Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димчо Георгиев: "Да възстановиш старо оръжие, което пази паметта за истински сражения и има своя лична уникална история- това е изключително изживяване"



Днес в "Калейдоскоп" си говорим с Димчо Георгиев, ръководител на видинската група за исторически възстановки и председател на патриотичен клуб "Бдинци" към Национален съюз "Единение". И слушаме музика на група "Епизод".

Романтика, респект, усещане за скок във времето са част от чувствата, които връхлитат публиката, когато наблюдава живите картини, създадени по реално случили се бойни действия и исторически събития. За да се постигне това усещане за автентичност, от голямо значение са облеклата и въоръжението на участниците. Как се подготвят и въоръжават? Какви са мотивите на тези различни по възраст и интереси хора да се събират под знамената на "Бдинци"?

 

"В патриотичния клуб имаме адвокати, лекари, учители, студенти, ученици... Всички те са избрали да посветят голяма част от времето си на изучаването и възстановката на значими събития от историята на българската държава. Сред нас има колекционери на униформи, оръжие, старинни предмети, свързани с военното дело. Във видинския клуб редовно членуват около 30-на възрастни.

 

Имаме и 15-тина деца. За възрастните членският внос е съвсем символичен, а децата и студентите са освободени от плащане на членски внос. Сценичните облекла си шием сами- открихме във Видин две шивачки, които приеха с любопитство идеята да шият стари униформи и вече са спецове. Кройките правим, като търсим стари снимки, видеоматериали, информация в интернет... Консултираме се с Националния военноисторически музей в София. Използваме специализираните издания на Александър Вучков"- разказва Димчо Георгиев.

"Учредихме нашия клуб на 30 март 2010 година, на празника на Трети Бдински полк. От Националния военноисторически музей много ни помогнаха с направата на реплика на знамето на Трети Бдински полк- първото знаме, известно като Александровското знаме. Тогава обсъждахме възможността клубът да се нарече "Шишмановци". Но надделя мнението, че във военната история на България, стане ли дума за Видин, всички първо се сещаме за Трети Бдински полк и 15 Ломски полк. Защото това са войсковите подразделения, които имат най-сериозна заслуга за защитата на Обединението на България"- припомня си Димчо Георгиев.

Участниците в патриотичен клуб "Бдинци"- те са изследователи и търсачи на факти; те са ценители и колекционери на български военни реликви и стари оръжия; те издирват и се грижат за паметните знаци, които бележат местата на славни битки на българската войска; те са отдадени актьори и добри приятели- те са едно ново за нашето време общество от патриоти- такива, каквито сме учили че е имало някога в годините на Българското Възраждане- период, наричан от историците най-българското време в цялата ни национална биография.

"Имаме в клуба от едно семейство дядо, син и внук... Имаме не само момчета, но и момичета- те са нашите медицински сестри и доброволки, а когато се наложи- обличат и мъжки униформи. Всеки наш последовател сам е намерил пътя към патриотичния клуб. Ние сме на три години и вече имаме двама приети студенти. Може би интересът към историята е дал отражение и на избора им на професия..."- горд с приятелите си е нашият гост. Връщам го в темата за колекционерските му страсти и той с вълнение ми разказва историята на две от най-ценните си оръжия- офицерски саби от Балканските войни- всяка със своя уникална биография.

"Да получиш, понякога буквално по случайна игра на Съдбата, старо оръжие, да го внесеш в дома си, да го почистиш, да се погрижиш за него, да го върнеш към живот- толкова е вълнуващо! Да възстановиш старо оръжие, което пази паметта за истински сражения и има своя лична уникална история- това е изключително изживяване"- признава Димчо Георгиев и подчертава, че особено ценни са знамената, които патриотичният клуб притежава. Те са реплики на оригиналите, които са минали през тежки битки и сега се пазят в Знаменния фонд на Националния военноисторически музей.

 

После ми разказва емоционалната история на спасяването на знамената на Трети Бдински полк и 15 Ломски полк, в която свой дял има народният поет Йосиф Петров, тогава офицер за свръзка в Съюзническите армии...

Всяка инициатива на патриотичните клубове по места получава подкрепата на Националния съюз "Единение". Клубовете си помагат с оръжие, униформи, реквизит и жива сила- когато се наложи. На 3 март тази година, при възстановката на военни действия от Руско-турската освободителна война, на видинския площад "Бдинци" гърмяха оръдия, предоставени на видинските "Бдинци" от патриотичен клуб "Поп Минчо Кънчев" Стара Загора.

"Имам една мечта- да се изчистят различията и да се обединят всички патриотични клубове в България в една организация- заедно да участваме във възстановките на боевете при Плевен и Шипка, във възстановката на обявяването на Съединението и битките за неговата защита от Сръбско-българската, Балканската и Междусъюзническата войни"- така затваря разговора ни днес нашият гост.

 

© Снимка: Люба Филипова

Щастлив е, че патриотичен клуб "Бдинци" вече е записал първото си участие във филм- продукция на БНТ и Община Враца, с оператор Искрен Красимиров. И ни пожелава непременно да го видим- "Ботев от Голгота към Свобода".

Обединените от идеите на патриотичен клуб "Бдинци" мъже, жени и младежи ни връщат увереността, че патриотизмът не е куха фраза, че все още има хора, които със сърцето си мерят гражданския си дълг и пазят паметта за старата слава на нашата България.
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40