Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делничните чудеса на Василиса



Днес в "Калейдоскоп" с Василиса Димитрова- учител във видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков", си говорим за делничните чудеса на общуването с млади хора- една трудна задача, която изисква от учителя всеки ден първо да укрепва вече създадения крехък мост към децата и едва тогава да поставя следващия елемент за свръзка. Защото младите хора не дават лесно доверие на кредит. Те наблюдават, преценяват, проверяват своите учители и стават приятели не с всички.
 
Даденото доверие учителят трябва да отстоява всеки ден. И винаги да започва отначало. Младите хора са далече от компромисите, но те уважават искреността и винаги разпознават чистото сърце. И откликват. Дори на идеи, от които ние- порасналите- сме на светлинни години... Затова решех, че първо ще се видя с децата. А с учениците на Василиса е лесно да се срещнеш. Избрах си Световния ден на околната среда и намерих младите хора в проектирания и оформен от тях самите зелен кът за отдих в двора на училището.
 
Докато прекосявах двора срещнах двама-трима юнаци, които внимателно носеха саксийки с цветя. Усмихнах се. Поздравихме се. И ме загложди въпросът как става така, че сурови на вид момчета с любов и внимание отглеждат цветя? В двора на Гимназията ме посрещна изложба на различни видове цветя и рисунки на тема "Космосът- нашият бъдещ дом". Изложени са и интересни предмети, изработени от екоматериали. Младите хора бяха приготвили и презентация на тема "Зелена Европа зависи от нашето екологично съзнание". Авторите на най-оригиналните произведения получиха награди.

"Ако се вгледаш внимателно, във всяко дете можеш да намериш онова, от което това дете се интересува, което е негова личностна изява, което то обича да прави, което го увлича и то с удоволствие прави. Моята цел е именно това- да открия нещата, които отличават едно дете от другите- и тогава има резултат"- споделя Василиса Димитрова. Тя е човек на точните науки, но балансира сериозността на обучителния процес в класната стая със свободата, която дава на своите ученици да са част от микросвета на своето училище. Постигат този баланс заедно, чрез дейности, които отключват фантазията на младите хора- така че те сами да търсят и да намират оригинални варианти за справяне с различни задачи.

Хората, които живеят, работят или имат повод да пресичат видинския жилищен квартал "Бонония", знаят какво представляваше през последните 20 години дворът на Видинската английска. Е, идете и вижте сега! Всяка стъпка от опитомяването на многогодишния пущинак е направена по идея и с участието на учениците. Децата упорито е с много любов променят средата, в която е вписано тяхното училище, с помощта на Василиса Димитрова, която знае цената на търпението да помагаш на нетърпеливите по природа млади хора да отглеждат красота.
 
Сред важните уроци е и този как да превръщат трудностите в част от пътя към успеха, за да дойде и удоволствието да се радваш на резултатите от труда си.

"Главният мотив във всяка моя инициатива, е красотата. Да има красота"- казва Василиса Димитрова.

"Дадеш ли на детето крила, виждаш, че има резултати. Всеки човек иска да бъде оценен. Да намериш доброто в него, на което той е способен. Влюбените хора защо правят чудеса? Защото някой ги обича, оценява ги, поощрява ги...
 
Същото е и с децата. Открий му хубавите страни, открий таланта му, дай му възможност да се изяви, поощри го и няма стигане"- така отговаря Василиса на моя въпрос за "формула на успеха" в работата с младите хора.

Във времена на луд бяг към утрешния ден, в който няма как да знаем какво ни чака, една усмихната жена преподава на своите ученици човечност- в разбирането за живота, в отношението към природата и в отношенията ни по между ни. И аз много се надявам колкото може повече от тези пораснали деца да са научили точно този урок и да го предават на свой ред нататък. За да стават все повече хората, които вярват в силата на красотата и никога не я предават. Които защитават красотата винаги и навсякъде. И защото темата е необятна, а времето на едно предаване- кратко, с Василиса Димитрова си даваме обещание за нова среща в "Калейдоскоп". Някъде в началото на следващата учебна година- тогава ще седнем с нея в Зимната градина на Английската и пак ще отворим приказка за делничните чудеса на Василиса- като тези в приказката, от която идва красивото име на днешната ни гостенка...
 
Снимки: Архив на ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин.
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40