Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо край Гребната база във Видин мирише на помийна яма?

Екип на РАДИО ВИДИН работи по сигнал на наши слушатели, че от помпената станция до Гребна база Видин се изпускат отпадъчни води. Никой от тези хора не пожела да коментира проблема, но всеки искаше да направим нещо. Защото, по думите им, се усеща неприятна миризма от канала на станцията; защото на няколко метра по течението е градския плаж на Видин; защото точно до помпената станция тренират и се къпят децата от клуба по кану-каяк "Бдин 77".
 
Затова отидохме на място- в района има подходящи места за риболов и хора, които си държат там лодките. И получихме потвърждение на сигнала:

"Забелязъл съм. Плават всякакви парцали в канала. Аз имам лодка и виждам, че по въжето на котвата се лепят всякакви боклуци. Тук съм доста години и го виждам това. И предишни години е имало изпускане- когато водата е висока го правят сутрин рано към 4-5 часа, а сега го правят през нощта. За да няма къпещи се и да не се вижда какво правят...
 
Разбирам, че изпускат такива води, защото тече по тръбите. Пускат отвреме навреме... Не се изпускат никакви други води освен отпадъчни. Има още една канална станция до Колодрума, преди тя се ползваше. Къде да отива тази вода, като няма пречиствателна станция?!"


Редно ли е да се изпускат отпадъчни води в река Дунав, кой го прави и кой контролира? Това попитахме няколко институции- министерството на околната среда и водите, РИОСВ Монтана, Отдел "Екология" на Община Видин, РЗИ Видин, Басейнова дирекция Дунавски район Плевен, ВиК Видин. И зачакахме търпеливо отговорите на компетентните служби.

Първи ни отговориха от Регионалната здравна инспекция във Видин: "Във връзка с вашия сигнал ви информираме, че РЗИ Видин не осъществява контрол върху пречиствателните станции и изпусканите от тях отпадъчни води. Дейността на здравната инспекция е свързана със здравен контрол на фактори на жизнената среда, а именно питейни води, води за къпане и минерални води. Здравният контрол върху питейните води, водите за къпане и минералните води се извършва по реда на Закона за здравето, Закона за водите и Наредба №36 за условията и реда за упражняване на държавен здравен контрол."

На около 400 метра след канала на помпената станция е градския плаж на Видин. За поредна година, областният управител на Видин забрани къпането на плажа до крепостта "Баба Вида", възоснова на писмо на РЗИ, че водата е замърсена. Т.е. здравната инспекция знае, че водата е мръсна и казва, че плажуващите не трябва да се къпят в река Дунав, но не следи кой замърсява водата... Затова зададохме още един въпрос: Какво е състоянието на водите на река Дунав в района на Гребна база Видин- в който район тренират и се къпят гребците.
 
Веднага получихме следното пояснение: "Наредба №5 от 30 май 2008 година за управление на качеството на водите за къпане, издадена от Министерството на околната среда и водите, се прилага за водите за къпане във всяко място от повърхностно водно тяло, където се очаква през сезона за къпане голям брой къпещи се и за което няма издадена постоянна забрана за къпане или постоянно предупреждение, че къпането не е разрешено."

В контекста на гореизложеното ни информират, че районът на Гребна база Видин не е обособен като място за къпане... т.е. нямат отношение, тъй като Здравната инспекция контролира местата за къпане, а районът на Гребната база и градския плаж не са такива места...

Експерти от другите институции, на които сигнализирахме, сформираха екип, който извърши проверка по сигнала ни, както разбрахме от постъпилите при нас писма. Никой не пожела да коментира резултатите от проверката. Експертът от Община Видин отказа, този от Екоинспекцията в Монтана е в болничен, а от Дирекцията в Плевен- е в отпуск...

Копие от констативния протол ни изпратиха от ВиК Видин. В писмото на Дружеството се казва: "ВиК Видин експлоатира и поддържа въпросната помпена станция за отпадни води. В канализационна помпена станция 5 постъпват отпадни и дъждовни води от част от територията на град Видин, след това тези води се отвеждат към КПС 1 (до Колодрума) и там става заустването в река Дунав. Водите, постъпили в КПС 5, може да бъдат зауствани директно в река Дунав само при аварийна ситуация и при интензивни валежи от дъжд. Това е указано в разрешителното за ползване на воден обект за заустване на отпадни води, издадено от Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район, с център Плевен. След получаване на сигнала бе извършента проверка и съставен констативен протокол."

В протокола пише, че проверката е направена на 8 август и е от старши експерт Николай Динчев от Община Видин, главният инженер на ВиК Видин Стоян Стоянов и младши експерт Сия Димитрова от Басейновата дирекция Плевен. От направената проверка е констатирано следното: въпросната помпена станция има разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води; разрешителното за заустване е с титуляр Община Видин; станцията има обслужващ персонал от ВиК; отпадъчните води се препомпват и се изпращат в Канална помпена станция 1, след което се заустват в река Дунав; помпената станция до Гребна база може да работи само при проливни дъждове, авария на станцията до Колодрума или авария на тласкателя. В момента на проверката не се изпускат отпадъчни води и в точката на заустване е сухо, т.е. сигналът е неоснователен.

Същото ни отговориха от пресцентъра на Община Видин и от Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район, с център Плевен. Почти същото съдържа и писменият отговор на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана, която обслужва Видинска и Монтанска област: "С издаденото на Община Видин разрешително за ползване на воден обект река Дунав, за заустване на отпадъчните води от експлоатацията на Канализационна система на град Видин е разрешено да се заустват максимално 2 550 000 кубични метра годишно чрез канална помпена станция 5. Заустването е в района на Гребна база Видин и е разрешено при следните условия: само при проливни дъждове, авария на канална помпена станция 1 или авария на тласкателя от станция 5 към станция 1."

От Екоинспекцията посочват и кои са контролиращите органи- РИОСВ Монтана и Басейнова дирекция Дунавски район Плевен. В Екоинспекцията в Монтана липсва информация за изпускане на отпадъчни води чрез помпената станция до Гребна база Видин.

Не са ни отговорили от Министерството на околната среда и водите, но посочените инстанции са на подчинение на това министерство, което пък следи и контролира тяхната работа.

Основателен или неоснователен е сигналът? Няма как да допуснем, че хората от квартала не знаят какво се случва на помпената станция, защото го виждат с очите си и защото едно и също нещо чухме от различни хора.
Институциите също са си свършили работата и както казват- в момента на проверката не е констатирано изпускане на отпадъчни води. Затова, ако пак забележите изпускане от помпената станция до Гребната база и не вали проливен дъжд, веднага сигнализирайте- на нас или на екоинспекцията в Монтана, които обещаха веднага да изпратят човек на място.

Втората тема в предаването днес е за домашните зеленчукови градинки. Защото август е удачно време да отворим една тема, която в своята обичайност и обикновеност остава встрани от публичното говорене, но пък е показателна и поучителна. Тема, която не просто илюстрира делничните проблеми, на едни за оцеляването, а на други- да живеят по-качествено и пълноценно, а поставя и много общочовешки теми. Кой и защо поддържа домашни градинки? Кои са хората и какви са мотивите им в добре задоволения хранителен пазар да отглеждат плодове и зеленчуци за собствени нужди? Репортажът е на кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова, която ни завежда в градинката на Стоянчо Христов, психолог и ценител на домашните зеленчуци:

"Представете си по вечерно време, откъсваш си едно доматче от твоята градината, слагаш шайбички лук, шайбички чушка, поливаш с олио и си хапваш с добре охладена ракийка. Смятам че това е достатъчно основание да си гледаш градинка." Но мечтателността с аромат и вкус на прясно откъснат домат под тежесттта на битието бързо се превръща в реализъм...

"Има хора, които се занимават с отглеждането на зеленчуци, за да преживяват. Ситуацията е в пълния смисъл на думата страшна. За сметка на това българинът не се предава"- коментират врачани. Една от тези, за които зарзаватът собствено производство означава оцеляване, е баба Нуша:

"Моята пенсия е много малка- 200 лева е и не ми стига доникъде. Ако не е градината, не мога да ида на пазар да си купя. Много пари давам за лекарства и за мен нищо не остава. Помагам и на децата си, защото са затруднени. Младите ги е страх от мотиката, затова не искат да копат. Който е свикнал, той ще продължи до последния си миг."

Към традиционния прочит за здравата връзка със земята, прехната и поколенческата симбиоза, по темата за собственото зеленчукопроизводство добавяме и, така да се каже, по-съвременни аргументи. Те са от 40-годишната Любов Михайлова, градски човек:

"Гледането на градинка е доста скъпо хоби. Защото ако градината ти не е в двора и не живееш там, всичко останало са едни разходи безкрай... Защо го правим обаче? Защото така сме сигурни какво ядем. Чувството, че можеш да произведеш нещо не може да се замени с нищо друго. Нещата, които се продават на пазара през лятото, нямат нищо от вкуса на това, което е узряло докрай в собствената ти градина."

Третата тема в "Еко Свят" е конкурсът "Дърво с корен". За четвърта година фондация "ЕкоОбщност" събира в конкурс истории за дървета. Конкурсът цели да достигне и докосне повече хора с истории за любими дървета, отпечатали се в живота им- с истории от детството, спомени за запазени родове, израстването, приятелството, природата и родното място. Тази година номинации се приемат до 15 септември 2013 година, за следните категории:
 
Дърво с корен
- водещата категория, която ще осигури преглед и грижа за дървото-победител, а то ще представи и България в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2014";
Млад природолюбител- за дървета, номинирани от младежи, младежки групи, ученически клубове, училища или детски градини;
Дърво с бъдеще- за номинации на млади дръвчета, за които някой полага грижа и подпомага развитието им;
Вековните дървета говорят- чиято цел е да насочи вниманието на обществото и отговорните институции към столетните пазители на паметта за исторически личности и събития.

"За нас е много важно хората да ни обяснят защо това дърво, което са номинирали, е толкова важно за тях. Какво се е случило около него, свързано ли е с техния живот или минало, или с някакви традиции. Това е идеята на конкурса- да покаже отношението на човека към природата", каза за РАДИО ВИДИН Росица Русева, координатор на конкурса.

След 15 септември предстои разглеждането на номинациите от жури и избиране на финалистите. После ще стартира едномесечно гласуване на интернет страницата на фондация "ЕкоОбщност". Гласуването за избор на дърво победител във всяка категория ще бъде обявено също там и ще се проведе от 1 октомври до 1 ноември 2013 година.

Ето как някои хора се опитват да опазят дърветата с история, а други дори не дават възможност на няколко дървета да имат своя история. Става дума за поредния вандалски акт във Видин.

Връхчетата на новозасадените широколистни дръвчета на ул. "Търговска" са прекършени
- биха тревога от пресцентъра на Община Видин. Проверихме на място- прекършени са дръвчетата в редицата пред училище "Цар Симеон Велики".

"От няколко дни са така. Имаше клони по земята. Все ги кършат. Правят го младежи, сигурно наркомани. Друг човек не би го направил", казва Боянка Иванова, продавач на сергия до училището.

Ландшафтният архитект във фирмата, отговаряща за зелените площи във Видин- Даниела Димитрова, научи за вандалската проява от РАДИО ВИДИН. Ето как реагира тя на новината:

"Ужас... ужас... Садихме миналата година на цялата улица 25 дървета. Видът е ликвидамбър. През есента става кървавочервен и много красив. Това е декоративно, средно високо дърво, с яйцевидна корона и е подходящо за местата, на които го сложихме. Щеше да бъде красива комбинация с липите... Този вид дървета за първи път се сади във Видин. Засега нямаме опит с такива дървета и не знаем дали ще се възстановят. Това не са единствените посегателства в града. Цветарниците са пресаждани вече шест пъти... Повече няма възможност да се пресажда. Температурите не позволяват, а и нямаме повече разсад. Първите, които са садени, вече са провиснали, скрили са саксиите и ако другите не бяха открадени, щеше да се получи един цветен конус. Явно във Видин това няма да стане..."


До момента не са известни извършителите на вандалските прояви, съобщиха от пресцентъра на Община Видин и призоваха всеки, който стане свидетел на подобни действия, да информира органите на реда.
По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40