Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-чистия Северозапад

Готови са обобщените резултати от кампанията "Да изчистим България за един ден". Над 1 100 тона отпадъци са почистили доброволците от Видин, Враца и Монтана.

"Смятам, че екипите, които участваха в двата областни щаба във Видин и Монтана, заслужават похвала. Всяка една община докладваше в деня за броя участници в чистенето, колко терена са почистили и за депонирания отпадък. От облас Видин се включиха 4314 човека-голяма част от тях са от училища и детски градини. Изчистени са 265 терена, около 337 декара вече са по-чисти. Депонирани са 183 тона отпадъци и 25 тона строителни отпадъци" - каза за РАДИО ВИДИН директорът на РИОСВ Монтана Деница Славкова.

Изчистени са 22 места в област Видин, маркирани на картата на кампанията. Най-много доброволци имаше в община Видин, като най- голяма община от областта. На второ място е община Белоградчик.

В град Видин само една група граждани бе заявила, че ще чисти на 20 април.
Хората живеят в бл.20 в к-с "Химик". Инициаторът е Митко Петков. Разказа ни, че поне веднъж месечно, а не само веднъж в годината, се събират все едни и същи съседи и си почистват около блока. Догато си говорихме с Митко Петков, с мотика и гребло излезе друг мъж- да прекопае пред блок 20 в "Химик". Каза ни, че се казва Йордан Димитров, от Кула е, но от 20 години живее във Видин, безработен е, има много свободно време и се грижи за градинката, защото иска да му е чисто.

В Брегово доброволците, които се включиха в кампанията са 200. Фирмите и ведомствата са 15. В почиситването са участвали и от 1 училище. "13 места са почистени", съобщи Богдана Кирилова, главен експерт "Регионално развитие, управление на проекти и програми" в областна администрация Видин.

© Снимка: Кирил Кунчев

За първи път в ефира на РАДИО ВИДИН ни гостува част от екипа на бреговското училищно радио - "Йон Чолака". То е кръстено на човека, който основава първото училище в Брегово. Това ни обясни ръководителят на талантливите репортери Кирил Кунчев.

Колегите от училищно радио "Йон Чолака" към СОУ "Св. св. Кирил и Методий" Радина Чакърова и Ралица Томова- и двете от пети клас, подготвиха своя репортаж специално за РАДИО ВИДИН.

 

Те разговаряха с Моника и Силвия, за участието им в кампанията "Да изчистим България за един ден" в Брегово.

"След като се събрахме сутринта, ни разпределиха на 4 групи и ни направиха инструктаж. Преди да тръгнем, от Общината дойдоха и ни раздадоха чували и ръкавици. Една група остана в района на училището, останалите три тръгнахме да чистим район в покрайнините на града. Всички знаехме, че правим нещо полезно. Най-важното е, че човек вижда резултатите от своя труд веднага. Слагаш хартията или найлоновата торбичка в чувала и изведнъж виждаш, че полянката ти се усмихва. Момчетата засадиха 34 дръвчета - брезички, в двора на училището. Всяка от тях има табелка с надпис на класа, който ще се грижи за това дръвче. Садихме цветя, варосахме дръвчетата и почистихме площадките в района" - споделиха своите преживявания Моника Петрова, която е и председател на Ученическия парламент и Силвия Тодорова.

Много по-голяма е била активността в събота, отчетена за област Монтана, спрямо тази за област Видин и съответно са събрани и повече отпадъци, обобщи резултатите за Монтана директорът на екоинспекцията Деница Славкова.

© Снимка: Архив на ГПЧЕ "Петър Богдан" Монтана

"Над 11 129 човека от Монтанско се включиха в деня на почистването, от тях над 4 800 подрастващи и ръководен парсонал от учебните заведения. Почистени са 155 терена с обща плод 1 707 декара. Извозени в регионалното депо за неопасни отпадъци са 349 тона. От тях са отделени 130 тона за последващо оползотворяване. В дните на кампанията са събрани 123 тона строителни отпадъци"- заяви Деница Славкова.

"За мен е много по-важен факта, че този път на призива откликнаха много граждани. Доброволците се събраха на 12 пункта в града. Изчистени са 109 хектара. Около 2000 са доброволците, които се включиха в чистенето. Бяха разданени 500 жълти чувала за разделно събиране и 1 600 черни, около 2000 чифта ръкавици. Само в събота около 100 тона отпадъци бяха събрани. В част от селата също беше проведена такава кампания" - коментира резултатите от кампанията кметът на Монтана Златко Живков.

© Снимка: Архив на ГПЧЕ "Петър Богдан" Монтана

Ученици от ГПЧЕ "Петър Богдан" в Монтана също участваха в съботното чистене. "Около 30 ученици участвахме в почистването на градски парк "Огоста", в района около стадиона. Събрахме около 50 чувала с боклук. Миналата година чистихме около крепостта Диана. Сега там имаше по-малко боклук"- разказа Силия Миткова от 11 В клас на езиковата гимназия и заместник председател на Сдружение Младежки глас. От сдружението доброволците са били около 50.

Младите хора се включиха вчера и в засаждане на фиданки около депото за битови отпадъци на Монтана. Участвали са 21 ученици, които заедно с общински служители, са засадили 100 дръвчета - липа, бреза и ясен- разказа Диана Иванова, учител по биология в езиковата гимназия в Монтана.

Служители на екоинспекцията в Монтана също чистиха, заедно със служители към Изпълнителната Агенция по околна среда и регионалната лаборатория в Монтана.

"Избрахме място, което да не е в рамките на града - един терен на язовир Огоста. Искахме да почистим събралите се отпадъци в резултат на риболовна или друга дейност. Събрахме се около 40 човека от двете институции. Почистихме около 3 декара, в резултат на което събрахме 50 чувала с пластмасови и 3 чувала със стъклени отпадъци. За трета поредна година се включваме в кампанията. Практиката показва, че тези, които са активни, съответно и пазят терените" - констатира директорът на екоинспекцията в Монтана Деница Славкова.

За област Враца в рамките на националната кампания са събрани 200 т. и 980 кг. неопасни отпадъци и 255 т. строителни отпадъци от 18 826 участницика в област Враца, от които 150 фирми, 15 неправителствените организации и 84 учебните заведения.

Експертите от РИОСВ във Враца се включиха в мероприятието, като екоинспекцията почисти 6 замърсени участъка около пътя към местността "Речка", при което бяха напълнени повече от 50 чувала от 120 литра. В почистването се включиха кмета и жители на с. Веслец. 90 тона отпадъци са извозени в двата почивни дни на Регионалното депо за твърди битови отпадъци, а 210 тона - на депото за строителни отпадъци. В кампанията от община Враца се включиха общо 7 478 граждани. Кметът инж. Николай Иванов благодари на всички, участвали в кампанията - на фирмите, които помогнаха с техника, на служителите в общинската и областната администрации, и на колегите им от различни институции и банки, на студентите от филиала на Великотървонския университет и от Медицинския колеж, на учениците от 15-те училища и професионални гимназии във Враца и от селата Тишевица, Девене и Баница, на децата от 13 детски градини, на многобройните инициативни комитети от граждани във всички квартали на града и в селата от общината. „Мисля, че Враца се представи изключително достойно в тази кампания" - обобщи инж. Иванов.

Учениците от СОУ "Христо Ботев" във Враца чистиха местността около "Хижата" в града. Събраха над 60 чувала с боклуци, 25 автомобилни гуми, строителни отпадъци.

© Снимка: Сиана Манчовска

"Хората все още не са се отказали да превръщат тази местност в сметище и продължават да си изхвърлят там боклуците. Сутринта се събраха над 70 ученика със 6 ръководителя, които съпроводиха децата до тази местност. Поставени са контейнери на няколко места, но хората не ги ползват. Имаше много строителни материали. Заедно с нас излязоха няколко жители от квартала. Направи ми впечатление при разговори с колеги и приятели, че тази година повече хора се включиха в кампанията, това означава, че ни е грижа за нас самите, сащото ние самите трябва да се грижим за природата" - каза за РАДИО ВИДИН Сиана Манчовска, ръководител на училищния екоклуб.

2843 човека от община Мездра се включиха в Националната кампания "Да изчистим България за един ден". 980 от тях събираха боклуци в 27 съставни села на общината, а останалите 1863 - в самия град. За сравнение: миналата година, когато Община Мездра за пръв път се присъедини към кампанията, участниците бяха 2143-ма. Най - активни бяха в Зверино, където излязоха около 400 души, Царевец - 60, Игнатица - 40, Люти брод - 35, Боденец, Дърманци и Люти дол - по 30 души. В почистването се включиха всички градски училища и детски градини, служители в железопътната компания, представители на Пенсионерски клуб "Мездрея", като и над 300 граждани. В акцията взеха участие 30 служители в Общинската администрация, но за разлика от миналата година - нито един общински съветник. До Регионалното депо край с. Косталево са транспортирани 56 640 тона твърди битови отпадъци", уточни инж. Галина Иванова, ст. инспектор в Общинската екологична инспекция. Освен зелени площи, междублокови пространства и улици, са почистени 33 замърсени зони на територията на община Мездра, съобщават от пресцентъра на местната администрация.

В "Еко Свят" днес се спираме и на детската изложба, която е подредена в монтанската библиотека и е свързана с кампанията "Да изчистим България за един ден".

Как да дадем нов живот на отпадъчни материали, като по този начин запазим и природата си чиста. Това се опитват да ни покажат децата от монтанаското училище "Проф. д-р Асен Златаров", които подредиха своята изложба във фоайето на библиотека "Гео Милев". Фруктиери, чаши, свешници, украшения за елха, красиви пана от кашон - това са само част от експонатите, включени в екоизложба на тема "Да опазим природата чиста".


"Сами виждаме колко е важно да пазим природата и света около нас, ако искаме да го има и за следващите поколения. Децата изработиха от отпадъчни материали различни произведения на изящното изкуство" - каза директорът на училището Вера Андонова.


Експонатите са направени под ръководството на учителката Сияна Миланова в часовете по СИП изобразително изкуство. Децата работят с убеждението, че природата не е за един ден!

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40