Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Врабчев: "Искам да сме си все така необходими"

Днес в "Калейдоскоп" си говорим за аматьорски театър. От 14 до 19 юни Враца ще бъде домакин на 15-то издание на Международния младежки театрален фестивал ВРЕМЕ. В юбилейното издание са заявили участие трупи от Румъния, Колумбия, Грузия, Полша, Хърватска, Босна и Херцеговина, Русия, Руанда, Сиера Леоне, Турция, Украйна, Чехия, Италия, Латвия, Египет, Германия, Литва, Холандия, Англия, Франция и България. Очаква се страната ни да представят аматьорски театри от Враца, София, Перник, Пазарджик, Русе.

През този творчески сезон врачанският аматьорски театър ТЕМП има и още един повод за удовлетвореност- трупата направи 30 години от своето създаване. И това не е просто възраст- защото тези 30 години стъпват в два, че да не кажа в три коренно различни в отношението си към аматьорското изкуство социални модела. За старата любов към театъра, за новите правила и за умението да се управлява аматьорска трупа си говорим днес в "Калейдоскоп" с ръководителя на група ТЕМП и председател на Българската асоциация на аматьорските театри- Георги Врабчев.

"Аматьорският театър е част от културната история на нашия народ- първите трупи са създадени през Възраждането, когато в българското читалище нацията се е учила да се самоопределя. Професионалният театър се ражда в читалището и излиза от него. Но аматьорските трупи остават и продължават да живеят и до днес. Те са свободна експериментална територия, обитавана от хора, които обичат театъра толкова, че не могат без него. Театралната зала е вселена, в която постоянно се раждат нови светове"- така започва откровенията си Георги Врабчев.

Казват, че любовта към сцената, магията на влизането в образ, възможността да си стопаджия в различни светове са сред най-важните мотиви за актьорите в аматьорския театър. И все пак- как ти преценяваш кандидатите за слава? Има ли в поведението им нещо, което ти подсказва кои от искащите да излязат на сцената ще останат там?

"Който влезе при нас, той много бързо се заразява... Но аз не казвам, че трябва да сме влюбени в театъра! Казвам, че ни е достатъчно да сме си необходими. Когато влизаш в театъра, оставаш мръсните обувки отвън. Това е Храмът. Тук можеш да си говориш с Боговете- така са ме учили някога. Днес с намигване добавям- стига Боговете да не почнат да ти отговорят... Ние постоянно търсим това, което още не сме правили..."

Надничам в Уикипедия, свободната енциклопедия. И ето какво намирам там: Театрална група ТЕМП е младежка театрална формация от Враца. Създадена е през 1983 година. Участниците в театралната група са на възраст от 13 до 25 години. В репертоара на Групата влизат произведения от Недим Гюрсел, Тибор Дейри, Жан Пол Сартр, Антоан Дьо Сент-Екзюпери, Данте Алигери, Ромен Гари, Х. К. Андерсен; библейски и фолклорни сюжети; спектакли по музика на Мик Джагър, Пинк Флойд, Камелот и Епика.

Театрална група ТЕМП се занимава с ТВ програми, шоу програми за деца и възрастни, организира церемонии и чествания, атракциони и др. Спектаклите на групата са представяни в България, Естония, Югославия, Латвия, Гърция, Словакия, Русия, Монако, Белгия, Индия, Великобритания и Испания.
 
Основател и главен художествен ръководител на групата е Георги Врабчев. От 1994 година групата е асоцииран член на АITA/IATA (Международна асоциация на аматьорския театър), а от 2007 година е учредител на Българската асоциация на аматьорските театри. Трупата домува в Младежки дом Враца.
 
В ТЕМП първите си стъпки в театъра прави един от най-известните български комедийни актьори- Краси Радков.

А ето и една извадка от афиша на група ТЕМП през годините: "Оманна"; "Илюция"; "Малкият принц"; "Не мисли, че светът е твой"; "Шантав диамант"; "Крушата Рагаца"; "Снежната царица"...
 
Едно от последните творчески откровения на трупата е уникалният спектакъл "Криле в огъня"- по музика на рок групите Kamelot и Epica.

Да, всяко излизане на сцена е омагьосване! За тази любов необяснима си говорим с ръководителя на врачанската театрална трупа ТЕМП Георги Врабчев. Млади театрали- така наричат в повечето случаи неговите актьори.
 
Всъщност през годините театрален прощъпулник в ТЕМП са направили десетки вече утвърдени и обичани български актьори.
 
Връщаме се към първите години от живота на трупата с въпроса какво означава абревиатурата ТЕМП?

"Ето тук ме хвана... Без да ме питат, се случва да тълкуват името ни като ритъм, музика, темпо. Всъщност ТЕМП означава театър, експеримент, музика и политика. Животът е театър и всяко послание е политика...
 
От създаването ни до сега, ние търсим нестандартните послания- постоянно експериментираме с музиката, с формата, с текстовете- с всичко."

Няма и не може да има граници, когато на сцената са актьорите от група ТЕМП. Поредното щуро намерение на трупата е спектакъл, вдъхновен от българския фолклор. Всеки, който познава творчеството на трупата, е повече от уверен, ще след пресъздаването на магическата реалност на обичаи и ритуали на хора, живели по нашите земи преди 8 хилядолетия, съвсем на място и на време е тази стъпка- към магическата реалност на българския фолклор. Удивително е как младите актьори излизат от тийнейджърската си реалност и влизат в една далечна епоха.

Да, атмосферата на спектакъла, костюмите, реквизитът помагат да се създаде усещане за автентичност, но все пак- как се прави този преход?

"Ние се балансираме като екип. Да, това е уникално. Не е лесно. Това наистина е магия! На магия ще заложим и за нашия юбилей- Младежкият дом ще е една пещера, в която ще има магия- дим, огньове, приглушени светлини, маски..."- така ще отпразнуват своя 30-ти рожден ден актьорите от ТЕМП.

"А после ще хукнем отново. Ще експериментираме. Ще грешим. Ще създаваме и ще разваляме. Ще започваме отново пак и пак. В ходом ще стават промени. Защото точно това е вълнуващото! Както е казал Станиславски- репетиция, моя любов!..."

Днес в "Калейдоскоп" наредихме няколко фрагмента от 30 годишния живот на врачанската театрална група ТЕМП. Настоящият сезон е юбилеен и за ТЕМП, и за Международния младежки театрален фестивал ВРЕМЕ- до старта на 15-то издание остават броени дни- Враца ще е столица на театралната младост от 14 до 19 юни.
 
На фейс страницата на група ТЕМП любителите на експерименталния театър могат да се запознаят с графика на спектаклите и съпровождащите прояви на феста.
 
Трупите са от над 20 държави, от четири континента. А българската шарка в пейзажа ще сложат трупи от Враца, София, Перник, Пазарджик и Русе. През годините гости на феста са били Симо Лазаров, Валя Балканска, Елица и Стунджи.

"Тази година фестът бъде открит с нещо, което Враца никога досега не е виждала"- обещава Георги Врабчев. За първи път ще бъде създадена пълна фестивална колекция от DVD дискове с всички спектакли и съпровождащи феста събития. Дисковете са част от наградния фонд за участниците и ще бъдат връчвани при закриване на феста.
 
Снимки: Люба Филипова.
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40