Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо са важни ваксините

Защо е важно да спазваме имунизационния календар и каква отговорност носят родителите, когато взимат решение дали да ваксинират детето си или не - за това говорим в рубриката "Да поговорим за здраве" по РАДИО ВИДИН.

Още след раждането на детето започва поставянето на ваксини- против туберкулоза и хепатит Б. До 18 години се поставят определен брой ваксини в точно определен период от живота ни. Това се урежда чрез Имунизационния календар на Република България, и ваксинацията е задължителна за всички.

Спазват ли родителите календара и от какви заразни заболявания ни предпазват ваксините- потърсихме мнението на д-р Димитрина Младенова- педиатър във Видин с 31 години трудов стаж. Два дни в седмицата пътува и до димовското село Арчар, за да преглежда децата. Казва, че в лекарската си практика не е имала случаи майки да не искат да ваксинират децата си умишлено. Често, обаче, се случва да го правят от незнание.

"Има майки, които са много млади- на 14-15 години. Познавам майка на 16 години с 2 деца. Но те също идват и питат: "Мойто дете има ли ваксини?" Старателни са. Може би добре стана, че сега детските надбавки не се изплащат, ако не се представи документ пред социалните служуби, че детето има поставени ваксини. Болестите срещу които се поставят ваксините или усложненията от тях са смъртоносни, затова се налага децата да се ваксинират. Благодарение на ваксината, сега няма вариола- онази едра шарка, която е имала епидемични размери и която ние- старите лекари не сме и виждали. Ваксините са едно от чудесата на 20 век"- смята д-р Димитрина Младенова. Педиатърът обясни, че ваксините трябва да се поставят, когато детето е съвсем здраво. 10 дни преди да се постави ваксина, не трябва да е пило антибиотик, не трябва да има хрема или обрив, за да не възникнат усложения.

Във видинска област няма проблеми с доставката на ваксини- нито в родилните отделения на болниците, нито при личните лекари, каза за РАДИО ВИДИН д-р Пепа Цветанова, директор на Дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция във Видин: "Получаваме ритмично ваксините от склада на министерството на здравеопазването, съгласно утвърден график в началото на календарната година, обикновено на тримесечен период. Има достатъчно ваксини за цялото трето тримесечие на годината. Не очакваме недостиг. Единственият начин да се предпазят децата от заразни заболявания, поне от тези, за които има изработени ваксини, е имунизацията."

Водят ли майките децата си за ваксини и следят ли редовно имунизационния календар- това попита Весела Асенова.

"Детето ми има всички ваксини. Не познавам майки, които да отказват детето им да бъде ваксинирано... Разбира се, че го водя. Това са важни неща и трябва да се следи редовно здравето на детето. Това е една превенция и защита, а това е много важно. Като родители е важно да полагаме тези грижи... Да, имам познати, които не ваксинират децата си. Причината е, че са чули, че въпреки ваксината, децата пак се разболяват от хепатит и морбили... Лошото е, че много хора, които живеят по махалите, не вексинират децата си, затова и често плъзват болести по детски градини и училища"- смятат родители.

Освен задължителни ваксини има и такива, които могат да бъдат поставени по желание. Те се наричат препоръчителни и са въпрос на личен информиран избор на родителите. През февруари влезе в сила споразумение, според което ваксините се закупуват със средства от бюджета на НЗОК. Споразумението важи до края на годината. Намеренията на сегашния здравен министър, обаче, са ваксините да се поемат отново като отговорност на държавата, а здравното министерство да си върне контрола върху онези от тях, които предпазват от остри заразни заболявания.
По публикацията работи: Йорданка Петрова и Весела Асенова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40