Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да пазим пчелите, за да има лековити растения и вкусно бабино сладко

Българското правителство ще промени позицията си и на предстоящото на 29 април гласуване в Европейската комисия ще подкрепи забраната за пестицидите, заради които измират пчелите. Това стана ясно вчера по време на националния протест на пчеларите. Добрата новина съобщи премиерът Марин Райков. В "Земята, която ни храни", се връщаме на началото.

В средата на март 13 страни членки на Европейския съюз подкрепиха забраната за вредните за пчелите пестициди. Тогава България се въздържа, което наклони везните в полза на пестицидите. Те вредят не само на пчелите, вредят и на почвата, и на растенията. Тази позиция на страната ни предизвика поредица от протести в страната. В края на миналата седмица, пчеларското братство се събра на протест и във Видин. Сред протестиращите бе и Йорданка Петрова.

"Състоянието на българското пчеларство в момента не е за завиждане. Един от основните проблеми при нас е използването на пестициди и всички онези препарати, които се изпалзват в селското стопанство. Те вредят не само на пчелите, но и на почвата, акумулират се и в растенията, вредят и на здравето на хората. Настояваме не само да се ограничи употребата на пестицидите, а да бъдат забранени тези, които са вредни за пчелите, като се използват препарати, които ги щадят", каза пред пчеларите Петър Младенов, председател на общинското пчеларско дружество.

"В моя район точно снощи ги видях с пръскачки, с джипове бяха дошли. Районът около село Толовица, община Макреш, е засаден предимно с пшеница и в рамките на тези 10 дена- последните, когато проверих кошерите, намерих 10 измрели"- каза Владимир Ванков, който е пряко засегнат от обработката на земеделските култури с тези препарати.

На протест, като на протест, без плакати не може. "Да се отнемат субсидиите на земеделските производитиели, които са причинили, отравяне на пчелните семейства"; "Да опазим българската почва"; "Пчелите създават живот, концерните купуват вот"- това бяха само част от лозунгите.

"Помня времето, в което земеделските култури се обработваха с най-силния пестицид- ДДТ. Сега използваните неоникотиноиди са 7 000 пъти по-силни от ДДТ. Трябва зърнопроизводителите да се съобразят и с времето на пръскане- рано сутрин или късно вечер. Ако загина пчелите, ще загинем и ние"- сподели Пенка Йончева- дългогодишен пчелар, от над 35 години се занимава с отглеждането на пчели.

Пред пчеларите бе прочетено протестно писмо, разпространено от Общото събрание на Съюза на българските пчелари, с конкретни искания. И така... след поредица от протести в страната, накрая пчеларите се събраха на национален протест в София, с надеждата някой да ги чуе. Те настояха правителството да преразгледа решението си и на 29 април в апелативния комитет на Еврокомисията да подкрепи забраната. И чуха това, което искат, от премиера Марин Райков, който дойде лично да им съобщи, че подкрепя протеста им и че България ще гласува "против" употребата на вредните пестициди. Пред протестиращите и министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков потвърди, че министерството ще гласува "за" забраната при обсъждането на въпроса на 29 април на заседание на Апелативния комитет в Брюксел. Той добави, че е разработена и Национална програма за подкрепа на пчеларството, която ще бъде защитавана в Брюксел. Шест дни, в които пчеларите ще очакват това обещание да бъде изпълнено.

Сладко от горски плодове всякакви, сиропи и различни желета- това е само част от асортимента на Марияна Тодорова от чипровското село Превала. Намирам я на щанда във фоайето на Младежкия дом в Монтана, по време на фолклорния конкурс "Напеви от Северозапада". Разговорът се завърта около това- сладко ли е сладкото от червена боровинка, кой плод на какво помага и защо трябва да изберем домашно приготвеното пред купеното от магазин.

"Правим сладко от горски плодове- всички са брани в Чипровския край. При нас нищо не е третирано с препарати, не използваме консерванти. Все повече хора ни търсят, постепенно се възвръща славата на домашното сладко"- каза производителката. Тя посочи, че най-търсено е сладкото от горска ягода и дива череша и призова: "Купувайте онова, което е домашно, българско!"

В "Земята, която ни храни", още малко оставаме на територията на Монтанско. На пазара в Монтана разбрах, че една реклама може да бъде достатъчно силна, за да накара човек да започне да отглежда някакво растение- годжи бери, например. С няколко симпатични дами, с които се срещнахме пред щанда на разсадника на Мария Замфирова, си говорим за това- как градината ни да се превърне в аптека. Чуйте, може пък да Ви е полезно... Защото пазарът е не само мястото, на което можем да си купим нещо, но и мястото, на което можем да научим неща, които не знаем. В което няма нищо лошо, защото цял живот се учим...
По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50