Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как две села не могат да си поделят водата

Младежи от Врачанско и от София това лято ще творят и ще се забавляват заедно. Преди в "Еко свят" да ви разкажем за техните занимания, ще научите как група жители на врачанското село Паволче спряха строителството на нова помпена станция. Според местното ВиК-дружество тя ще реши проблема с недостига на вода за жителите на селата Паволче и Челопек.

В края на миналия месец на редовно заседание на Общинския съвет във Враца стана ясно, че врачанските села Паволче и Челопек ще имат питейна вода. Информацията съобщи кметът Николай Иванов в отговор на питане, отправено от общинския съветник Венчо Кръстев. Кметът успокои, че разрешението за водовземане, издадено от Басейнова дирекция, е факт. Съоръжението ще бъде предоставено за експлоатация на ВиК-Враца, а управителят на водното дружество стартира дейностите по ремонта на водоизточника и вкарването на водата в системата за водоснабдяване на Паволче и Челопек. Оттук насетне предстоят строителните дейности, които ще бъдат финализирани през това лято. Преди дни и кметът на Паволче Емил Василев съобщи, че очаква да започне строителството:

"Ще се прави водопровод, за да се задоволят нуждите на хората с питейна вода. ВиК отпуска средства- 200 000 лева за един водопровод. Ще се правят резервоари, помпена станция от долната част на селото нагоре, за да може водата да иде и до съседното село Челопек. Проблем с водоснабдяването има от години. Стараем се да не вкарваме селото в режим."

Точно преди да започнат строителните дейности, обаче, около десетина жители на Паволче излязоха на протест срещу строителството на помпената станция.

"Хората смятат, че помпената станция ще оскъпи водата. Освен това не искат да делят водата със жителите на съседното село Челопек. Те мислят, че водата е на Паволче. И аз съм патриот, но знам, че водата е държавна собственост. Предстои да проведем събрание с кмета на Общината и представители на ВиК, които ще разяснят на хората как стоят нещата и мисля, че ще се постигне съгласие"- обясни причините за протеста Емил Василев.

След събранието отново разговаряхме с кмета, за да разберем споразумяха ли се страните.

"Не можахме да решим проблема", отсече кметът на Паволче.

С протестите в село Паволче е запознат и Гриша Григоров, кмет на село Челопек.

"Когато има валежи, вода има достатъчно за хората от Челопек. Като намалее дъждът, водата намалява рязко и започват режими. Даже и тази пролет бяхме на режим. Не може да се разчита само на времето. Хората от Паволче се притесняват, че ще им се оскъпи водата. Макар че, те не по-малко от нас са застрашени от безводието" - смята кметът на Челопек Гриша Григоров.

След събранието потърсихме и представители на ВиК във Враца за коментар.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Ние бяхме поели ангажимент, ако хората и Общината искат, да инвестираме в изграждане на необходимите съоръжения за доставяне на допълнително вода за двете населени места, за да им отпадне режимът. Досега знаехме, че всички хора са съгласни за това. На събранието им казах, че ако ни представят протоколи с решения на общоселски събрания, че това го искат, ще го правим. Най-малко ние искаме да конфронтираме едната с другата група хора. Тази вода е била използвана от химическия комбинат във Враца точно за такова питейно-битово водоснабдяване. Тя е изследвана хиляди пъти. Ако тя не е добра, няма да си позволим да хвърлим толкова средства и да въведем в ескплоатация водоизточник с некачествена вода"-
коментира Тихомир Поповски, ръководител на район "Враца" на местното ВиК-дружество.

Според един от бившите кметове на врачанското село Паволче Тодор Петков не е необходимо да се строи нова помпена станция в Паволче.

"Тя ще оскъпи водата, която плащаме. Има друг начин за решение на проблема с безводието- да се направи ново прекаптиране на водохващането. То ще излезе по-скъпо от парите, които ВиК сега дава, преди години беше за около 400 000 лева, но хората няма да плащат по-скъпа вода през лятото", категоричен е Тодор Петков.
Бившият кмет заяви още, че протестиращите в Паволче няма да отстъпят и няма да се съгласят да се строи помпената станция.

Втората тема в предаването отново е обща за селата Паволче и Челопек. В едното приключи обучителният семинар "Ваканция за устойчиво развитие", а в другото започва от понеделник. Семинарите се организират от Фондация "ЕкоЦентрик", немското сдружение "Образователен център по история и екология" и Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан".

© Снимка: Фондация "ЕкоЦентрик"

В Паволче бяха 15 деца от област Враца и София и в рамките на една седмица работиха заедно със свои връстници от селото по облагородяване на някои райони.

"Настанили сме ги в къщите за гости. Имат занимания от сутрин до вечер. Облагородяват нашия парк и след това работят в салона на читалището. Организират си и екскурзии в района"- обясни кметът на Паволче Емил Василев.

Разговаряхме и с един от ръководителите на групата- Христина Банчева от Фондация "ЕкоЦентрик":

© Снимка: Фондация "ЕкоЦентрик"

"В Паволче се занимаваме с въпроси за опазване на околната среда. Поставяме основите и запознаваме децата с принципите на устойчивото развитие, така че да ги насочим да мислят в тази посока. Даваме им възможност да развият свои собствени идеи. Това основно са артистични дейности и техният принос, който могат да оставят за селото. За нас е важно и това, че се включват и деца от село Паволче, а това гарантира опазване на направеното от нас."

От 15 юли група ученици пристига и в село Челопек за една седмица за участие в обучителния семинар.

"Готови сме да ги посрещнем. Ще им покажем как живеят хората на село", заяви кметът на Челопек Гриша Григоров.

Събира ли се боклукът във видинските квартала- това е третата тема в "Еко Свят".

Наш слушател ни сигнализира, че в кв. "Нов път" от 2-3 седмици не е извозван боклукът. Потърсихме за коментар управителя на фирмата, която се занимава със сметосъбиране и извозване на сметта във Видин- Людмил Борисов и отправихме питане към пресцентъра на Община Видин дали са уведомени за проблема и какво ще бъде предприето. При първия ни телефонен разговор Людмил Борисов ни каза, че няма такова нещо, просто от няколко дни била счупена едната машина. Уговорихме си среща за разговор на другия ден, но въпреки опитите ни, не можахме да го открием по телефона.

От пресцентъра на Общината ни отговориха, че нямат информация за неизвозване на боклука в кв."Нов път" и че според редовните отчети на фирмата всичко е наред.

Освен това било нормално в този сезон хората да изхвърлят повече отпадъци и най-вече растителни.

Отидохме на място в кв. "Нов път", за да проверим каква е ситуацията.

"Не мога да ви кажа нищо, може би да е така, не знам.... Идват с фадромите, събират... Разбрах, че фадромата е развалена и затова сигурно не идват. Вчера след обяд почнаха да вдигат контейнерите... Тези, които се оплакват, не е хубаво така да клеветят хората... На нашата улица хвърлят боклука. Не от кофите, ние го събираме е така- на тротоара... Не е вярно, ето- вчера мина колата, хвърлихме си чувалчетата. На нас кофички не оставиха. Събираме в тенекии, чували... Даже на седмица по два пъти изхвърлят боклука... От седмица и два дена не са минавали. Онзи ден минаха и взеха боклука от училището. Събираме в чували, в кофи, имаме е оня хладилник- и в него събираме...", споделиха хората от квартала.

Оказа се, че ден след като попитахме Общината и фирмата по чистота за боклука в квартала, почти на всички улици беше вдигнат.

Проверихме още един сигнал, че контейнерите в друг квартал на Видин също са пълни от дни. На една от улиците в кв. "Кумбаир"- "Яне Сандански" от седмица не са минавали да събират боклука от кофите. Живущите в квартала казаха, че не се оплакват, че това не е практика и боклукът се прибира редовно.

По публикацията работи: Йорданка Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40