Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 9 май- Ден на Европа и Ден на победата над фашизма

© Снимка: Нора Йоцова

Тържествата за Деня на Европа във Видин започнаха на откритата сцена при Художествената галерия "Никола Петров", където бе организиран детски хепънинг с участието на възпитаници на детските градини и ученици от града. Децата и младежите изнесоха празнична програма пред видинчани по случай 9 май. Инициативата е организирана от Община Видин.
Пред Стамбол капия във Видин, възпитаници на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" проведоха урок по изобразително изкуство на открито.
Той бе в рамките на инициативата

© Снимка: Община Видин

"Месец на Европа", организирана от Областна администрация, Видин.

"Децата изразяват впечатлението си от красотите на нашия град", каза Веселин Нацин, учител по изобразително изкуство.

"Стамбол капия символизира Видин, затова избрах да я нарисувам", каза един от младите художници.
 
Ученици говориха чужди езици в Деня на Европа. За седма поредна година Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" отбеляза Деня на Европа. В отдел "Чуждоезикова читалня" се проведе викторина "Да опознаем Европа". В проявата участваха ученици от ПМГ "Екзарх Антим I", които гледаха презентация на английски език за природните забележителности, селското стопанство, климата и географските особености на Европа.

© Снимка: Нора Йоцова

"Смятам, че чуждия език може да ни помогне много в професионалната реализация в бъдеще, дори и в България, в чужбина още повече. Особено английския, който е международен език. Има една българска поговорка "Човек е богат, когато знае повече езици"
- такова е значението на знанията по чужди езици за осмокласника Александър Стефанов.

Учениците отговаряха на въпроси, свързани с поднесената информация, а верните отговори се записваха в кръстословица. Всички участници получиха награди - издания за Европа, предоставени от Представителството на Европейския съюз в България.
 

© Снимка: Държавен архив- Враца

В изложбената зала на Държавен архив– Враца се проведе открит урок по случай Деня на Европа. В него участваха единодесетокласници от СОУ "Хр. Ботев" с ръководител Мая Антова. Учениците от специализираната паралелка по история още от 8 клас са запознати с архива, работят, изготвят и представят презентации по архивни документи в краеведските конференции. Сериозното им познание и практически опит в работа с архивните документи стана предпоставка да ги бъдат въведени и в "кухнята" на архивните процеси, като бяха запознати с основни архивни дейности- комплектуване, експертиза и използване на архивните документи. В урока взеха участие със сведения за своята практическа дейност и всички експерти, които комплектуват и правят експертизата на документите.
 

© Снимка: Анжела Каменова

Видинският митрополит Дометиан отслужи заупокойна молитва на Руското военно гробище във Видин, където са погребани 234 войници и офицери
Денят на победата над фашизма бе отбелязан на Руското военно гробище във Видин. Заупокойна молитва отслужи видинският митрополит Дометиан. В словото си той припомни саможертвата на милони руснаци и отбеляза значението на изхода от войната за бъдещото развитие на европейските държави. Да се поклонят пристигнаха представители на руската общност в града, заместник- областният управител Любомир Низамов, заместник-кметът Борислава Борисова, председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов.
 
Денят не трябва да се забравя, каза Елена Тодорова, председател на "Руски клуб 2000":

"68 години отминаха от този прекрасен, според мен, ден. И нашите майки, бащи, баби- всички го помнят. Историята не може да бъде променена, затова ние я предаваме- с филми, книги, разкази."

Представители Oбластната администрация, Община Видин, Общинския съвет, граждани и ученици положиха цветя пред паметника на Руското военно гробище. 234 бойци от Трети украински фронт на бившата Съветска армия са погребани във Видин през есента на 1944 година. Гробището във Видин е първото руско воено гробище извън границите на бившия Съветски съюз. В средата му е издигнат бюст-паметник на маршал Толбухин, ръководел действията на Трети украински фронт.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 юли 2024 година

За 13-та поредна година в град Видин се провежда  фестивалът "Дунавски вълни". Тази година работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча".  Служебният премиер Димитър Главчев е склонен да остане на поста, ако третият мандат не бъде изпълнен и страната отново трябва да бъде управлявана от служебен кабинет. Това стана ясно..

публикувано на 23.07.24 в 18:05

Година след тежката буря в Кула са отстранени голяма част от щетите

Измина точно една година от голямата буря в град Кула. Една година, която се оказа тежка за десетки жители, с множество щети по обществени сгради и домакинства, но за щастие нямаше пострадали хора.   Илинка Найденова от общинската администрация си спомня за стихията и прави равносметка на свършеното:  „Точно след бурята в..

публикувано на 23.07.24 в 17:27

Отново свободно движещи се коне по улиците на Видин

Свободно движещи се коне за пореден път са забелязани по улица "Широка", в района на Къщата с куклите във Видин. В социалните мрежи са публикувани снимки и клипове, но сигнал от Общината не е постъпвал, каза за Радио Видин  д-р Валери Велков от Областна дирекция по безопасност на храните и обясни какъв е редът, когато се касае за безстопанствени..

публикувано на 23.07.24 в 16:27

Видинска гимназия въвежда избираем предмет по православие

Под формат занимание по интереси през новата учебна година във видинската Профилирана Природо-математическа гимназия ще се изучава предмет Религия-Православие.  Инициативата, която е подкрепена от родители, е на училищното настоятелство, каза директорът на учебното заведение Ивайло Милушев. "Това е инициатива на настоятелството на..

публикувано на 23.07.24 в 13:11
Снимката е илюстративна

Задържаха двама за грабеж на жена във Видин

Криминално проявен 50-годишен мъж от врачанското село Търнава и 55-годишна видинчанка са били задържани с полицейска мярка в ареста на РУ-Видин часове след извършен грабеж, съобщават от полицията във Видин. Сигналът за посегателството постъпил  на 21 юли към 23 часа. В хода на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия криминалистите..

публикувано на 23.07.24 в 10:05

Редица вечерни концерти в програмата на Криводолския панаир

Община Криводол и НЧ „Никола Вапцаров – 1924" организират в началото на август панаирни дни. Традиционните прояви се провеждат под патронажа на кмета на общината Христо Доков. За всички жители и гости на града край река Ботуня са предвидени вечерни концерти, които започват от 20 часа на сцена на стадион „Христо Ботев". На 1 август е концертът на Симона..

публикувано на 23.07.24 в 08:46

Мъж от Галиче източи чужда карта

28 мъж от село Галиче е задържан за кражбата на 2800 лева от дебитна карта на жителка на София. Това съобщават от полицията във Враца. Сигналът за кражбата е подаден на 20.07.2024 г. в РУ-Бяла Слатина, където собственичката на картата е обяснила, че на 20.07.2024 г. за времето от 17:25 ч. до 17:30 ч. от дебитна карта /нейна собственост/ е изтеглена..

публикувано на 23.07.24 в 07:30