Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грозде, мед и жито- от всичко по много...

Днес в "Земята, която ни храни": състоянието на лозовите насаждения, опасностите от болести заради влагата, първа помощ при градушка и очакваната реколта- събеседник е Красимира Владимирова- гл. асистент по лозарство в Опитната станция по земеделие във Видин. За пчелите и проблемите на пчеларите, както и за това- защо се стягат протести в бранша- Ани Цекова разговаря с Мирон Драганов- общински съветник във Враца и пчелар от 40 години. Ще проследим и как върви жътвата на пшеницата, какви са добивите, какво е качеството на зърното, какви са цените, както и какво ще обсъждат зърнопроизводителите на предстоящото събрание на Управителния съвет на браншовия съюз.

Средата на лятото е, а времето е променливо, с ниски нощни температури и високи дневни- слънце, дъжд... Всичко това се отразява на лозовите насждения. "Температурните аномалии са стрес за лозите. Влагата е фактор за развитие на много гъбни болести. Появява се болеста Еска- тя унищожава растението. При забелязване на признаци на заболяването е добре да се реже с трион до здрава част и от спяща пъпка долу ниско при стъблото да се остави поне един реторасъл, с който да бъде подмладена лозата. Болестта се разпространява бързо и лесно, затова е наложително при работа сечивата да се обеззаразяват, а изрязаните части да се изгарят. В по-голям процент болестта в региона се наблюдава от миналата година, проблемът е, че досега са атакувани 10-годишни растения, сега вече се поразяват и младите- 3-4 годишни"- категорична е Красимира Владимирова. Препоръката на специалистите е да не се пренебрегва бордолезовият разтвор. Сега се прави и последното пръскане- с 1 %-ов разтвор, което заздравява гроздовете.

"Вследстиве на обилните валежи, тази година по-рано се проявяват и симптомите на Оидиум- болест, при която зърната се напукват. Има и лозова краста, но не може да се каже, че е икономически вредна"- каза още Красимира Владимирова. По думите й резултатите от проверките са показали нисък процент на загиване, измръзване и изсъхване на растенията. В сезона на градушките- ако градушката е паднала до края на месец юни и ако има тотални щети, се прави зелена резитба. След този период зелена резитба не се прави, защото растението преустановява растежа си. До 24 часа, обаче, след падането на градушката, се препоръчва пръскане с 2 %-ов бордолезов разтвор, за да могат раните по растенията да заздравеят. "Колкото по-късно е паднала градушката, толкова по-малко влияе на растението, и повече- на гроздето. Към момента растенията се развиват нормално, а грозде има много"- каза още специалистът.

В "Земята, която ни храни", посоката е Враца, темата- пчели и проблемите на пчеларите. Преди месец Мирон Драганов внесе докладна на редовното заседание на местния парламент, като искаше да получи информация за това какво се прави по отношение на пчеларите от община Враца. Мирон Драганов е общински съветник, има 80 кошера, с които се занимава от повече от 40 години и казва за себе си, че е "неделен пчелар".

"Реших да поставя проблема за смъртността на пчелните семейства и да го свържа с ангажираността на общинското ръководство към проблема. Все по-малко внимание в общините се обръща на селското стопанство. Оказа се, че обществеността не е съвсем запозната с проблема, а той съществува в световен мащаб. Европейският съюз има няколко резолюции, с които се приканват правителствата на съответните държави да вземат мерки и да обрънта по-голямо внимание на пчелите най-вече поради факта, че те са барометър за екологията и заради това, че пчелите значително повишават добивите на селскостопанската продукция"- каза пред Ани Цекова Мирон Драганов. Той посочи още, че пчеларите настояват правителството да вземат решение за подпомагане на пчеларството чрез директни субсидии за пчелно семейство за периода 2014 – 2020 година, за да се съхрани българската пчела и пчеларството в страната. В противен случай от бранша са готови и за протестни действия през септември. Освен орязаните помощи за бранша, проблем за пчеларството са и многобройните кражби на кошери, както и наредби, които са в противоречие с други законови актове, смята Мирон Драганов. Иначе добивите от мед тази година са добри, цената на дребно- приемлива, а хубавото е, че българинът все по-често посяга към сладкото изкушение.

Жътва е... 100 % от площите с ечемик във Видинско вече са ожънати, средният добив е 345 кг. от декар. Усилено върви и кампанията по прибиране на пшеницата- 40 % от зърното вече е прибрано, а добивът е 376 кг. от декар. Това съобщи Таня Цолова от земеделската дирекция. С по-бързи темпове протича кампанията в общините Ново село, Видин и Брегово, където са ожънати над 50 % от площите. Сега започва жътвата във високите райони- Бойница, Кула и Чупрене. Най-добри са добивите в община Димово, където са ожънати над 420 кг. от декар и в Грамада- средният добив там е 400 кг от декар. Във Видинско с хлебна пшеница са засети 341 хиляди декара.

"Падналите дъждове не са променили качеството на пшеницата в област Видин, качеството й е добро. В долната тераса от областта жътвата на пшеницата почти е приключила. Цената на житото тръгна надолу и в момента е около 300 лв. за тон- това е борсовата цена на хлебната пшеница, 280 лв е цената на фуражната пшеница"- каза пред Катя Борисова Жечко Андрейнски, член на УС на Съюза на зърнопроизводителите във Видин. Той посочи, че на 17 юли ще се проведе заседание на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, на което ще бъдат уточнени проблемите на земеделските стопани по регионите. Зърнопроизводителите искат Законът за земята и земеползването да бъде ревизиран в сътрудничество с браншовите организации. Те настояват също да бъде обърнато внимание на Закона за браншовите организации, за да могат местни организации да бъдат приети за членове в Европейската браншова организация и да кандидатстват наравно със всички за европейските квоти.
По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50