Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специални грижи за специални деца

Днес отбелязваме Mеждународния ден на семейството. Семейство е социална институция, характеризира се с определени социални норми, наказания, образци на

поведение, права и задължения, регулиращи отношенията между съпрузите, родителите и децата- така пише в дебелите книги. Едва ли някой ще отрече, че човек без дом е като дърво без корени, че домът и семейството са най-важната опора за един човек. Защото домът ни дава сигурност, а семейството- подкрепа.

Не всички семейства, обаче, са като това в стихчето: "Колко мило, колко сладко е при мама и при татко"- сплотени и изпълнени с любов и разбирателство. Има и деца, за които сълзите са по-чести от усмивките. Това са деца, които често имат нужда от

помощ. Колко важно е да се възпитават деца в здрава семейна среда и как помагат на деца и семейства в риск разказва в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН директорът на Комплекса за социални услуги за деца и семейства във Видин Силвия Славчева.

"14 специалисти, от които двама психолози и социални работници се трудят в Комплекса. Предлагаме различни социални услуги, разделени в Център за обществена подкрепа, Кризисен център за жертви от домашно насилие, Център за работа с деца на улицата и Наблюдавано жилище. През Кризисния център до сега са преминали 21 клиента- жени жертва на домашно насилие. В Центъра за обществена подкрепа сме работили по 122 случая, предлагаме и юридическо консултиране за семейства в развод. Имали сме случаи на настаняване на жена, жертва на домашно насилие, която сама потърси нашата помощ, насочена от приятели. В такива случаи се предприемат законовите мерки по настаняване, ако има деца, се сезират органите по закрила на детето, които ги извеждат от мястото, където е упражнено насилие. Следват специалните грижи в т.нар. кризисна интервенция. Времето, в което се преодолява травмата при дете е специфично, няма рецепта за това"- разказа Силвия Славчева.

В Комплекса за социални услуги за деца и семейства работят по различни програми за деца и родители, като най-новата е груповата "Позитивно родителстване"- за работа с родители в квартал "Нов път".

Най-голяма отговорност за възпитанието на децата носят самите родители, както и техните учители. Понякога обаче родителите са изправени пред трудности в

поведението на детето, които не могат да преодолеят сами. И тук идват на помощ специалистите- психолозите и логопедите. Ден на отворените врати с консултации за деца и родители провеждат и от Ресурсния център във Видин, който се помещава в ПТГ "В. Левски".

"Вече шест години и половина подпомагаме деца със специални образователни потребности. Това са деца, които имат различен начин и потребност за усвояване на учебното съдържание. Организирахме консултации за деца, ученици и родители. Те са с диагностична цел за установяване на езиково-говорни, слухово-

речеви, или познавателни нарушения в учлищна възраст. Можем да бъдем полезни на всички родители, които имат някакъв проблем със своето дете. Необходимо е да има присъствие на родителя, но всичко е напълно безплатно. В първия ден на консултациите най-много работа имаха логопедите"- разказа директорът на Ресурсния център Ася Петрова.

Кога е време един родител или настойник да обърне по-специално внимание на детето си, ако има затруднения в говора, или в друго поведение- в училище или навън, попитахме и специалист- Лора Ангелова, логопед от Ресурсния център.

"Към мен се обърнаха родители на деца, които са със специални образователни потребности и децата им изпитват трудности в речевото си общуване. Едно от децата е живяло дълго време в Гърция, сега е във Видин, трудно общува на български език и среща трудности в обучението. Другото дете, което диагностицирах, е дете с нарушения в речта и трудности в мотивацията за учене. Най-добре е при проблем родителят да се обърне към специалист, докато детето е още малко- в предучилищна възраст. При нарушения в речта обикновено родителите смятат, че това ще отшуми, че детето е още малко, дори му се радват, когато говори с дефекти. Да, понякога звуконарушенията отшумяват сами, но при по-тежките случаи се отразяват на детето. И то започва да изостава"- обясни логопедът.

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45