Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обещаха ремонт на общинско жилище за майка с четири деца

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Христина Георгиева живее от 7 години в общинско жилище на ул. "Камчия" в квартал "Строител" във Видин. Майка е на 4 деца. Работи за минималната заплата и изплаща заем, който е изтеглила, за да ремонтира двете стаи на къщата, в която Общината ги е настанила. Сред останалите общински жилища, домът на Христина е единственият с по-приличен вид- всички къщи наоколо са с изпочупени прозорци, изкъртени врати, дворовете са като след бомбардировка.

Жената потърси РАДИО ВИДИН, защото е в безизходица. От две години между живеещите в т. нар. "бункери" се говори, че къщите ще се събарят. През март 2013 година от Общината й изпращат уведомително писмо, че трябва да се премести и й дават списък със свободни общински жилища. Тогава започват и проблемите:

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"От този месец започнаха да ни изпращат едни писма, че трябва да ни настаняват някъде, че това щяло да се руши и да се изграждат някакви жилища. Пише, че трябва да ни преместят на друго място. Само двама сме, които си плащаме наема. Общината ми даде списък на свободните жилища. Обиколила съм ги всичките. Предлагат ми жилища без прозорци, без дюшеме, водата и токът са лукс. Къщата на ул. "Горазд" има протокол за събаряне. Защо ми я предлагат тогава? Всички тези къщи имат големи задължения. Жилището в блок "Палма" има задължения за 1 800 лева за ток. Ако избера някое от списъка, аз трябва да си прекарам вода, инсталация, да си направя тоалетна, да платя сметките за ток и вода. После да подам една молба до кмета и ако той реши, разходите ще ми бъдат приспаднати от наема. В квартала има жена, която си ремонтира покрива преди 3 години и още чака да й бъдат приспаднати разходите. От Общината ми казаха, че ако откажа да си избера нещо, ще го отбележат в молбата ми, а това означава, че вече няма да имам право на къща. Кое жилище да избера, като нито едно не е годно за живеене. Аз нямам пари да ги ремонтирам. Ще трябва да тегля нов заем, който не знам как ще изплащам",
недоумява Христина Георгиева.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Нито един общински служител не може да отговори на Христина Георгиева какъв е срокът, в който трябва да се изнесе. Ще има ли решение нейният проблем, попитахме заместник кмета по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Добромир Дилов:

"Тези жилища няма да се събарят, те ще се ремонтират. Не отговарят на условията, в които трябва да живее един нормален гражданин, на никакви хигиенни норми. Жилищата, в които сме й предложили да се премести, докато трае ремонта, също са в лошо състояние. Посочили сме къде желае да се премести, за да бъдат ремонтирани. Справката, която направихме показва, че госпожата не си е плащала наема от доста време и ние по действащата Наредба можем да й прекратим договора и да не й дадем жилище. Ние, обаче, няма да оставим никого без жилище. На всяка една молба от подобен род за приспадане на разходи за ремонт сме откликвали с разбиране и не е отказвано на никого да извърши ремонт на общинско жилище за сметка на наема или да плати стари задължения. Дори приветстваме такива иницативи. Всеки момент очакваме да започнат ремонтните дейности. Има два врианта- тя да направи ремонт, а разходите да й бъдат приспаднати от наема, или Общината да ремонтира жилището. Не я задължаваме да направи ремонт, просто сме й предоставили възможност да си избере едно жилище, за да го ремонтираме", заяви Добромир Дилов.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

И така: заместник кметът обеща, че Общината ще направи ремонт на жилището, в което избере да се нанесе Христина с децата си. А ако избере да се върне отново в старото си жилище, от което се трябва сега да се изнесе, ще трябва да кандидатства за него, обясни заместник-кметът. Добромир Дилов не посочи дата, от която Христина и останалите наематели трябва да се изнесат от общинските жилища в квартал "Строител", но уточни, че това трябва да стане колкото се може по-скоро, защото ремонтът може да започне веднага. Единственото, което спира строителните дейности е, че все още в къщите има хора.
По публикацията работи: Йорданка Петрова и Нора Йоцова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40