Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столетницата Иванка Петрова с рецепта за дълъг живот: "Люти постни гозби и малко ракия"

Наскоро Иванка Петрова отпразнува стогодишния си юбилей. Родена е на 26 май през далечната 1913 г. в село Върбовчец, но от години живее заедно с една от дъщерите си и зет си в Протопопинци. Баба Иванка ни посреща с перлена огърлица и с китка зад ухото. Тъкмо е хапнала малко лютеница и халва- едни от любимите й ястия, според дъщеря й Здравка, самата тя вече 73-годишна. Питам я дълголетието в семейството традиция ли е или баба Иванка е първата, стигнала до тази достолепна възраст:

© Снимка: Катя Борисова

"Баба ми на 97 години си счупи крак и така почина- от това не можа да се оправи."
Животът на възрастната жена никак не бил лесен. На 7 години остава сираче и я пращат слугиня, за да издържа по-малките си брат и сестра.

"Първо я пращат при роднини, да помага за гледане на дечица. Когато става по-голяма отива в Белоградчик, а по-късно се омъжва за баща ми. И той е бил сирак." Съпругът на баба Иванка- Трендафил- отдавна вече е покойник, но тя никога не остава сама. Заобиколена е от грижите на двете си дъщери Здравка и Златка, четиримата внуци и шестимата правнуци. Възрастната жена рядко е създавала притеснения на близките си, защото има добро здраве и рядко й се е налагало да пие лекарства. Дори днес единствените лекарства, които приема са витамини за повече сила. Точно на рождения си ден, разказва дъщеря й, баба Иванка паднала три пъти. Може би от притеснение и изпитаното вълнение, за да я почетат на празника се изсипало не само цялото село, но и гости от другаде. Баба Иванка е все още под впечатление на преживяното на рождения си ден:

"Паднах пет пъти- какво беше това чудо... Но сега съм добре. Дъщерята така ме гледа, като че ли сега съм се родила", казва възрастната жена. От две години баба Иванка вече трудно вижда, но това не е спряло стремежа й към нови предизвикателства:

© Снимка: Катя Борисова

"Половин век на газена лампа е била, а сега говори по скайпа с внучката",
казва дъщеря й. Любимо занимание на баба Иванка преди да се появи проблемът й с очите било да чете приказки или да плете на припек на стълбите пред къщата. Хората около нея разказват и колко хубаво пеела преди:

"Като малка е пеела много хубаво и са искали да я пратят в София да стане народна певица, но баща й не я пуснал- "Къде ще ставаш ти певачка?!, казал й той." И днес майка ми е с бодър дух, твърди още дъщеря й:

"Докторът идва тук преди два дена. Мери й кръвното- беше 120 на почти 80." И не само това- на баба Иванка могат да завидят много други, които са далеч от възрастта й- жената е още с ясно съзнание и с почти всичките си зъби. Обича да си похапва люти постни гозби и да отпива по малко ракия:

"Не съм яла кой знае какво- каквото е имало- това. Ама най-много съм си яла люто. По малко ракия, а вино- не съм знаела какво е, въпреки че сме имали лозе." Това казва баба Иванка като рецепта за дълголетието си и допълва:

"Обичам си по-постното. И безалкохолно обичам, нищо че не е полезно." И като тръгнахме с рецептата за дълголеттие, продължаваме с тази за 55-годишно мирно съвместно съществуване със зета:

© Снимка: Катя Борисова

"Не е лош, с него не се караме, а като падна идва да ме вдигне."
Добре ли е тъщата да е столетница и как се живее в такова семейство, попитах зета Ангел Борисов:

"Когато се наложи, отивам и помагам на жената. Човек трябва да е добър и отзивчив." Зетът не можа да се сети веднага колко години живеят под един покрив с тъщата, но не скри и разочарованието си от отношението на някои институции към възрастнтата жена:

"Никаква помощ за нея няма." Тръгваме си от дома на баба Иванка, като й пожелаваме още дълги години да радва близките с бодрия си дух и ведро отношение към живота.
По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40