Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронната книга- популярна ли е у нас

Един или няколко файла с текст- това представлява електронната книга. Наричаме ги също "дигитална книга", "е-бук" и "и-бук". Майкъл Харт се приема за създател на електронната книга. Развитието на технологиите и интернет, помага за популяризирането, а и комерсиализирането им. Освен електронни библиотеки, поддържани доброволно от ентусиасти, в които съдържанието е общодостъпно, се появяват и електронни книжарници. За разлика от екзотичността си в началото, в наши дни, в т. нар. развити страни, електронната книга е обикновена стока.

© Снимка: Мария Иванова

"Електронните книги се предлагат в различни формати. Нашата книжарница предлага предимно книги на млади български автори, като целта ни е да ги подпомогнем. Знаем колко е скъпо издаването на една хартиена книга и по този начин ние ги стимулираме да творят" -
това каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН Вихра Манова, собственик на електронна книжарница в София.

За да се насладите на новото поколение творби могат трябва да сте снабдени с електронно устройство с дисплей и подходящ софтуер. А главното условие към програмата за четене на книги е при затваряне да запомнят мястото на текста, до което е стигнал читателят. С обикновени програми, позволяващи преглеждането на файл, при всяко ново стартиране на програмата потребителят да трябва на ръка да търси мястото, до което е стигнал предишния път, което да си признаем е доста досадно. Също така съществуват и специализирани приложения, улесняващи четенето на книги от хора със зрителни увреждания.

А четат ли видинчани електронни книги- това провери Петър Антонов сред жителите на областния град. Има, разбира се и привърженици на новите технологии, но и откровени традиционалисти.

Техните мнения, както и повече по темата за електронните издания- в звуковия файл.
По публикацията работи: Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45