Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За совата Совка и нейния нов дом...

Преди дни Боян Спасов от Видин потърси съдействието на РАДИО ВИДИН. Поводът- намерил е малко птиче-сова в колата си.

© Снимка: Личен архив на Боян Спасов

"То ме намери- беше влязло под капака на двигателя на автомобила ми. Наложи се да се обаждам на доста от природозащитните организации и да питам какво трябва да правя с пилето. Имаше перипетии в търсенето на начин да транспортирам совата в Спасителния център в Стара Загора. Всички куриери отказаха. След двудневно търсене, успяхме да стигнем до Държавно горско стопанство Видин, които бяха така любезни да я поемат и птичето вече е в добри ръце"- разказа Боян Спасов пред Йорданка Герасимова.

Да, историята е със щастлив край, но преди това, в търсене на начин птичето да бъде спасено, и с помощта на РАДИО ВИДИН, Боян Спасов се свърза с д-р Ваня Личева от Спасителния център в Стара Загора, от която научи, доста полезни неща и как да се действа в подобен случай:

"Точно в този период малките сови започват да ходят по клоните на цялото дърво и в тези си опити падат на земята. Най-доброто , което може да се направи за тях е да се върнат на дървото. По звуците, които издават техните родители ги намират и ги хранят" - посъветва д-р Ваня Личева.

"Намерено диво животно или птица трябва да бъде изпратено в Спасителния център в Стара Загора, ако е пострадало и има нужда от помощ. Транспортирането е проблем, който все още не е решен", призна и Деница Славкова - директор на Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите в Монтана. По думите й, ако птичето е здраво, се връща в природата.

© Снимка: Личен архив на Боян Спасов

Все пак се намери решение на проблема с изпращането на птичето. След няколко позвънявания до различни институции и организации стана ясно, че всички пътища водят към....Горското.

"Куриерските фирми и на нас отказват. Последният случай бе от преди месец и половина с един щъркел. Оказа се, че дори са ги глобили. Съгласно Закона за опазване на биологичното разнообразие, ние сме задължени, при сигнал да ги транспортираме до зоологическа градина за отглеждане или до Център за спасяване на диви животни. Проблемът е поради отдалечеността на този център, който е в Стара Загора"- каза пред Йорданка Герасимова Радослав Николов, зам.дир. на Държавно горско стопанство Видин.

"Проблемът е, че преди атентата в Бургас тези животни се транспортираха по междуградските линии, тъй като транспорт за всеки един екземпляр не е рентабилно да има. Изпратихме запитване до министерството на траспорта да се уреди този въпрос, но досега нямаме отговор"- коментира Валери Георгиев, държавен експерт в отдел биологично разнообразие към Национална служба за растителна защита към МОСВ, който ни увери, че ще продължават да настояват за решаване на проблема.

© Снимка: Личен архив на Боян Спасов

Експертите от "Зелени Балкани" дават ценни съвети какво да правим, когато намерим малка сова: "Няколко седмици след излюпването си, те напускат "родното гнездо", и се настаняват по съседните клони. И тук идва първият проблем. Тези бебета са твърде малки, за да си ловят храна сами, като за това разчитат изцяло на своите родители. Но за да може възрастната птица да се ориентира къде точно е малкото, то издава резки, пронизителни звуци. Този период продължава не повече от три-четири седмици. Понякога в неопитността си, подскачайки от клон на клон, малките пухкави топки често тупват на земята. И така често стават жертва на хищници. Много от тях, обаче, имат късмета преди това да бъдат намерени от човек. За съжаление, първата реакция на много хора е да приберат малкото птиче в къщи. Всъщност малкото наистина има нужда от помощ - някой просто трябва да го качи на дърво. Разбира се, има и случаи, в които човешката намеса е неизбежна. Тогава най-добре се консултирайте с Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ), на територията на която се намирате." Или, оказа се, с най-близкото Горско стопанство...

Втората тема в "Еко Свят" днес е свързана със забраната за къпане в река Дунав. Причината: замърсените води. Всеки може да ползва плажовете по поречието на реката, но на тях няма да има спасители и медицински лица. Ако някой реши да влиза във водата ще е на негова отговорност. Забраната за ползване на къпалните места е издадена от областния управител още на 27 май. С нея се забранява ползването на водните площи на градски плаж "Баба Вида" във Видин, водните площи на плажовете в гр. Дунавци и селата Антимово, Гомотарци, Кошава, Сланотрън, Кутово, Връв, Флорентин, Ново село, Ясен, Симеоново, Ботево, Арчар, Куделин, както и всички други водни площи, находящи се по поречието на р. Дунав на територията на област Видин.

Мотивите за забраната са свързани с получено в Областна администрация Видин становище от РЗИ - Видин, съгласно което водите на река Дунав са с трайно неподходящи качества и няма възможност те да бъдат повлияни чрез мерки взети само от българските компетентни власти. Водите на реката са замърсени с биологични и химични замърсители. Посочените водни площи и плажове, по поречието на Дунав, не отговарят на изискванията от Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи, за осигуряване безопасността на хората и предотвратяване на удавяния. Местата не са обезопасени съгласно изискванията на чл.10 от Наредбата, който гласи следното:
Чл. 10. (1) Плувните басейни, плажовете и другите водни площи или участъци от тях, които се използват за къпане, плуване и водни спортове, подлежат на максимално обезопасяване.
(2) За максималното обезопасяване е необходимо осигуряването на спасителни постове, спасителни станции, медицински и реанимационни пунктове.

Един от най- големите плажове покрай брега на река Дунав, който се използва през цялото лято, е на този на Ново село. Местната администрация дори разрешава отварянето на заведения на плажната ивица. Къпането там не е опасно, на дъното няма ями. На плажа в Ново село през лятото има много хора от селото, идват деца, дори и видинчани през почивните дни. И в Ново село са получили заповедта на областния управител, въз основа на която кметството е забранило къпането по поречието на селата Ясен, Флорентин и Ново село.

"Мога да успокоя хората, че е разрешено плажуването, т.е. може да се ползва плажната ивица. Ако някой от плажуващите няма да спази тази заповед, къпането е на негова отговорност. Още повече, че РЗИ изразява становище, че водата за къпане не отговаря на изискванията за такава. Ние не можем да предприемем мерки за почистването на водата, защото реката е международна. Замърсяването е основната пречка да не може да се използва реката за къпане. Въпреки това, кметовете трябва да организират наблюдение върху неохраняемите обекти, в този смисъл те са съпричастни към това, че къпането не може да се извършва. Общината има право при неспазване на заповедта да съставя актове, но нямаме издадени такива"- каза за РАДИО ВИДИН Любомир Младенов, директор на дирекция "Специализирана администрация" в Община Ново село.

Кметовете на населените места по поречието на реката имат възможност да заявят в здравната инспекция, но преди откриването на къпалния сезон, че искат да обособят водни площи за къпане.

"Те обаче не са го направили защото знаят, че реката е замърсена"- обясни д-р Гергана Джамбова, директор на Регионалната здравна инспекция във Видин.

В Закона за водите и Наредба №5 от 2008 година за управление качеството на водите за къпане са предвидени и са разписани ред процедури, които касаят съответно областния управител - за водните обекти, които са публична държавна собственост и кметовете на общини, които са публична общинска собственост. Съответно те със своя заповед трябва да определят местата за къпане. На тези места за къпане представители на специализирани органи от РЗИ трябва да извършват проверки или т.нар мониторинг, който започва поне месец преди определяне на сезона за къпане. Този мониторинг се извършнва по определена схема, предвидена в Наредба 5 и водите се изследват по различни показатели, определени в приложение 1 към същата Наредба. Изследвайки по този начин водите, те би могло да се категоризират в 5 основни групи. Водите, които попадат и в петте групи, сами по себе си, може и да не са опасни за къпане или за използване за спортни нужди, водопой и други цели.

Потърсихме мнението на адвокат по нормативната уредба, която урежда определянето на местата за къпане.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Непрекъснато виждаме по водните басейни едни табели с надпис "Забранено къпането" и парадокса е, че ако човек се къпе никой не предприема никакви мерки, които да гарантират, че тази забрана се спазва. Видно е с просто око, че тези забрани масово се нарушават. В Наредбата за определяне качеството на водите за къпане са предвидени различни действия при констатиране на вредни за жовешкото здраве вещества, да бъдат предприети действия за отстраняване на тези вещества. През годините се подаваше информация, че имаме замърсители в района на плажа на град Видин. Това съвсем не съответства на Наредба 5 и на изследваните показатели - никъде никой не е публикувал за гражданството изследване по тези показатели, които са предвидени по тази Наредба. В този смисъл областният управител и кметовете трябва да извършат ред действия, които никак не са сложни, за да обособят места за къпане"- обясни за РАДИО ВИДИН адвокат Пламен Стефанов.

Въпреки забраната, някои видинчани и това лято ще се къпят в река Дунав докато са на плаж, показа анкетата на Лора Русинова:

"Ако ние поддържаме река Дунав, бихме могли да се къпем в нея... Всичко си зависи от нас. Аз лично ходя... Преди да се издаде заповед за забрана, нека да се кандидатства за изграждане на пречиствателни станции, които да почистват водата... Според мен не трябва да се къпем, защото е много замърсено... Реката се влива в морето, а всички ходим на море... Никога не съм се къпал, защото това влизане с каруци и коне, на хора, които си мият животните, води до инфекции и кожни болести".

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

От РЗИ Видин ни обясниха, че показателите, които определят водата годна ли е за къпане или не, се следят от Басейнова дирекция Плевен. Доколко е замърсена водата в река Дунав и по какви показатели се установява това, попитахме в Басейнова дирекция Плевен. Ето какъв отговор получихме:

"Във връзка с Ваше запитване относно забрана на Областен управител на гр. Видин за ползване на водни площи на градски плаж "Баба Вида" - Видин, водните площи на плажовете в гр. Дунавци, с. Антимово, с. Гомотарци, с. Кошава, с. Сланотрън, с. Кутово, с. Връв, с. Флорентин, с. Ново село, с. Ясен, с. Симеоново, с. Ботево, с. Арчар, с. Куделин, както и всички други водни площи находящи се по поречието на р. Дунав на територията на област Видин, през летния сезон на 2013 г., Ви уведомяваме следното:
В Заповед №РД09/79/27.05.2013 г., като една от причините за забраната, се упоменава, че водите на р. Дунав са замърсени с биологични и химични замърсители. Управлението на качеството на водите за къпане се урежда от Наредба №5 от 30.05.2008 г. Според тази наредба, Директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) ежегодно преди началото на сезона за къпане идентифицира всички зони за къпане, намиращи се на контролираната от него територия, и определя продължителността на сезона за къпане.
Регионалната здравна инспекция извършва мониторинг на качеството на водите за къпане, както и създава и поддържа база данни за извършения мониторинг на качеството на водите за къпане. Директорът на съответната басейнова дирекция за управление на водите подпомага директора на РЗИ при изготвянето, преразглеждането и актуализирането на профилите на водите за къпане и му предоставя всички данни от извършваните от басейновата дирекция мониторинг, оценки и други дейности в изпълнение изискванията на Закона за водите, които имат отношение към водите за къпане.
По отношение на реда за определяне на нови зони за къпане, кметът на общината или областният управител изпраща в РЗИ и басейновата дирекция проект на заповед за обявяване на водните обекти за общо ползване за къпане. В заповедта се посочват водите, зоната и сезонът за къпане. Проектът на заповед се изпраща не по-рано от един месец преди началото на предлагания сезон за къпане. Компетенцията на Басейнова дирекция в случая, е да предостави становище за това какви инвестиционни предложения има в упоменатата зона за къпане, дали има опасност от замърсяване на водата вследствие на зауствания, дали зоната попада в санитарно-охранителна зона. Искане за такова становище не е постъпвало в Басейнова дирекция - Плевен.
По Наредба № 5 за управление качеството на водите за къпане, Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район с център Плевен има задължение само и единствено да подпомага Регионалните здравни инспекции, общините и областните администрации.
По заповед №РД09/79/27.05.2013 г. на Областния управител на област Видин Басейнова дирекция за управление на водите Дуавски район с център Плевен не се е произнасяла, тъй като не е постъпвало искане за съгласуването й."


© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Така, доколкото разбираме от съобщението, дали водата става за къпане или не, това трябва да реши РЗИ Видин.

Докато държавните и местни органи на властта си прехвърлят отговорността, видинчани и това лято ще се къпят по плажовете без спасители и без медицински лица. Всеки на собствена отговорност.

Третата тема в "Еко свят" е предстоящото Шесто издание на международната природозащитна организация WWF - Национален ден на природните паркове, което ще се проведе на 8 юни (събота). В рамките на инициативата от 2007 г. досега всяка година доброволци почистват и освежават инфраструктурата на единадесетте природни парка в страната- Витоша, Рилски манастир, Златни пясъци, Врачански Балкан, Русенски Лом, Странджа, Шуменско плато, Българка, Сините камъни, Персина и Беласица.

Природните паркове са най-посещаваната и съответно най-уязвимата природа на България. Всяка година те регистрират 10 млн. посещения, които оставят своя отпечатък. Това налага ежегодното почистване и ремонт на инфраструктурата. За последните шест години в кампанията са се включили близо 13 000 доброволци, които са събрали над 60 тона отпадъци. Изградени са 12 моста по пътеките в природните паркове и са поставени повече от 100 информационни табели, които обясняват правилата за правилно поведение в планината. През изминалата година в 11-те природни парка бяха изградени и нови кътове за отдих, съобщават от международната природозащитна организация WWF.

"Организирали сме почистване в района на пещера "Леденика", Горския дом, учителски колонии. Стартираме в 9 часа и 30 минути с презентация за орхидеите - приказните феи на Врачнския балкан. Идеята ни е да запознаем всички участници за това, че на територията има много орхидеи, хората не ги познават. Те цъфтят в този период. За тези, които успеят да заснемат една от показаните орхидеи, ще има награди"- обясни организацията по почистването Оля Генова - експерт "Връзки с обществеността и образователни програми" към дирекция на Природен парк "Врачански Балкан".

Наред с подготовката по почистването на парка, служителите продължават и ежедневната си работа. Само преди дни бяха пуснати на свобода от адаптационната воалиера в района на с. Долно Озирово два белоглави лешояда. "Тази година от воалиерата на парка в Долно Озирово са освободени два лешояда през май и един през април. В момента има 5, които ще бъдат освободени по- късно през годината", поясни Оля Генова.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50