Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До кога Димово ще тъне в прахоляк?

Темите в "Еко Свят" днес: Безопасни ли са газовите бутилки; Недовършеният ремонт на главната улица в Димово; Измененията в климата- причини и последици.
 
Почти всяко видинско домакинство използва газ за готвене или отопление.
Решихме да проверим колко безопасни са бутилките за газови котлони и зареждат ли се на газстанциите малките туристически бутилки.

"Никога не сме зареждали газови бутилки за туристически котлони, защото е забранено от закона. Винаги е било забранено и целта е да не се препълнят бутилките, заради безопасността на хората"-
обясни работник на една от газстанциите. Попаднахме и на газстанция, която предлага тази услуга, въпреки забраната. Попитах служителя как познава, че една бутилка е изправна и че може безопасно да се използва.

"Познава се при зареждането- започва да изтича газ. Обикновено запозват да изпускат гумичките на кранчето. Много хора идват да зареждат. Целият град готви на газ"-
беше откровен мъжът. Докато си говорихме, дойдоха и клиенти. Жена обясни, че не се страхува да готви на газ и че идва всяка седмица да зарежда бутилката си за 1,50 лв. Излиза, че въпреки забраните, много хора готвят на газ. А газови котлони се продават съвсем законно...

"От 35 до 55 лева варират цените на котлоните, които работят на газ на видинския пазар. Според мен хората не знат как да работят безопасно с тях. Към котлоните има инструкции, които никой не чете..."-
ни обясни търговец на пазара и ни насочи към човек, за когото чул, че ремонтира газови котлони. Лицензиран сервиз или магазин, който да извършва такава дейност, във Видин няма. Потърсихме въпростия майстор в комплекс "Калето", но на мястото, което ни посочи търговецът, отдавна няма такъв човек... За да сме полезни на гражданите, попитахме във Видинската пожарна как да работим безопасно с газов котлон.

"В никакъв случай не трябва да се използват газови бутилки със съмнителен произход"-
категоричен е началникът на група "Държавен противопожарен контрол" в Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин Филип Филипов. За последните 10-тина години няма сигнали в Пожарната за пострадали от взрив на газови бутилки за туристически котлони.

"Внимавайте как ги използвате, особено сега- в горещините, ако газовият ви котлон е на тераса, не трябва да е изложен на пряка слънчева светлина! И ако усетите неприятна миризма, веднага спрете газта"- съветва Филип Филипов.

Втората тема в предаването днес: Жители на град Димово, които имат къщи на централната улица "Георги Димитров", негодуват заради недовършения ремонт след подмяна на ВиК-мрежата в населеното място. Причината- тежко запрашаване в участък от около 300 метра, покрит с трошен камък, от който при преминаването на МПС се вдигат облаци бял прах.

"Дишаме го, лепи по къщите и по всичко в дворовете- плодни дръвчета, зеленчуци, цветя..."-
жалят се димовчани. Въпросната улица е част от международния път Е-79, който води към Дунав мост 2 и по който в момента има засилен автомобилен трафик.

"Пътят е разкопан много отдавна, но от месеци не се прави нищо. Кметът каза, че ще го оправят. Не може да се диша. Лепи се по дървета, домати, вечерно време поливаме, за да може да се поизмие. Ужас е. Пепелта се отмива, но има и навътре в плода, затова и не ядем от плодовете. Вижте, на комшиите доматите са в пепел. Влиза и в къщите. Не можем да излезем на терасата... Внучето ми седя една седмица и си замина за Белоградчик. Не издържа. Вдига се пепел и ние го дишаме. Ограничава и видимостта на пътя. Един караше пред мен и видях, че изведнъж почти спря. Добре, че видях каква голяма дупка имаше..., иначе бих скочил в нея"- оплакваха се хората от Димово.

Потърсихме за коментар кмета на община Димово Лозан Лозанов. Той обясни, че миналата седмица е проведена среща с недоволните граждани. Очаква се всеки момент разрешение от Агенция "Пътна инфраструктура" да бъде затворен пътят за ремонт и да бъде пуснато движението по обиколен маршрут.

"За да бъде завършен ремонтът, трябва да затворим пътя. Чакаме разрешението на АПИ. След това ще пренасочим движението по обходен маршрут. Ремонтът трябва да приключи до 1 ноември, защото след това не е разрешено да се правят ремонти", категоричен бе Лозан Лозанов.

Припомняме
- работата по изграждането на канализацията на Димово започна през юли 2011 година. Договорените тогава средства са по ОП "Развитие на селските райони", Министерството на регионалното развитие и благоустройството, и Министерството на околната среда и водите. Тогава Община Димово настоя пред Агенция "Пътна инфраструктура" паважът от платното на главната улица в града да бъде заменен с асфалт. Според тогавашния кмет Тодор Илиев, така щели да бъдат намалени замърсяването, шумът и вибрациите от тежките камиони, които от години създават проблеми на жителите на Димово. Да бъде положен асфалт на проблемия 300-метров участък настоява и сегашният кмет, но потвърждение от АПИ още няма.

Третата тема в "Еко Свят" е за това как две неправителствени организации- "Балканска гражданска коалиция" от Белоградчик и "Тимочки клуб" от Княжевац, Сърбия си сътрудничат по проблема с измененията в климата.

"Целта на инициативата е засилване ролята на гражданското общество и участието му в намаляване на неблагоприятните последици от изменението на климата на местно ниво. Нашата съвместна работа не може да реши глобалните проблеми в световен мащаб, защото се реализира на малка територия, но нашата цел е да запознаем хората с новите предизвикателства, които ще поставят климатичните промени пред нас и какви мерки може да се предприемат на местно ниво",
каза председателят на "Балканска гражданска коалиция" Белоградчик Тодор Цеков пред сътрудника ни в Белоградчик Иванка Петрова.

Промените в климата са най-голямата заплаха за природата и човечеството през ХХІ век. Данните показват, че 15-те най-топли години на Земята са били през последните 20 години. А в България се наблюдават повече и по-дълги периоди на засушаване, следвани от сериозни бури и тежки наводнения с разрушения и жертви.
По публикацията работи: Йорданка Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50