Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на Европа или Ден на победата?

9-и май- Денят на Европа, символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. На днешната дата се празнува и Деня на победата над фашизма във Втората световна война. Щеше ли да има Ден на Европа, ако нямаше Ден на победата? Това попитахме видинчани:

"Дали на тази дата или на друга, но щеше да има Ден на Европа. ... Като нация българите са такъв народ, че въпреки многото работа всеки празник е повод за весело отбелязване. ... Най-вероятно нямаше да има Ден на Европа, ако нямаше Ден на победата. Но със сигурност днес трябва да обединява повече Денят на Европа, който и се отбелязва по-масово."

Манифестациите на тази дата си спомня учителят от Белоградчик Иван Пешев, с когото разговаря сътрудникът ни Иванка Петрова.

"Датата 9 май в спомените си я свързвам с победата над фашистка Германия. На този ден обикновено от горните курсове на училищата ходехме на манифестации във Видин и Кула. Имаше тържества по случай победата", разказа Иван Пешев. Според преподавателя най-вероятно нямаше да отбелязваме Деня на Европа, ако преди това нямахме Ден на победата:

"Все пак днес Денят на Европа обедиянава в по-голяма степен. Обаче не виждам да има патос у хората за този празник."

© Снимка: Маргарита Вълчева

В Кула мненията са разнопосочни за днешната дата, предаде оттам Борис Борисов, който бе в града, за да проследи честванията на 9 май:

"В Кула младите хора са тези, които се вълнуват най-много от темата за Европа, поради една съвсем естествена причина- тяхното бъдеще, което неотменно е свързано с общия ни европейски дом." На 9 май от години община Кула се включва в отбелязването на Деня на Европа. Празничната програма в гарда започна с изпълнения на състава за модерни танци, с ръководител Таня Иванова и мажоретен състав от СОУ "Васил Левски".

Денят на Европа е обявен по време на срещата на високо равнище на ръководителите на страните от Европейския съюз в Милано през 1985 г. 9 май е датата, на която през 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася "Декларацията на Шуман". С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС), която предвижда обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички. Основана от Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург, ЕОВС е първата от редица наднационални европейски институции, които в крайна сметка се превръщат в това, което днес наричаме Европейски съюз. Датата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме с 12 златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен и единната валута- еврото. В България Денят на Европа се отбелязва от 2005 г.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

     По традиция на Руското военно гробище във Видин се почита паметта на загиналите воини.
На 9 май отбелязваме и Деня на Победата. Честването на това събитие, което бележи края на Втората световна война, отново и отново ни води към извода, че войната не е средство за решаване на международни и вътрешно-политически противоречия. На 7-ми май 1945 год. в град Реймс е подписан предварителен протокол-капитулация. На 8-ми май, представители на Немското главно командване в присъствието на представители на Върховното командване на Съюзните сили и Върховното главно командване на Съветските войски подписват в Берлин окончателен акт на капитулация, изпълнението на който влиза в сила от 24 часа на 8 май. От този момент нататък Русия, България, както и останалите европейски страни, изминават дълъг път: от вражда и неразбирателство към мирно сътрудничество в икономиката, политиката и културата. Днес сме готови да оставим в миналото всички ужаси, свързани с Втората световна война и последвалото разделение на континента на два лагера, като нейн резултат. Надяваме се, че ще живеем в мирна Европа.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Незаконна сеч в защитени гори до видинското село Синаговци

Анелис Бюгенхаут живее във видинското село Синаговци повече от 10 години. В събота, 17 август, подава сигнал за незаконна сеч в местността "Божурица" до селото. Изпраща по електронната поща до различни институции и медии писмо, в което пише: "Пиша ви, за да обърна внимание на систематичните злоупотреби със защитените гори в Божурица и..

публикувано на 26.08.24 в 15:19

Село Замфирово - със спомен за миналото и поглед в бъдещето

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Замфирово. Едно прекрасно село, с големи къщи и просторни дворове, с плодородна земя, с прекрасни природни дадености, с трудолюбиви хора.  Замфирово е в община Берковица. Намира се на 340 м надморска височина, на 18 км от Берковица и на 18 км от Монтана.  Старото име на селото е Гушанци. На 24 септември..

публикувано на 23.08.24 в 12:00

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45

Има ли край политическата криза?

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме..

публикувано на 20.08.24 в 13:32

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52