Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Защо пием от чешмите с изворна вода?

76 местни обществени водоизточници има на територията на област Видин. Това са чешмите, от които тече вода от естествени водоизточници и от които там, където ги има, хората масово ходят да наливат вода. Контролира ли се водата в тези чешми?- попитахме Регионалната здравна инспекция във Видин.

"При тези чешми няма пречистване на водата, няма дезинфекция, затова хората с удоволствие си наливат вода от тях. Преди години създадохме един регистър и сега следим два пъти годишно качеството на водата в тези чешми"- обясни д-р Антон Петров, директор на Дирекция "Здравен контрол" в РЗИ Видин.

В село Гара Орешец обществена чешма няма. При изграждане обаче на нов обект, кметството има намерение да направи такава. Иначе около селото има 4 изворни чешми.

"Ние знаем, че водата е добра, даже за едната гарантираме, че е с минерална вода и хората най-много от нея наливат вода"- каза пред Ани Цекова кметът на село Гара Орешец Костадин Филипов.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Крайпътни чешми, от които хората използват водата за пиене, има и в община Чупрене. Кметът Ваньо Костин също не знае дали се контролира водата, но казва, че откакто ги има чешмите, никой не се е оплаквал от качеството на водата:

"На разклона на село Търговище за село Репляна има една чешма, която се ползва от целия район. Тази вода е лековита, казват, че почти се доближавала до горнобанската вода и е факт, че много хора я ползват. Тези чешми се ползват повече от 50 години и до сега оплаквания не сме имали."

Коя е най-хубавата вода за пиене от обществените водоизточници, които се водят в регистъра на здравната инспекция- ето мнението на експерта, който взима проби и изследва водата, д-р Антон Петров:

"Един от най-добрите местни водоизточтици е чешмата на кантона между селата Чупрене и Върбово. Много добри характеристики има водата. Другата чешма е между Ботево и Симеоново."

Втората тема в "Еко Свят" е провокирана от родители, които потърсиха съдействието на РАДИО ВИДИН- според тях във видинския парк "Владикина бахча" се пускат много домашни кучета без повод и намордник. Припомняме, че там наскоро бе построена детска площадка, която събира много майки с деца. А животните играят в непосредствена близост до децата.

"Има много кучета в парка и ги водят без намордници. Ако тръгне това куче как стопанинът ще го спре?... Случвало се е куче да уплаши детето... Не, не се е случвало куче да уплаши детето ми... В онази алея знам, че ги разхождат. Страхувам се за детето си. Коя майка не би се страхувала"-
споделиха родители в анкета на Весела Асенова.

Потърсихме за коментар по темата и Община Видин. Получихме писмен отговор и копие на Наредбата за реда на притежаване и отглеждане на домашните кучета, в която се уреждат въпросите с местата за разхождане на домашните любимци. По силата на цитирания документ, стопаните са длъжни да водят кучетата на повод, а от породите с тегло над 25 кг.- и с намордник извън местата за свободно разхождане. Собствениците също трябва да носят със себе си паспорта на животното.

Обърнахме се и към стопаните на кучета, за да чуем и тяхното мнение. Хората твърдят, че много по-опасни и агресивни са бездомните кучета и те са истинската опасност за децата. Оплакват се и от видинчани, които хранят бездомните животни с притеснението, че ако спрат да ги гледат, животните може да станат агресивни.

Общината да направи заграждение, в което хората да си водят кучетата, искат собствениците на домашните животни. Те недоумяват как по-възрастни хора насаждат страх у децата си от кучетата и то, твърдят- безпричинно. Казват и че почистват в парка след животните и че полянката, на която пускат кучетата да тичат и играят, е чиста и това всеки може да види.

Видинчани могат да подават сигнали за водене на кучета в забранените
зони, без намордник, за агресивно поведение и за др. нарушения в Информационния център на Община Видин.

Третата тема в предаването днес е за чистотата и озеленяването в населените места на община Брегово.

Площадът в Брегово винаги е изметен и добре поддържан, цветните алеи са с цветя- окопани и без трева, пейките са здрави и на тях, особено през лятото, седят деца, баби и дядовци. За озеленяването и почистването грижата имат работещите по мерките за временна заетост.

"В селата на територията на общината също има назначени хора за озеленители. Там малко по-трудно вървят нещата, защото ние не можем да си позволим закупуването на цветя и всичко става с подръчни средства. Не вярвам от следващата година да можем да возим боклука си на Регионалното депо за битови отпадъци във Видин, защото не знам дали то ще бъде открито. Сега извозваме боклука на депото в Димово. Нашите сметища са закрити и вече се водят депа за биоразградими отпадъци. На тях извозваме само това, което се изнася от дворовете. Хората се научиха и няма хаос в изхвърлянето на битивите отпадъци"- каза инж. Надежда Иванова, главен експерт "Земеделие, екология, гори" при общинска администрация Брегово.

На площада в Брегово поговорихме с една от жените, наети да се грижат за зелените площи. Пожела да остане анонимна, но сподели, че е доволна от тази работа, защото преди е била за дълго време на борсата.

В началото на миналия месец кметът на община Брегово Милчо Лалов сигнализира за поразени овощни дървета и гори от гъсеницата гъботворка.

© Снимка: Огнян Башлийски

"Бяха засегнати около 4000 декара части и държавни гори. Оплакваха се и много хора за поразени дървета в дворовете. Сега този проблем позатихна. Доколкото имам информация, е пръскано и се надявам да отшуми съвсем. Миналата година нямаше такава инвазия, но за съжаление сега вече гъсеницата се прехвърли на овощните дървета",
обясни Надежда Иванова.

По-голямата част от държавните гори, които са нападнати от гъсеницата гъботворка, са третирани с подходящия препарат. Нашествието на този вид гъсеница трае поне три години и това се отразява неблагоприятно на гората. Щети по гората ще има, но няма да са толкова големи и дърветата след време ще се възстановят.
Вижте още

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25

Дядо Вълослав: "В България има много добри хора, ей това е..."

В началото на месец април ви разказахме за 81-годишния Вълослав Стратев от врачанското село Добролево, който, въпреки недоимъка, дари скромната си пенсия си от 219 лева на видинската болница , която отправи призив за помощ заради пандемията от COVID-19. Направи го безкористно, но "доброто е като бумеранг - винаги се връща към теб". Така се случи и..

публикувано на 22.05.20 в 16:10