Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чай от липов цвят и още нещо...

От години по време на цъфтежа на липите недобросъвестни берачи на липов цвят осакатяват жестоко дърветата. Кършенето на клони непоправимо уврежда дърветата- категорични са хората, ангажирани с поддържането на видинските паркове.

"След това остават рани и дърветата съхнат, защото липите са стари. В парковете сме се опитали да повдигнем долните клони. Но извън парковете масово се чупят тези дървета. От 2 години насам се забелязва, че в парковете и там, където има повече липи, се мете асфалтовата алея. Събира се цветът и след това се предава за чай. Тези, които изкупуват този материал, не забелязват ли пепелта и камъчетата? Хората, които работят в парковете, ги гонят, но това е масово явление..."-
пристрастно коментира в разговор с Цветомир Цветанов управителят на фирмата, която се грижи за озеленяването на видинските паркове- Даниела Димитрова.

Разходихме се в парка- от Художествената галерия до Младежкия дом, и не беше трудно да попаднем на "берачи" на липов цвят, които метат и събират всичко в чували. След поредната буря всичкият цвят бе по алеите... Хората обаче отказаха да говорят- да кажат защо метат от алеите липовия цвят, къде го предават и на каква цена. Обясниха, че се притесняват да не им спрат социалните помощи и че някой може да ги глоби.

"Нямам кеф да говорим. Гладен съм - това е. Вкъщи го събирам. Събираме го, изсушаваме го и чакаме някой да дойде да го купува. Няма пункт, който изкупува липов цвят. Не знам на колко пари го изкупуват. За първи път събирам..."- толкова казаха престрашилите се.

Попитахме и случайни минувачи в Парка дали са забелязали хора да чупят липите и да метат алеите. После погостувахме на близкия Клуб на пенсионера. Оказа се, че възрастните хора не бяха видели някой да кърши липите. Не така стоеше въпросът с вандализма в другата част на Прка, до училище "Цар Симеон Велики". Живеещи в близките къщи жени даже ни показаха и хората с метлите и чувалите:

"Охраната на парка ги гони. Видяла съм да носят откъснати клони. Масово се мете падналият липов цвят. Ето ги - метат, събират. Метох тротоара и ги извиках, защото при мен е по-чисто. Чудим се кой го взима това с пепелта?!... Аз не пия липов чай никога."

Потърсихме Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана, която контролира пунктовете за изкупуване на билки на територията на двете области Видин и Монтана.

"И в момента тече проверка на пунктовете за изкупуване на билки. Произходът на липовия цвят и дали отговаря на хигиенните изисквания обаче не е в компетенцията на екоинспекцията"- обясни за РАДИО ВИДИН Деница Славкова, директор на РИОСВ Монтана. От екоинпекцията съобщиха, че 42 са пунктовете са събиране на билки във Видинска област. Поне толкова се водят при тях. Оказа се, че някои изобщо не работят, а други отварят само когато има кампания по събиране на определена билка.

От пунктовете във Видин най-големият тази година не събира липов цвяв. Управителят ни обясни, че причината е ниската цена. Потърсихме пункт и във видинския квартал "Нов път", но кметският наместник ни обясни, че тази година няма и ни насочи към Дунавци- чул, че хората от квартала ходят там да предават билките. В Дунавци хората ни упътиха към пункт за събиране на черни и цветни метали в Гурково. На пункта обаче имаше бариера с надпис "Обекта не работи", но имаше и човек до бариерата... Той ни каза, че не се занимава с билки и ни препрати към друг пункт- "на Вили", в центъра на Гурково. И там ни увериха, че не събират липов цвят и ни изпратиха при друг човек от квартала- Асен, който също бе категоричен, че не събира липов цвят и ни обясни, че всяка вечер в центъра на Дунавци идвал камион и хората ходели там да предават липовия цвят....

Все пак успяхме да намерим пункт- и то работещ, но в Белоградчик. Човекът беше категоричен, че не е изкупувал цвят от липи с пясък и други боклуци.

"Изкупувал съм го по 2,20 за килограм липов цвят. Не взимам цвят с боклуци. Миналата година прибирахме такъв, но имаше 50% пясък в него. Ако някой ни донесе такъв чувал, му давам 20 лева и го карам да си направи чай от него"- каза Иван Иванов, съдружник на фирма за изкупуване на билки в Белоградчик.

Пунктът на Иван Иванов се контролира от две институции- Екоинспекцията и Агенцията по храните. Потърсихме и Областната дирекция по безопасност на храните във Видин. От там ни отговориха, че те нямат правомощия да контролират качеството на събирания липов цвят. Директорът на агенцията за Видинска област д-р Боян Цолов ни цитира Наредба №5 от 2004 година на МЗ и МОСВ, според която пунктовете за билки и конкретно за събиране на липов цвят, се контролират от екоминистерството, но не и от Агенцията по храните.

Няма издадена заповед за брането на липов цвят в община Видин, обясниха от общинския пресцентър. Тази дейност е регламентирана с Наредбата за изграждане, стопанисване и опазване на озеленените площи и декоративната растителност на територията на Община Видин. Според чл.20 от документа, общинските озеленени площи и декоративната растителност в тях се опазват от Община Видин чрез упълномощени физически и юридически лица и органите на реда. Алинея 2, точка 9 гласи: "В озеленените площи - собственост на Община Видин, се забранява брането на билки в "Крайдунавската градина - І и ІІ част", парк "Рова" и парк "Владикина бахча".

От началото на сезона за бране на липов цвят тази година, от РУ "Полиция" Видин са съставили 46 акта за кършене на клони и осакатяване на липови дървета. А Общината е издала 14 наказателни постановления, с които са наложени парични глоби. Общината би трябвало да издава позволителните за бране, но до момента няма издадени такива. Ясно е, че глобите няма да решат проблема. Докато има изкупвачи, които приемат липов цвят с пепел и други примеси, винаги ще има хора, които ще го събират с метлите в чували. А дали да пие чай от липов цвят- всеки ще решава сам за себе си.

За втората тема в предаването днес се отправяме към община Ружинци
, където на 30 юни ще се обсъжда преминаването през земи в общината на трасето на газопровода "Южен поток". Всеки, които иска да се запознае с доклада за въздействието върху околната среда, може да го направи на място в сградата на общината.

"Хората не се интересуват, а документите, които трябва да прочетат, са много. На срещата ще бъде обяснен редът на изплащане на обезщетенията"- това каза за РАДИО ВИДИН заместник кметът на общината Митко Иванов. В екографата в Ружинци са сложили и още намерения- от кметството искат да ремонтират два от стадионите, та да станат модерни и съвременни- така, както са направили детските площадки и зелените площи. Те се поддържат редовно, а вечер са пълни с деца.

"Редовно се събира и извозва боклукът в населените места от общината. За да спазят изискванията на Екоинспекцията, вече са закрити 4 от сметищата и сега всичкият боклук се вози до сметището на Ружинци за сметка на общината"-
обясняват ни на площада в Ружинци група работници, наети да чистят по мерките за временна заетост. Хората се радват, че макар и за няколко месеца, имат работа.

Срещали сме ви вече в "Еко Свят" с двама младежи от видинската гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев"- Силвия Недялкова и Рубен Йорданов. Те се опитаха да се свържат с пресцентъра на Общината, за да заявят, че искат да почистват местата, на които са налепени некролози:

"Опитваме се да покажем как трябва да се грижим за нашия град и да бъде едно по-хубаво място. Нека туристите да виждат един чист град. Дърветата не са пана, на които да се закачва какво ли не. Нека хората ги пазят"- призова Рубен Йорданов, ученик от 11 "Б" клас на гимназията. Младежите смятат, че трябва да бъдат обособени места за лепене на некролози. Те призоваха своите съученици да се включат в почистването. След това направиха две екоинсталации. Младежите поставиха надписи по дърветата- от Общинския пазар до Младежкия дом, с призиви "Да пазим Видин".


"Не е нужно да унищожаваме нашия град. Повечето хора ни обърнаха внимание и се зачетоха в нашите призиви, които бяхме поставили на дърветата. Вече няма накъде и нека да обърнем внимание на чистотата на местата около нас. Макетите носят послания- например това за улиците- преминаването по някои от тях е невъзможно"- сподели наблюденията си Силвия Недялкова.

Младите хора от гимназията по туризъм са амбицирани и през лятото да организират кампании по почистване. Ще продължат и да търсят контакт с Община Видин.
По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40