Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рашко Младенов: "Чест му прави на Наско Попдимитров, че успява да поддържа този фестивал"

Днес в "Калейдоскоп" си говорим за това какво записа в историята си тазгодишното издание на двойния театрален фест във Враца. Човекът с микрофона на РАДИО ВИДИН- от мястото на събитието- е нашият сътрудник Жоро Александров. И така, от 16 до 22 май градът под Околчица бе театрална столица на България, а и на Югоизточна Европа, защото на трите сцени на Драматично-кукления театър се изиграха 18 постановки от програмата на два фестивала: на 24-ия Национален фестивал на малките театрални форми (най-старият по рода си в България театрален форум, който се провежда от 1977 година насам без прекъсване!) и на 3-ия Международен фестивал на Нова европейска театрална асоциация- НЕТА. Повече от 300 театрали от България и чужбина показаха най-доброто, на което са способни, за да впечатлят двете журита и публиката във Враца.
 
Най-много награди взе спектакълът "Боб"- от Елин Рахнев, копродукция на Драматично-куклен театър Враца и Малдрамски театър Битола. "Боб" получи Голямата награда на международното жури и Приза на проф. Стефан Драгостинов за музициращ актьорски екип на сцената.

"Силна конкуренция тази година! Затова имаме две награди, които са равнопоставени"- каза проф. Стефан Драгостинов.

Втората първа награда бе връчена на Рашко Младенов- за участието му в спектакъла "Ла" на Пловдивския драматичен театър. Според очевидци, спектакълът "Ла" заслужено е обрал аплодисментите и на публиката, и на журито. Легенди разказват вече как камерната зала на врачанския театър едва побрала всички желаещи да видят музикалното шоу на Рашко Младенов и Константин Цеков. Шоу, в което съжителстват творби от Бах до Гершуин и от Моцарт до ФСБ- класика, оперна, фолклор, популярна и джаз музика.

"Това е една идея, която ние с Косьо от няколко години замисляме- играем двама самотници в Старчески дом, които имат два инструмента в старческата си стая. Животът на тези двама души се състои в спомени и в музика, музика, музика"- обяснява Рашко Младенов.

"С Рашко сме учили заедно при един преподавател в Музикалното училище. Рашко си е музикален човек! На мен ми беше по-трудно, защото трябваше в напреднали години да се уча да ставам актьор. Вътре в спектакъла има всичко- свирим на две пиана, пеем..."- вмества се в приказката Константин Цеков.

"Свива сърцето, когато с Косьо обикаляме страната- като погледна витрините на един театър и видя само смешни сцени, изкривени физиономии, разсъблечени момичета... Ако т.н. реформа в българския театър целеше да привлече публика по този начин... За жалост се оказа, че няма как да се избегне опростачването. Аз обаче дълбоко вярвам, че българският театър ще успее да премине и през този етап от своето развитие. Имам едно пожелание- хората да се опитват да откриват посланията от сцената. Защото има развлечение и развлечение. И аз зная какво усилие му струва на Наско Попдимитров да поддържа този прекрасен фестивал в тези години- на недоимък, криза и опразване на градовете... Чест му прави на Наско! Да бъде жив и здрав!"- признава Рашко Младенов.

В рамките на фестивалната програма във Враца бе представена преведената на македонски език книга с драматургични творби на Христо Бойчев. Томчето е дело на Лиляна Мазова, която е член на международното жури на фестивала във Враца. За връзките между България и Македония в полето на културата и за това защо журито на фестивала на малките театрални форми не присъди награди за режисура и сценография, с председателя на журито Никола Вандов си поговори Жоро Александров. Пред него Никола Вандов обясни, че "театърът се намира в условията на икономическа криза и това е повлияло върху режисьорските и сценографски решения на представените във Враца спектакли".

При индивидуалните отличия домакините от Враца отнесоха 4 приза. Колективен приз бе присъден на екипа, създал спектакъла "Яце форкаш"- от Студио за документален театър "Vox populi" София.
 
Журито не присъди първа награда за мъжка роля, но даде две втори: на Пенко Господинов за участието му в "Когато дъждът спря да вали"- Малък градски театър "Зад канала" и на Огнян Симеонов- за ролята му в "Търговци на презервативи"- постановка на врачанския театър. Третата награда отиде у Константин Соколов- за представените от него 7 персонажа в спектакъла "Лизелоте и месец май", също дело на врачанската драма. Илка Зафирова си тръгна с първа награда за женска роля за играта си в постановката "Когато дъждът спря да вали".
 
Втората награда журито присъди на Жана Рашева- за участието й в "Лизелоте и месец май". В този раздел бяха присъдени и две трети отличия- на Силвия Станоева за "Клер Мадам Соланж. Игра на любов и смърт" и на Румяна Мерджанска- за "Търговци на презервативи", постановка на ДКТ Враца. По гореща следа след отличените тръгна Жоро Александров:

"Много съм щастлива от наградата! А още по-щастлива съм и заради това, че е отличен и партньорът ми в спектакъла. Щом работя, съм щастлива!"- лаконична е Жана Рашева.

Отличените актьори и постановки в Международния фестивал на Нова европейска театрална асоциация- НЕТА обяви Нора Макарова. Гран при спечели отново постановката "Боб" на Елин Рахнев. Нико Горшич от Словения получи отличие за оригиналния си проект по "Столовете" на Йонеско.

"Нещата станаха малко случайно- нашият директор ме уговори да направя сам спектакъл, който обикновено се прави от двама актьори, които представят Дядото и Бабата. Приех и така спектакълът се превърна в историята на моя живот: за моите любими творци- актьори и режисьори; за всичко, което съм преживял сред великаните на нашия някогашен югославски театър. Гостите, които трябва да дойдат на погребението на моя герой, аз съм ги конкретизирал- това са все хора, които аз дълбоко уважавам. А в края на спектакъла каня и Моцарт, който произнася надгробното слово. Така той свири своя "Реквием" за мен. Колкото до това защо си чупя главата- ами защото трябваше да инсценирам самоубийство на сцената, на което публиката да повярва. От изкуството винаги боли. Ако не ни боли нас- актьорите и режисьорите, ще трябва да я боли публиката"- откровен е Нико Горшич.

Въпреки сянката на глобалната икономическа криза, ръководството на Нова европейска театрална асоциация- НЕТА потвърди желанието на театралната мрежа и догодина да проведе свой фестивал във Враца. Това бе обявено от президента Благой Стефановски и генералния секретар на НЕТА Дамир Домитрович, който е директор на театър "Exponto" и селекционер на едноименния фестивал за пърформарнс в словенската столица Любляна.
 
"Преди около месец- в Любляна, нашият министър на културата имаше среща с колегите си от страните в Югоизточна Европа, в която участваха и други хора, ангажирани с театъра и желанието той да се възползва от новите технологии. Следващата стъпка в развитието на театралната мрежа е създаването на Арттелевизия на НЕТА. Идеята вече се развива"- така Дамир Домитрович очерта близките насоки в развитието на НЕТА. Той е убеден, че фестивалният културен обмен е важно и необходимо бъдеще за Балканите и Европа. На сродна позиция е и проф. Кирил Топалов, съветник на президента Росен Плевнелиев по въпросите на културата, духовността и националната идентичност, който бе сред официалните лица при откриването на двойния театрален фест във Враца.

"Наблюдавам този фестивал повече от 30 години. Идвал съм тук не само с мои пиеси. Идвал съм просто защото това е един чудесен фестивал, който във време, в което много фестивали загинаха, не само че не загина- той се разви от национален в интернационален. Тук има един великолепен директор- благодарение на неговата енергия и на енергията на местното ръководство е възможно да се случи един такъв великолепен фестивал. А фестивали като този са гаранция за развитието на нашия театър. И затова си струва усилията, енергията и грижите"- позиция на проф. Кирил Топалов.

Да се надяваме, че когато и театралите, и държавните мъже са убедени в потребността двата театрални феста във Враца да бъдат запазени и развивани, това наистина ще се случи. Те обещаха. Ние им вярваме. Затова нека обобщим- от 16 до 22 май градът под Околчица бе театрална столица на България и на Югоизточна Европа. На трите сцени на Драматично-кукления театър се изиграха 18 постановки от програмата на два фестивала: 24-ия Национален фестивал на малките театрални форми и 3-ия Международен фестивал на Нова европейска театрална асоциация- НЕТА. Завесата падна. Актьори, режисьори и театрални спецове се поклониха пред публика и ценители. Очакваме догодина по същото време да ги видим отново!
 
Снимки: Жоро Александров.
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40