Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На гости в Калафат

© Снимка: Йорданка Петрова

Засилен трафик по Дунав мост 2, имаше в неделя- последният ден, в който можеше да се премине безплатно по новото съоръжение. Колона от камиони започваше от първата стъпка на моста на румънска страна и стигаше до граничния пункт. Преминаването на леки автомобили ставаше бързо и безпроблемно. На Границата е достатъчно да се представи документ за самоличност пред екипа от български и румънски гранични служители.
 

© Снимка: Йорданка Петрова

Калафат пък е на броени минути от пункта. И въпреки че тази неделя беше дъждовна, в центъра на румънските ни съседи беше пълно с коли с видинска регистрация. Едни бяха дошли на разходка и да пият румънско кафе, други да се поразходят и да поразгледат. Имаше и видинчани, дошли да си напазаруват от пазара в Калафат евтини зеленчуци. Ето какво разказаха те за впечатленията си от съседния румънски град:

© Снимка: Йорданка Петрова

"Страшно много българи видяхме, много познати срещнахме. Нищо особено- малко градче, стара архитектура. ... Хубав и чист град. ... Бяхме в Крайова и сега спряхме тук. Много е чисто и много цветя има. По-скъпо е на техния пазар, отколкото на нашия. ... Не успяхме да видим цените на стоките, защото днес не работят много магазини. ... В Крайова са запазени старите сгради и архитектура. Пъят ни излезе 10 лева, ние сме от пенсионерски клуб. ... Купих си зеленчуци. По-евтини са- 1 лея са доматите, около 50 стотинки за килограм. В България са почти 2 лева. Градът е малък, компактен, подреден. Малко се объркахме при идването, няма много табели за Калафат."

© Снимка: Йорданка Петрова

Всеки, който е тръгнал да минава през моста, трябва да следи табелите- да указват посоката към Калафат, а не да търсите табела с надпис "Дунав мост 2". Няма как да си направите и снимки от моста над реката, защото спирането не е разрешено, а има и камери по моста. Може да се наслаждавате на красотата на голямата река само от превозното средство или ако сте тръгнали да минавате пеша.

Веднага след граничния пункт на румънска територия има отбивка за Калафат. Ако объркате посоката ще тръгнете към вътрешността и към първите села до границата. И типично по нашенски има крайпътни автокъщи- колите, които се провадат са с български регистрации- врачански, монтански, видински.

© Снимка: Йорданка Петрова

С румънците е трудно да се разбереш на английски, затова е важно да понаучите някоя и друга дума на румънски. В заведенията например лесно ще поръчате кафе и кола, защото така звучат и на английски. На едно от двете кафенета на центъра, видинчанка, например, си поръча една минерална вода на английско- румънски: "Оne apa". За румънците са непознати и icecream (сладолед) и juice (сок). Вероятно затова предвидливо предлагат и менюта на български език. Освен търговски, новият мост предлага и културен обмен- по улиците в Калафат има плакати с изяви на видинската симфониета.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40