Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Що е то Акция "Осинови градинка"?

В началото на миналия месец врачанин даде лични средства, за да облагороди Общината площта около негово заведение. Това ни даде повод да проверим дали инициативата има последователи във Враца, Видин и Монтана, и имат ли въобще почва такива начинания.

Врачанският бизнесмен Цветомил Николов и кметът Николай Иванов откриха светещ шадраван в центъра на града под Околчица. Тогава се роди идеята повече местни предприемачи да облагодорят тревните и не само тревните площи край своите заведения.

Акцията бе кръстена от градоначалника на Враца "Осинови градинка", но до този момент не е известно някой да се е включил... За сметка на това друга кампания, озаглавена "Малки граждански инициативи", успешно се реализира за поредна година. Тя се финансира от общинския бюджет, а целта й е да бъдат освежени междублоковите пространства в града и селските мегдани в малките населени места на общината. През тази година бяха одобрени 24 проекта, за чиято реализация бяха отпуснати 66 038 лева. 33 други разработки не получиха финансиране, което е в рамките до 3 000 лева.

Типичен пример за малка гражданска инициатива е проектът, който бе реализиран от жителите на вход Е на бл. 23 в най-големия жилищен комплекс във Враца "Дъбника". С 1 090 лева занемарената градинка пред блока е превърната в свеж кът за отдих. Подменени са счупените плочки на тротоара, с бордюри са оградени зелените площи, които са засети с райграс, дребни храсти и цветя. Подобни или по-различни, но посветени на добрия външен вид, са и останалите 23 разработки от кампанията "Малки граждански инициативи".
Жителите на Монтана също могат да кандидатстват за средства, с които да облагородяват междублокови пространства, с цел подобряване на жизнената среда. Право на кандидатстване имат физически и юридически лица, съседски общности и НПО. С всеки одобрен проект може да бъдат изгради тротоари, настилки, алеи, детски площадки, пейки, да бъде засадено дърво или храст. Общината предоставя необходимите материали, а гражданите се задължават да положат труд или да наемат фирма, която да осъществи плануваните дейности.

"В момента натискът е невероятен от всички- и от представите на частния бизнес, и от много хора от различни точки на Монтана. Не знам тази година как ще успеем да задоволим всички искания на хората. По-инициативни са от предишните години"- казва кметът на Монтана Златко Живков.

Тази година за публично-частните партньорства в бюджета на община Монтана са предвидени 100 000 лева. Чрез публично-частните партньорства жителите на бл.2 от квартал "Младост" вече са възстановили градинките пред входовете си.
 
"Кметът отпусна средства и ние дадохме каквото можахме и сме много доволни... Радвам се, че нещо са постигнали съседите"- казаха живеещи в блока.
 
Има ли и в община Видин подобни инициативи, чрез които да осигурява средства за озеленяване и благоустрояване на площи за обществено ползване, а живеещите в близост да прибавят грижовност и фантазия и сами да си направят градинката такава, каквато ще им хареса- това попитахме видинския заместник кмет "Устройство на територията и развитие на инфраструктурата" Добромир Дилов:

"Община Видин е отворена към такива инициативи и на всеки един желаещ, който е дошъл, сме му оказали нужното съдействие. Има и доста реализирани инициативи с помощта на граждани и фирми. Едни желаят да бъдат оповестявани, а други искат да останат анонимни. За 2 години доста обекти бяха реализирани в града и в селищата от общината. Забелязахме, че детските площадки са за малки деца, но не можем да ограничим достъпа на по-големите. Затова от тук нататък всички детски прощадки, които правим, ще има покрай тях и спортни площадки, за да се забавляват и по-големите деца. Общината би могла да реализира и такава инициатива- "Осинови градинка". Ние отдавна апелираме за такива дейности. С каквото може, общината ще помага."

Според заместник кмета, с помощта на приятели, съграждани и фирми, във Видин са направени детски площадки в парк Владикина бахча, на кръстовището на улиците "Широка" и "Христо Ботев", до Стамбол капия, до Ташкюприя, в Крайдунавския парк- до градския плаж "Баба Вида", в комплексите "Крум Бъчвров", "Панония", "Бонония" и до Художествената галерия. Тези детски площадки- освен с нови съоръжения, са облагородени и с дървета, храсти и друга растителност. 

Мария Илиева живее в ж.к. "Васил Левски" бл.5, вход А- точно срещу парк Владикина бахча във Видин. Сега е пенсионер и е една от жените от входа, които се грижат за градинката откъм улицата. Заварихме я с пластмасово шише да полива цветята, които последно са садили, за да не изсъхнат в жегите.

"Грижим се заедно със съседите. Отдавна сме я направили, но сега я разкрасихме с алеи. Водата е скъпа, а сме пенсионери с ниски пенсии и ни е трудно да плащаме за поливане. Ако ни подпомогне Общината и хората от другите входове биха си направили градинки. Защо хората от програмата не почистват парка? Толкова е замърсен... Ако ни мобилизират и ние- възрастните, бихме се включили в разкрасяване на квартала. Тези цветя сме си ги донесли от селата. Не ни е скъпо поддържането на градинката. Мъжът ми направи ограда, но постоянно я чупят, влизат вътре кучета и замърсяват"- споделя Мария Илиева.

Във втората част на предаването днес с колегата Ваня Минева отново ще насочим вашето внимание към един проблем, който се надявахме Община Видин поне тази година да реши, без да й напомняме за него писмено... Става дума за обезопасяването на кръстовището до РЗИ Видин.

За трето лято към средата на юли се налага РАДИО ВИДИН да подсети община Видин да си свърши работата. И това лято пешеходците, които трябва да пресекат улица "Михаил ІІІ Шишман" от Регионалната здравна инспекция към парка, разбират идва ли превозно средство от ляво чак когато стигнат в средата на уличното платно... Десетки видинчани, които отиват на работа и се връщат по този път, рискуват всеки ден.

"Според мен видимост няма и е опасно за пешеходците и за водачите... Няма видимост... Трябва да махнат растителността. На повишено внимание минавам. Случвало се е тук за малко да ни блъснат... Трудно се вижда от храстите. Трябва да стъпя на пешеходната пътека и тогава да се огледам"- обясниха ситуацията пресичащи кръстовището видинчани.

"Проблемът при кръстовището на бившето ХЕИ е с три иглолистни дървета и една черница. Това, което направихме, е да се повдигнат отдолу короните на иглолистните, което по принцип не се прави, за да има видимост. Най-редовно се режат издънките на черницата, но много бързо растат, заради което може би трябва това да се прави всеки месец, за да има перфектна видимост. В момента има частична видимост (на кръстовището- бел. ред.). С довършването на окосяването на парк "Рова", което се извършва в момента, ще окосим и този участък, така че ще има перфектна видимост", каза ландшафтен архитект Даниела Димитрова.
 
Преминаващите по посочения маршрут обаче са наясно, че с окосяване проблемът няма как да се реши- издънките от черница са толкова много и толкова големи, че вече гонят по височина цитираните три иглолостни дървета... Трябва си резачка или брадва.
 
Третата тема в предаването е за заниманията за деца през лятната вакания, които организира читалище "Паисий Хилендарски" Димово от 1 юни до 1 август.

 
С децата работиха Мила Душанова, секретар на читалището и Любомир Качков, организатор в читалището:
 
"Основното е децата да прекарат хубаво лятото и да усетят красотата на природата. Тематично рисуваха отвън в място, което сме нарекли "Горски кът".
 
Не всички ще станат художници, но има деца със заложби, на които техниката им идва отвътре. По-важно е да се научат да виждат красивото. Опитахме да осмислим деня им, защото Димово е малко градче и няма какво да правят по цял ден. Водихме ги до Изворския манастир и пещерата Магура, като съчетахме походите с игри."

Децата, които ходиха на заниманията, са на различна възраст и от различни населени места, някои си живеят в Димово, други през лятото са при баби и дядовци.
 
Въпреки разликата във възрастта, лесно намират общ език и се забавляват заедно. На едни им харесват повече екскурзиите, на други- рисуването сред природата:
 
 
 
"Най-много ми харесаха екскурзиите, на които ходихме всеки петък...
 
Първата ми рисунка беше на цветя. Разказват ни много истории. Хареса ми пещерата...
 
Миналата година идвах, сега пак съм тук, защото всичко ми е интересно.
 
Намерих си нови приятелчета... "
 
На входа на читалището е подредена изложба с рисунки на деца на тема "Лято на морето и лято на полето".
 
Целта е децата да разберат, че лятото не е само почивка.

 
Докато едни са на море, други прибират реколтата.
 
Ръководителите на летния отдих на децата от Димово споделиха, че тези занимания са чакани от хлапетата с огромно желание и интерес и не спряха да ги хвалят за проявеното творчество и ентусиазъм.
 
Това е причината и следващата година читалището в Димово отново да събере всички деца- заедно да играят, да рисуват сред природата, да се учат да обичат и познават забележителностите в нашия край.
По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50