Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазарки пяха във Видин и Враца

© Снимка: РБ "Михалаки Георгиев"

Предстоящите пролетни празници в аванс отбелязаха във видинската Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". 26 лазарки от подготвителната група на детска градина "Радост" гостуваха в Детския отдел на библиотеката и поздравиха читателите на библиотеката и библиотечните служители с традиционни за Лазаровден песни и наричания.

© Снимка: Община Враца

Малки лазарки от ОДЗ "Знаме на мира" днес гостуваха в сградата на общинската администрация във Враца, за да пеят за здраве, късмет и берекет в цялата община. Посрещнаха ги заместник кметът инж. Красимира Георгиева и секретарят на администрацията Иван Жеков, заедно със служители.

"Благодаря ви, мили деца, за това, че ни уважихте. Благодаря за милите думи и благопожеланията. Да сте живи и здрави!"- поздрави децата Красимира Георгиева. Както повелява традицията, на тръгване малките лазарки получиха подаръци.

© Снимка: Община Враца

Малките лазарки и веселият малък майстор на тъпана от група "Покемон", под ръководството на Румяна Тодорова и Бонка Петкова, гостуваха и на служителите на областната администрация във Враца. Красивите лазарки, облечени с пъстри народни носии, с венчета и кошнички, представиха стихчета и песни и отправиха традиционните благопожелания за предстоящите светли пролетни празници- Лазаруване, Цветница и Великден.

В Монтана утре през целия ден момичетата от лазарска група към Народно читалище "Кутловица-2011" ще лазарува в квартал "Мала Кутловца". Това съобщават от монтанското читалище. Лазарките ще покажат моминския пролетен обичай, според който се посещава всяка къща, пеят се песни, играят се хора, нарича се всеки член от семейството за здраве и благополучие, а пък стопаните ще ги даряват с яйца, плодове, сладкиши и дребни парички.

На следващия ден- Цветница в 11 ч. момичетата ще извършат и ритуала "Кумичене". Лазарките ще хвърлят венците си в реката на канала на ул. "Извора" в Монтана. Лазарката, чийто венец изплува най-отпред, ще определи кумицата за следващата година. Според вярванията, това означава, че тя ще се омъжи първа и ще бъде кумица за следващата година.
По публикацията работи: Светлана Стоенелова и Жоро Алескандров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Монтана е издадена присъда за купуване на гласове на местния вот

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна прокуратура –..

публикувано на 27.09.24 в 15:41

АЕЦ "Козлодуй" организира Ден на отворени врати

На 5 октомври 2024 г. (събота) АЕЦ „Козлодуй” отваря врати за всички желаещи да се запознаят с работата на българската атомна електроцентрала, съобщават от там. По време на проявата посетителите ще могат да видят един от следните обекти – пети блок, шести блок или Пълномащабен симулатор – точно копие на командна зала на шести блок. Желаещите да..

публикувано на 27.09.24 в 15:02

Ученици посетиха Административния съд във Видин

Ден на отворени врати се състоя днес в Административен съд-Видин . Инициативата се проведе в рамките на Международния ден на правото да знам. Институцията беше посетена от ученици от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. Те получиха 10 казуса, по които трябваше да дискутират и да определят има ли извършено..

публикувано на 27.09.24 в 14:37

Тодор Деков представя изложба "Красива България" в Монтана

Художникът Тодор Деков ще подреди и зложба-живопис и скулптура „Красива България“ в Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана . Тя ще включва 35 платна, вдъхновени от български селца и градчета, каза Надежда Огнянова , експерт " Връзки с обществеността" към културната институция: "Художникът, сценограф, карикатурист, плакатист и приятел..

публикувано на 27.09.24 в 14:00

Фестивал-надиграване започва в село Чирен

Читалището във врачанското село Чирен организира фолклорен фестивал-надиграване , съобщиха от НЧ „Пробуждане 1906". Проявата е първа по рода си и се реализира с финансовата и логистичната подкрепа на кмета Силвия Христова. Финансира се и от общинския фонд „Култура". Днес и утре в селото, което се намира на 15-ина км от Враца, ще си дадат среща..

публикувано на 27.09.24 в 13:56

Враца отбелязва Световния ден на туризма

По повод днешния Международен ден на туризма във Враца се организира планински преход във Врачанския Балкан. В маршрута на похода са включени най-забележителните места в района, сред които са пещерата Леденика и скалният пролом Вратцата.  Походът е планиран за утре и началото му е квартал "Бистрец". Преходът е с очаквана продължителност 7 часа...

публикувано на 27.09.24 в 13:00

Младеж от Ново село е задържан в ареста

Младеж на 19 години от село Ново село е задържан за срок до 24 часа в ареста във Видин , съобщават от Областната дирекция на МВР. Вчера в полицията постъпили три сигнала за повреди и кражби от вендинг автомати за кафе в областния град. В хода на предприетите бързи действия по сигналите полицаите установили и задържали младежа. По случая в Районното..

публикувано на 27.09.24 в 11:30