11.01.21 в 14:01

Калин Каменов: През 2021 година ще надградим започнатото за по-добри условия на живот

Работа за подобряване на инфраструктурата, социалните дейности, обществения транспорт, образованието и готовността на болничните заведения във Враца за борбата с COVID-19, са само част от намеренията на общинската администрация във Враца през настоящата 2021 година. Това каза в "Добро утро, кмете!" Калин Каменов, кметът на община Враца.  "..

публикувано на 08.01.21 в 16:00

Нерегламентиран превоз = затвор

Нерегламентираните автомобилни превози да се наказват със затвор прие парламентът в средата на декември. Вместо от 3 до 5 години, наказанието е намалено на от една до три, след като народните представители преодоляха президентското вето. Държавният глава по-рано върна законопроекта с мотива, че не са уточнени критериите за разграничаване на..

публикувано на 07.01.21 в 10:40