Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходка сред уникалните природни феномени на Източните Родопи

Знаете ли какво е "кайнак", скъпи приятели? Красивата дума е от Източните Родопи и означава "извор" или "извор с чешма". Най-често може да я срещнете в съчетание с "хаир", защото направиш ли чешма, правиш добро на всички. Мислех, че е останал в миналото този хаир и това желание за благодеяние. Но колкото по-навътре влизах в Източните Родопи, толкова повече се уверявах, че всичко си е както някога. На всеки сто-двеста метра имаше чешма, коя от коя по-красиви и поддържани. Видях и много, които в момента се строяха. Спираш да се напиеш, а хората ти се усмихват, отстъпват ти ред, защото виждат, че си гост. Заговарят те сърдечно, сякаш те познават от години.

Хората от Родопите са не случайно такива. Няма как тази величава планина да не възпитава особено възприятие за света и човешките отношения у хората, които я населяват.

Мой приятел я нарича "къдравата" планина заради уникалните й и постоянно изменящи се извивки. Източните Родопи са място, където можете да видите уникални природни феномени, за които искам да ви разкажа.

© Снимка: Петя Генова

Обещах ви тази разходка в разказа си за Кърджали. И днес започваме от там. На 5 километра от центъра на града, до село Зимзелен се намират скалните образувания Каменна сватба. Скалните пирамиди са с вулканичен произход и са се образували преди около 40 млн. години. В този период районът на Кърджали е бил дъно на море, в което е изригнал вулкан. След оттеглянето на водата, вятърът и слънцето, като изкусни майстори са изваяли причудливите форми. Феноменът буди въображението и със страховитите легенди, които обясняват появяването му.

Най-разпространената разказва за нещастната любов на двама млади. Красив младеж се влюбил в девойка от съседното село. Пленен от хубостта й, момъкът залинял по нея. Разбрал бащата за мъката на сина си и отишъл в селото да я откупи за снаха. Вдигнали голяма сватба. Взели момата от нейното село и с музика и веселие тръгнали към Зимзелен. По пътя се извила вихрушка и повдигнала яшмака (булото) на булката. Видял свекърът лицето на девойката и онемял пред красотата й. А после пригладил брада и греховни мисли нахлули в душата му. Възмутена, майката природа вкаменила шествието, за да предотврати мераците му.
И без голямо въображение ще видите двете фигури на младоженците- оцветен в червено камък, и шествието след тях- ослепително бели. По обед почти не може да се гледа в каменните фигури- толкова са ослепително бели. Разходките наоколо и снимките ще ви отнемат около час. Изкачването не е трудно, но все пак е добре да сте с удобни обувки.
 

© Снимка: Динко Колев

Скалните гъби
са следващата ни спирка. Намират се източно от село Бели пласт, на самия път между Кърджали и Хасково. Каменните късове са с форма на естествени гъби- с розови пънчета и зеленикави гугли. Резултат са от интензивна подводна вулканична дейност. Прекрасната композиция от неповторими форми и багри се е оформила от ерозията в продължение на хилядолетия. Композицията се намира до пътя, а разходката отнема около 30 минути. Ако обаче сте любители на фотографията, със сигурност ще останете и повече.

Това обаче, което ще ви задържи в Бели пласт и след това е зеолитът- обявен за минералът на 20 век от Световната научна организация.

Целият район на Кърджали е богат на зеолит, но до селото се намира най-голямата кариера за промишлен добив. До кариерата има лековита чешма, а водата извира от зеолитните скали. Разправят, че жителите на селото не помнят случай на заболели от рак или на други тежки болести. Защо е така ми разказа случаен пътник до чешмата, който явно добре беше проучил този "Божи дар":

"Минералът се използва за пречистване на питейната вода, защото поглъща много добре радиоактивни елементи и тежи метали. Използва се за пречистване на организма от отровите. Това може да става като пиете от минералната вода, която извира от лечебните залежи край Бели пласт или със зеолитов камък от района на лековитата вода. Ако вечерта го потопите в лековитата вода, то на сутринта той ще е отдал невероятните си свойства на тази вода, която след прецеждане се пие като лечебна. Има силен стимулиращ ефект върху сърдечно-съдовата, нервната и храносмилателната система. Влияе благоприятно при нервни безпокойства, безсъние, язви, гастрит и колит. Някои я препоръчват и за предпазване от рак."
Всъщност, през последните години учените обясняват именно със зеолита наличието на толкова много столетници в Родопите.

След гъбите задължително е да се посети пещерата Утроба. Намира се до един от ръкавите на язовир Кърджали на около 20 км от града. И да сте гледали предварително снимки на мястото, пак ще сте неподготвени за гледката и усещането. Входът на пещерата прилича на вулва. След което се открива пещера с дълбочина 22 м. Първоначално пещерата е била дълбока едва 16-17 метра, а по-късно хора са я продължили и оформили като женска утроба, по стените на която непрекъснато се стича вода. Височината на дупката е около 3 м, а ширината- около 2,50. Светлината, идваща от входа е достатъчна, за да виждате вътрешността, а ехото- то е невероятно!

Пещерата е открита през 2001 година, но наличието на пещера-утроба е предположено от учените-траколози преди много години.

В този храм се осъществявала кулминацията на орфическите вярвания. Древните траки смятали, че царят умира и се възражда периодически, подобно на природата. За да се осъществи това, той трябвало да се изкачи високо в планината. Там владетелят, който е и първожрец, принасял в жертва едро животно или човек- символ на неговата собствена смърт. След това встъпвал в символичен брак с богинята-майка, оплождал я като влизал в нейната утроба-пещерата и се възраждал.

Пътят до пещерата отнема най-много час и половина с почивките. Хубаво е да сте с удобни обувки и да си носите вода. И вече уморени от величавите природни феномени ви препоръчвам да се върнете в Кърджали и да хапнете в плаващия ресторант на язовира. Храната е вкусна, рибата- прясна, а персоналът- учтив и акуратен.

Ето какво още препоръчва задължително да се опита в този район Павел Петков- директор на Регионалния исторически музей в Кърджали.

"Задължителни са къпаната баница- специалитет на източнородопчанката и баклавата."

Легнете си по-рано вечерта, за да имате сили на следващия ден за едно друго, като емоции и познание, но не по-малко вълнуващо пътешествие през времето- до мегалитните тракийски светилища Перперикон и Татул, и вила Армира в Момчилград. И за тях ще ви разкажа скоро.

А като комплимент към вас ще ви припомня чудното описание на Родопите от "Време разделно" на Антон Дончев:

"Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш- ала трябва да имаш сърце на орел. Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със затворени очи, в себе си."
По публикацията работи: Петя Генова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40