Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическите атракции- възможност за повече приходи в общините

Редица културно-исторически паметници от различни исторически епохи има във Видин. Крепостта "Баба Вида", Крепостни стени "Калето", Турски конак, Джамията на Осман Пазвантоглу, Кръстатата казарма- това са само част от туристическите атракции в града. Видин предлага на привържениците на религиозния туризъм възможността да посетят църквата "Св. Преподобна Петка", църквата "Св. Николай Мирликийски чудотворец", катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски", мавзолея на "Антим I", в който се намира саркофагът с останките на първия български екзарх, джамията и библиотека на Осман Пазвантоглу и Еврейската синагога, както и много манастири в региона. Как обаче се възползва Община Видин от тази възможност за приход в бюджета? Популяризираме както историческите обекти, така също и цялата община, каза заместник- кметът на община Видин Борислава Борисова.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Видин е най-популярен със средновековната крепост "Баба Вида", която привлича туристи от цял свят. През 2012 година е посетена от над 50 хиляди души. Оттам идват и най-много допълнителни приходи в общинския бюджет. Ние работим за популяризиране както на историческите обекти, така и на цялата община, като атрактивна туристическа дестинация. И тази пролет открихме туристическия сезон с организирането на инфо тур с над 40 представители на Асоциацията на екскурзоводите в България и туроператорски фирми. Участвахме със собствен щанд на междунардоното изложение "Културен туризъм" във Велико Търново през месец април. Повече от 600 души разгледаха нашия щанд."

Видин, Монтана и румънската област Долж ще работят по разработването на ефективни модели за културен туризъм, предаде сътрудникът ни в града на Огоста Биляна Борисова. Проектът е по трангранично сътрудничество, а водещ партньор е "Агенцията за регионално развитие и Бизнес център 2000"- Монтана. Целта е подобряване на икономическото развитие на сектор туризъм в трансграничния район на Монтана, Видин и област Долж в Румъния. Ще бъде разработен и въведен иновативен модел за насърчаване на културния туризъм в региона, съобщи Георгия Димитрова- изпълнителен директор на "Агенцията за регионално развитие и Бизнес център 2000"- Монтана:

"Ние ще опишем всички културни, природни и исторически забележителности и туристическата инфраструктура в трансграничния регион. Ще създадем интерактивен уебсайт. Ще създадем туристически информационни офиси в Монтана и Крайова."
Обучение по културен туризъм ще преминат най-малко трийсет предприятия от трите области, работещи в тази сфера, допълни Георгия Димитрова. Най-атрактивните културно-туристически дестинации ще бъдат включени в специално изработен сайт, с информационна част и видео материали. Като част от проекта е предвидено да се проведе и туристическо изложение в град Монтана. Проектът е със срок на действие 18 месеца и трябва да приключи през месец октомври 2014 г.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

В Белоградчик пък, в стремежа си да направят посещението на града незабравимо, двама приятели решават да създадат клуб за екстремни спортове и да организират за посетителите незабравими приключения. Това ракзаза за РАДИО ВИДИН сътрудникът ни там Иванка Петрова. Предприемачите са Филип и Юлиан, които организират пейнтбол битки край скалите, надпревара с АТВ-та в гората, пещерен туризъм и конна езда. Те основават клуба, след като напускат големия град, в който живеят и се връщат в родния Белоградчик. Филип напуска София, а Юлиан се връща след години на емиграция в Чикаго. Заедно решават, че освен красивите гледки туристите имат нужда и от приключения, за което се оказват прави, разказва още Иванка Петрова.

В Мездра, само преди няколко дни, историческата крепост "Калето" стана достъпна за туристи. С 4 милиона лева европейски пари тя се превърна в атрактивен археологически и архитектурен паметник. Тук са открити артефакти от преди 7 хилядолетия, които свидетелстват, че мястото е било не само крепост, но и светилище на траки, римляни и прабългари. Художествени ателиета, амфитеатър и експозиционна зала с макет на крепостта са част от туристическите атракции. Тук са открити 10 нови работни места, а очакваните ежегодни приходи са в размер на над 80 хиляди лева.

© Снимка: Мирослав Гетов

"Очакваме да има туристически поток към нашия обект, защото се намира на възлово място- тук минава главният път Е-79, железопътната линия. Ще наблегнем на рекламната кампания и на това, че обектът е със 7-хилядолетна история",
каза пред Ани Цекова екскурзоводът в комплекса Паулина Цанова.

Доста години трябва да минат преди общината във Враца да започне да печели от атракциите, които в момента строи край най-голямата природна забележителност в Балкана- пещерата "Леденика". Това разказа сътрудникът ни Жоро Александров. Дейностите се реализират по проект, финансиран от оперативна програма "Регионално развитие" на Европейския съюз с 5 282 000 лева, от които местната управа отделя малко над 200 000 лева.

"Надяваме се, че с изграждането на този проект ще привлечем много повече туристи във Врачански балкан и ще ги задържим за по-дълго време. Пещерата "Леденика", като природна атракция, и сега привлича туристи, но инфраструктурата около нея до този момент не беше изградена и посетителите идват до пещерата за половин час и си тръгват", каза заместник-кметът по европейските програми на Враца Красимира Георгиева.

© Снимка: Люба Филипова

Очаква се проектът във Врачанския балкан да бъде открит през ноември тази година. Обектът трябва да превърне пространството пред пещерата "Леденика" в развлекателен парк с атракции, амфитеатър и модул за забавления на малки и големи. В пещерата чрез модерни технологии се предвиждат звукови и светлинни ефекти за преоткриване красотата на недрата й. Рехабилитацията на информационния център и обзавеждането на съвременна прожекционна зала ще запознава посетителите със забележителностите на Врачанския балкан, флората, фауната и културно-историческото наследство на региона. Предвидени са изграждане на нов водопровод, пречиствателно съоръжение с биологично очистване и последващо използване на водата, обновяване на съществуващия паркинг, удължаване на алеята за хора с увреждания, оформяне на околни пространства, поставяне на указателни табели и изграждане на две екопътеки с туристически маршрути Горно Озирово- Леденика и Враца- Леденика. До пещерата ще се стига с атракционно влакче.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Добре известна атракция в Козлодуй е корабът-музей "Радецки". Тази година сезонът за плавателния съд стартира на 17 май, с началото на Ботевите тържества. От тогава до сега корабът е извършил 15 пътувания в акваторията на козлодуйското пристанище, каза пред сътрудника ни Лора Инджова директорът на музей "Радецки" Людмила Дамянова.

"Тази година имаме доста повече посещения в сравнение с миналата. Корабът се радва на добра популярност, защото при нас идват хора от много отдалечени места", допълни Людмила Дамянова.
По публикацията работи: Ани Цекова и Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43