Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недялка Трайкова: "Читалищата оцеляват дори там, където вече няма и училища"

Читалището е типична за България и други южнославянски страни обществена институция, която изпълнява учебно-просветителски функции и самодейност. В него се развиват най-различни дейности от любителски школи по музика, танци, спорт, чужди езици, театър, литературни четения, отбелязване на обществено значими събития за града и празници. Някои читалища през '90-те години служат и за киносалони, пенсионерски или партийни клубове. Първите подобни форми на народна самодейност възникват през 1856 г. в Свищов, Лом и Шумен. По времето на българското Възраждане работят над 130 читалища, благодарение на усилията на по-заможни и просветени възрожденци. Към настоящия момент, броят на регистрираните читалища в България е 3417.

Как се развива институцията в днешни дни- потърсихме отговор в града, където народната самодейност възниква най-рано- в Лом. В Народно читалище "Постоянство" 1856 се ражда и първият български театър. През м. септември 2011 година читалището отбеляза своята 155 годишнина. Успява ли да се съхрани като средище на българската духовност- отговаря Недялка Трайкова, председател на НЧ "Постоянство"1856 - Лом:

"Когато ме питат за настоящето и бъдещето на читалището се сещам за възклицанието на Цветан Минков: "Някъде през 30-те години на миналия век. Ломското читалище е уникум в цялата история нас европейската култура, която не познава подобна форма на народопросвета. Едва ли авторът на тези думи си е давал сметка за изключителната им точност, значимост и непреходност. При всички обществени катаклизми читалищата и в наше време остават протегателни центрове за мало и голямо. Читалищата оцеляват дори там, където вече няма и училища. Не е ли уникално това? С много усилия 157- годишното ломско читалище остава средище на духовната култура. Разполагаме с богата библиотека, Обединена школа по изкуствата с два отдела по музика и балет, състави за любителско творчество. Намираме начин да развием заложбите и интересите на всеки, дошъл тук. Лом е и люлка на българския театър. Най-голям проблем на читалищата обаче остава финасовият. Държавната субсидия едва ни стига за унизително ниските трудови възнаграждения, а общината помага с каквото може. Търсим начини за помощ с проекти по европейски програми. Дано новото Народно събрание намери време за Закона за народните читалища, който се нуждае от актуализиране."- казва Недялка Трайкова.

© Снимка: читалище "Светлина-1928" с. Неговановци

Читалището в село Неговановци е основано през месец декември 1928 година. Благодарение на трудолюбивото населението на Неговановци, и средства получени от министерство на Културата, през 1979-80 год. се построява читалищната сграда, която е най-представителната в общината с много зали и помещения, а сега е Кметство на селото. В Читалището се помещава Информационен център. За дейността му разказва Мариана Димитрова, която е и ръководител на детски танцов състав "Негованче":

"В далечната година 1928-ма, когато е основано читалището, тогавашните деятели изнасяли беседи пред хората как да обработват земите, за да получат по-високи доходи. Жените-лекторки учели другите жени как да отглеждат и възпитават децата и как да ги предпазят от болести. Най-важната дейност на читалищата била просветителската- да научат населението на българско четмо и писмо. Селото било населено предимно от власи, които говорели влашки диалект, а тези, които знаели да пишат, били малцина. Постепенно се развила и художествената самодейност, театрална трупа от 12 души, духова музика и танцов състав. В днешни дни в читалището от 2009 година действа информационен център с компютърна зала, където населението може да намери полезна информация и да общува в социалните мрежи. Развива се и дейността на детския фолклорен състав "Негованче", където участват деца и младежи до 16 години. Те изучават предимно автентични местни влашки танци- "Батут", "Израчанка", "Делейняна", "Ситна", "Шира". Целта е да се съхрани и популяризира влашкия танц"- обясни Марияна Димитрова.

Едно от най-дейните читалища във видинско и днес остава читалище "Просвета" в село Градец.

"Българското читалище е майката на всички тези днешни професионални институти. Ако има традиции има и приемственост и така читалището може да се запази. Целта на срещата на различните поколения в този общ дом в населенотомясто е иманно тази- да се предадат ценностите от старите на младите. Читалището в село градец тази година навършва 85 години. През 1996 година сградата му бе в окаяно състояние. Тогава с дарение от частни лица започна ремонт. През 2004 г. община Видин за последен път направи голям ремонт, защото имаше опаснот от срутване на сцената. В момента при нас действа състав за автентичен фолклор, съхранили сме около 20 местни хора- "Абдала", "Грънчарката", " Тодорка". Българската музика е един невероятен космос, и ако не друго- то читалището трябва да съхрани поне това." - разказва пред Лора Русинова секретарят на читалището в Градец Пролет Борисова, която е и председател на новоизградения общински фонд "Читалища".

По публикацията работи: Ани Цекова и Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Винарово съхранява традициите и вярата в младите

Село Винарово ни посреща в хладното есенно утро, което след появата на слънчеви лъчи става все по-топло и приятно. Все още дърветата са със зелената си премяна, която тук-там се обагря в жълто.  Къщите се редят от двете страни на пътя красиви, горди и напети. Жителите на селото се славят със своето трудолюбие и спестовност. Пътували и..

публикувано на 11.10.24 в 12:00
Михаил Митев

Михаил Митев: На практика нищо не можем, а на теория много знаем

Приблизително половината от българските младежи се притесняват от финансови проблеми в бъдеще, а една четвърт - от неуспехи в кариерата.  Младежите са оптимисти, докато не се сблъскат с реалността при влизането на трудовия пазар, отчита проучване на "Тренд".  Произвеждаме ли тревожно поколение, притесняващо се за бъдещето си?  Дава ли..

публикувано на 10.10.24 в 10:00

Има ли място изкуственият интелект в училище

Изкуственият интелект променя пазара на труда, сочи анализ на Икономическия и социален съвет.  Препоръката е да се инвестира в обучение, но готово ли е образованието за това? Говорим с преподаватели по информатика в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Попитахме какво мислят и учениците. Държавата трябва..

публикувано на 09.10.24 в 15:54

Изкуственият интелект променя пазара на труда, препоръката е да се инвестира в обучение

Изкуственият интелект създава нови възможности на пазара на труда, трансформирайки работните места, професиите и работната сила, сочи анализ на Икономическия и социален съвет . Препоръката е да се инвестира в обучение. Анализът "Очакваните ефекти от влиянието на изкуствения интелект върху пазара на труда в България. Предложения за конкретни..

публикувано на 09.10.24 в 13:10

Каква подкрепа за местните общности осигурява МИГ- Лом

Местна инициативна група- Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите. "Смисълът е за формиране на една общност и хора като междинно звено и хора, които да подпомагат местния бизнес, земеделците и неправителствените организации в лицето..

публикувано на 07.10.24 в 12:04

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00