Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви тайни крие "Козарника"

Една от най-интересните за археолозите пещери в региона- пещера "Козарника", продължава да е обект на проучвания вече 16 поредна година. Археологическите проучвания започват в края на 90-те години на XX в. Още при първите разкопки става ясно, че находките са сензационни- откриват се следи от човешко присъствие отпреди 1,4 милиона години. Находките в пещерата са най-ранните следи от човешко присъствие в Европа и показват, че заселването на европейския континент започва вероятно на Балканите.

От 1996 в пещерата се извършват археологически разкопки, организирани от Археологическия институт на Българската академия на науките и Института за геология и праистория на квартернера в Бордо, ръководени от Николай Сираков и Жан-Люк Гуадели. С доц. д-р Николай Сираков се срещнахме в работна обстановка- на обекта.

"Всяка година се провеждат теренни проучвания, в които участват и студенти от българска и френска страна. Това е много интересен обект със световно значение. Тук откриваме следи в най-долните пластове, които са датирани между 1,4- 1,6 милиона години. Това са следите от първите човешки същества, които заселват Европа, идвайки от Африка. На други места в Европа няма толкова ранни обекти. Проучването ни дава възможност да научим подробности за техните лагери, за които са ползвали пещерите. Живели са в тях, защото все още не са знаели да строят жилища. Находките ни са основно два вида: останки на кости от тяхната плячка- от лов, а понякога са хапвали и мърша при неуспех, както и кремъчни останки от техните сечива. Това е епоха, в която няма все още керамика, монети, статуетки или писменост, говорим за първобитния човек. Научаваме за организацията на първите наченки на социална организация в групите. Изследваме останките от ловната им плячка- хиени, лъвове, пантери, антилопи и коне, което говори за климат като в Северна Африка"- разказа археологът.

Най-дълбокият сондаж, на който се проучва, е 9,5 м. и там се намират най-ранните пластове. В момента са разкопават пластовете от късен палеолит. Намерени са останки от лагер на Homo sapiens, т.е хора, които са като нас от преди 19 000 години, или 18 000 години преди траките. Както на другите археологически обекти, така и тук, обаче, не липсват посегателства от иманяри, които направили преди години дълбок ров във вътрешността на пещерата: Когато дойдохме през 2004 г. намерихме един изкоп, направен от иманяри. Ние се възползвахме и оформихме изкопа като сондаж, така че и оттам събрахме данни. Сега също взлизат без позволение. През есента и пролетта са влизали пешерняци и са правили опит да разчистят проход в една пукнатина. През последните години се повишава интересът към костните останки от пещерни мечки и други обитатели на пещерите от онова време. На това много трудно се противодейства"- допълни доц. Сираков.

Според Жан-Люк Гуадели - ръководителят на екипа от археолози от френския Национален център за научни изследвания, България е един от най-естествените маршрути, откъдето може да е преминал в Европа праисторическият човек: Почти 30 години си сътрудничим, работихме заедно и на друг обект- "Тъмната дупка" в района на Карлуково. Тук на това място имахме щастието да намерим останки от човек от ранния плейстоцен /б.р. преди около 1.8 мил.год./, които са едни от първите в Европа. Тук проследихме не само появата на първите хора, но и еволюцията им. Наблюдавахме и миграцията на различните животински видове. Датирахме сравнително прецизно плюс- минус 50 000 години, главно на базата на фауната. В сътрудничество с Института по физика в Бордо се опитваме с физични методи да установим още по-точно периодите от време."

И двамата археолози са категорични, че съвместното сътрудничество между България и Франция в тази област ще продължи. Експедицията ще остане в "Козарника" до края на месец юли. След като проучванията приключат, от общинското ръководство на община Димово, на чийто терен се намира пещерата, са решили да разработят проект за туристическа атракция. За това потвърди и кметът на село Гара Орешец Костадин Филипов.

По публикацията работи: Ани Цекова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50