Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Погледни Европа през моите очи"

Вече няколко дни 30 младежи от Армения, Азърбейджан, Турция, Словакия, Италия и България се учат, опознават културите си и творят в семинар под наслов "Погледни Европа през моите очи". Те са на възраст между 18 и 25 години. Повечето от тях са студенти, има и учители, готвач, журналист. Първият ден бе посветен на опознаването в игрова форма. Чрез рисунки те описаха себе си и своите очаквания.

"Много съм впечатлен от природата. Бих желал да видя дивите животни, растенията, защото града, от който идвам, няма такива забележителности. Аз съм от Бари"- сподели Адриано от Италия.

През втория ден младежите посетиха община Белоградчик, където бяха приети от кмета Борис Николов. Той разказа какво се прави в общината за младите хора, но не скри и проблемите:

"Това, което правим, не е достатъчно за младите хора. Статистически безработицата на млади хора е около 23%. Смятаме, че тя е много висока. Много активно работим и с учащата се младеж".

Младите хора питаха за най-големите проблеми на общината, за миграцията на хора от общината, за икономиката в Белоградчик. Всички бяха впечатлени от величието на Белоградчишките скали и пещерата Магура. За да опознаят по-добре културите и да затвърдят приятелските връзки помежду си, те се опитаха в игрова форма да научат 10-те най-често употребявани думи на езиците на страните участнички. А вечерта всяка група представи културата, обичаите и забележителностите на страната си чрез презентации, типични ястия, песни и танци. Гости на този панаир на културите бяха младежи от гр. Белоградчик. Впечетленията на всички обобщи Сона от Армения:

"За първи път съм в България и много харесвам природата и културата. Смятам, че този проект е много полезен за младите хора, защото могат да общуват помежду си, да научават повече за своите култури, за своите страни".

 

Групата гостува на община Чупрене, където наред с деловите срещи, бе изиграяна и волейболна среща с местните младежи.

Всъщност, крайната цел е нови приятелства, нови познания за културата и много забавления. Затова всички с много емоции споделят за своите нови приятели, за дългите разговори до късно през нощта, въреки езиковите бариери. Екипът, осъществяващ обучението, исказва благодарност на Българското министерство на външните работи и специално на дипломатическата ни мисия в Баку, Азърбейджан и в частност на консула Даниел Нунев, за оказаното съдействие по организацията и пътуването на гостите от Азърбейджан.

Вижте още

Монтанска компания изнася черен хайвер за арабските страни, Русия и Европа

Най- големият производител на риба и рибни продукти в страната е от Монтана. Компанията започва с няколко язовира за традиционно отглеждане на сладководна аквакултура преди 20-ина години. Развива се през годините с няколко инвестиции, една от които е модернизация на съществуващите рибарници в град Монтана, превръщайки ги в един от най-..

публикувано на 02.12.20 в 14:17

Рибари от Враца: "Купи шаран, пусни го в язовир Дъбника"

За трета поредна година Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" призова врачани вместо да сложат риба на масата на Никулден, да я пуснат във водоема. Към призива им може да се присъедини всеки, който иска да съхрани природата.  "Правим кампанията, за да има в язовира различни видове риба и да вдигнем популацията. Защото язовирът преди години беше..

публикувано на 02.12.20 в 13:41
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56