Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да, да се ходи на театър е модерно!

Враца отново е културна столица на България и на Югоизточна Европа- от 16 до 22 май на трите сцени на Драматично-кукления театър в града под Околчица ще се изиграят 18 постановки от програмата на два фестивала: 24-ия Национален фестивал на малките театрални форми (най-старият по рода си в България театрален форум, който се провежда от 1977 година насам, без прекъсване!) и 3-ия Международен фестивал на Нова европейска театрална асоциация- НЕТА. Повече от 300 театрали от България и чужбина ще покажат най-доброто, на което са способни, за да впечатлят двете журита и публиката във Враца. Председател на българското жури е Никола Вандов, а на международното Нора Макарова.

24-ия Национален фестивал на малките театрални форми и 3-ия Международен фестивал на камерния театър на НЕТА днес- 16 май, откри кметът на Враца Николай Иванов.

© Снимка: Община Враца

"Горд съм, че съм тук с вас и можем да продължим една стара традиция- благодарение на този фестивал Враца да е театралната столица на България, а защо не и на Европа!"-
така кметът на града под Околчица Николай Иванов пожела на добър час на всички участници.

"За мен е изключителна радост да ви приветствам в годината, в която ще честваме 75-годишнината на Врачанския театър и да съм на откриването на най-стария театрален форум в България"- каза при откриването директорът на ДКТ Враца Анастас Попдимитров.

© Снимка: Драматично-куклен театър Враца

Сред официалните лица беше проф. Кирил Топалов, съветник на президента Росен Плевнелиев по въпросите на културата, духовността и националната идентичност. Той заяви, че неведнъж е бил участник и гост на най-стария фестивален форум в България:

"Идвал съм и друг път на този фестивал. Дори една моя постановка получи заслужена първа награда на него през годините. С радост установих, че във време на икономическа криза и бездуховност този фестивал не само се е съхранил, но и се е развил. Той вече не е само национален, но е и международен. Той не би бил това, ако нямаше енергията на своя прекрасен директор и на силния кмет, който има града ви. Браво!"

Във Враца заради двата фестивала дойдоха президентът на Нова европейска театрална асоциация Благой Стефановски и генералният секретар на НЕТА Дамир Домитрович. Те ръководят генералната асамблея на управителния съвет на НЕТА, която се провежда днес във Враца.

На 17 май, петък, фестивалната програма предвижда представянето на Театър "Mini"- Любляна, Словения. Трупата ще играе в балетната зала, от 17 часа, "Столовете" от Йожен Йонеско.

"Столовете" е история за сложните човешки отношения, сила, желание, самота, желание за себереализация, осъзнаване на собствената незначителност, себеотрицание и постоянство, хванати в капана на театралния микрокосмос. Когато големите неща изведнъж се оказват малки и малките за момент стават големи. Когато падат блестящи конфети, през пукнатините на комичното се въвежда мисълта за преходността на момента. "Столовете" не е история на Нико Горшич и словенския театър, "Столовете" на Нико Горшич е история за въпросите, които си задаваме когато краят и вечността съжителстват. Това е споразумение с живота. (продължителност 1.15 час)

На голямата сцена, от 18.30 часа, Малък градски театър "Зад канала"- София ще представи "Когато дъждът спря да вали", от Андрю Бовел; режисьор Зорница София; участват: Пенко Господинов, Иво Аръков, Илка Зафирова, Василена Атанасова, Ирини Жамбонас, Христина Караиванова, Петър Калчев.

Девет години след като първият й филм "Мила от Марс" отнесе Голямата награда "Сърцето на Сараево" от кинофеста в столицата на Босна и Херцеговина, режисьорката Зорница София отново е на вълна дебют. Но тя вече е постановчик в Малък градски театър "Зад канала", където амбициозната дама реализира спектакъла "Когато дъждът спря да вали"- по пиесата на австралийския драматург Андрю Бовел. Какво се случва на сцената- "Започва в бъдещето. Годината е 2039, мъж крещи на сцената сред апокалиптичен дъжд и… една риба пада от небето. Климатичният баланс е необратимо нарушен, повечето суши са превърнати в море, а хората, в една верига от причини и следствия, не спират да се нараняват и изоставят. До самия край на пиесата, когато най-младият член на веригата казва "стоп" и… апокалипсисът е отложен..." Публиката ще види в ролите първата дама на МГТ "Зад канала" Илка Зафирова, както и Пенко Господинов, нашумял като Гончев от сериала "Седем часа разлика". Сред останалите актьори на сцената са Петър Калчев, Иво Аръков, Ирини Жамбонас и Василена Атанасова. Номинация за Аскеер 2013 водеща женска роля на Илка Зафирова! (продължителност 2.15 часа)

В камерна зала от 21 часа театър "Александър Давила"- Питещ, Румъния представя "Кой си ти, Йонеско", от Рихард Летендър; режисьор Виктор Чоаба; участват: Флорин Думитру, Мирела Попеску, Мирела Дину Попеску, Габриел Георге.

Селекционер на основната фестивална програма е д-р Ина Божидарова, която разкри, че при избора си е гледала повече от 40 постановки, за да избере 6, които да бъдат изиграни пред врачанската публика.

Жури, с председател Никола Вандов, и членове Асен Константинов и Димитър Чернев, ще оценява актьорските превъплъщения и режисьорските решения. Награден фонд от 6 000 лева ще бъде разпределен между най-добрите в съревнованието за най-добра мъжка и женска роля, както и за режисура. Проф. Стефан Драгостинов отново ще даде специален приз за най-музикален актьор, като този път в състезанието се очаква да има жестока конкуренция, в която ще се включи дори министърът на културата Владимир Пенев.

Не по-малко интересно ще е в Международния фестивал на НЕТА, където са селектирани 9 постановки. Най-доброто от камерните театри в Албания, Латвия, Сърбия, Македония, Румъния, Словения и Черна гора ще се представи на сцените във Враца. Председател на международното жури е Нора Макарова от Русия, на която ще помагат Лиляна Мазова от Македония, Ина Гюлева, Юри Юшкевич от Украйна и Драган Яковлевич от Сърбия. В рамките на фестивалните дни, на 17 май, в града под Околчица, ще се проведе генерална асамблея на управителния съвет на НЕТА. Президентът на театралната асоциация Благой Стефановски и генералният й секретар Дамир Домитрович също ще дойдат във Враца.

Бюджетът на двата фестивала във Враца е от почти 85 000 лева. От тях са осигурени половината средства, но това не значи, че "тази най-стара театрална конкурсна проява в България ще се провежда сиромашки", заяви директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров. Той допълни, че половината от нужните средства вече са осигурени, благодарение на община Враца и спонсорите на фестивала- "Рила Газ", АЕЦ Козлодуй, Фериботен комплекс Оряхово, Пристанищен комплекс Лом, "Чех Пласт", "Екопроект" и "Лалов&Вачев". Очакванията са, че от министерството на културата ще бъде одобрен проект, с който ДКТ Враца кандидатства, за да допълни необходимите за фестивала средства.
По публикацията работи: Жоро Александров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40