Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиян Митов: "Математиката е в основата на живота ни!"

Повечето хора биха се учудили като разберат, че математиката е в основата на логиката. Каква наука е тя и дали е навсякъде около нас? По тези и още въпроси си поговорихме с абитуриента от Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" във Видин Кристиян Митов. Хората, които познават Кристиян го наричат "детето чудо", заради многобройните национални и международни олимпиади, които е печелил. На 29 август на математика ще бъде връчено почетното отличие "Национална диплома" на Министерството на образованието и науката. Момчето е сред 24-мата наградени от цялата страна и единствен от Северозападна България. Наградата е заради успехите му и за първи път се връчва на видински ученик, което може само да ни прави горди от постиженията на младия човек.

На 19 години той вижда сложната наука като основна позиция в живота му. Открил я още в седми клас, докато се готвел да кандидатства в математическата гимназия. Още тогава Кристиян започва да изучава математиката по-сериозно.

"След националното състезание по математика след 7 клас се мотивирах да напредна, защото обичам да търся логическите връзки в нещата, а математиката позволява именно това, а и особено актуално в наши дни- във връзка с развитието на технологиите" -
разказва с желание Кристиян.

Благодарение на учителката му Агнеса Гергова, става част от отбора по математика на гимназията и завоюва заедно със съотборниците си високи постижения и призови места. 1-ви, 2-ри и 3-ти стават учениците на турнири по математика, дори успяват да преборят софиянци, което говори за високо ниво на поготовка. От госпожата си се запалил по числата и формулите, и за четири години стигнал много далеч. Кристиян има опит и в индивидуалните състезания- участвал е в есенни, пролетни и зимни турнири по математика в различни градове на страната, както и в национални олимпиади. През ученическите години печели 3 първи, 2 втори и 2 трети места. Въз основа на тези състезания се правят контролни за определяне на национален отбор. На тях момчето успява да се класира през 2009 година за Младежката балканиада в Сараево, Босна и Херцеговина, където печели сребърен медал. Класира се и в отбора за Всерусийската олимпиада в Смоленск, Русия, която се проведе миналата година. На нея се представя на ниво и взима второ място с най-много точки от българския отбор.


"Зарадва ме резултатът, защото руснаците са едни от най-добрите математици в света. При тях оценяването е много по-стриктно. Там или си решил задачите и получаваш 7 точки или не си ги решил и получаваш 0, което означава, че се обръща внимание на детайлите, на това човек да се докаже и решението му да е изпипано. Това е много важно, за да имаме научни достижения. Само една задача не бях решил, но там беше по-трудно, акцентираше се предимно на комбинаториката. Но за сметка на това истинско предизвикателство бяха геометричните задачи. Горд съм от себе си, че успях да се справя с тях."

В Русия Кристиян е оценен с 35 от 42 точки, което автоматично му дава право да бъде част от руския национален отбор по математика, стига да има руско гражданство, разбира се. Тази година от 42 участници в Националната олимпиада по математика Кристиян става лауреат. Следващите изпити, за които се готви са приемните в Софийския университет "Св. Климент Охридкси", където кандидатства и го приемат в специалността "Компютърни науки". Освен кандидат-студентските изпити той намира време и се включва в турнира на декана, където се представя отлично и получава право да участва в класиранията с оценка 6.00.

"Много хора се шегуват с мен, че съм приет 3 пъти, от кандидат-студентския изпит, от турнира на декана и лауреатското ми звание. Аз приемам това като естествен завършек на моите усилия, защото още в 11 клас реших да продължа образованието си в България."

Кристиян е също толкова добър и по-английски език. Два пъти стига до национална олимпиада, но не се явява, защото в същите дни се провеждат математическите олимпиади. Естествено, той избира математиката.

Заедно със своята госпожа, Кристиян се договаря да решава първо задачите от учебния материал, за да се получи здрава основа, а след тях и допълнителните от дяловете по висша математика- комбинаторика и теория на числата.

Но той е като всяко друго дете- почива през ваканцията, излиза с приятели и разпуска. Според него всеки човек трябва да има ясни цели и да ги преследва, и ако успее да си структурира задачите винаги ще има време за това, което счита за необходимост, почивка или работа, която трябва да бъде свършена.

"Никога не трябва да пренебрегваме математиката, макар и скрита тя остава в основата на живота ни" - казва ясно и точно Кристиян.

Накрая на нашия разговор той пожела на младите математици да не се предават и да бъдат упорити, защото това е всеобхватна наука и почти никой не може да изучи всичките й тънкости. Също така да правят това, което обичат, защото както е казано- "Ако работиш това, което харесваш, няма да работиш и един ден в живота си".
По публикацията работи: Лора Русинова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40