Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пак ще разкопават главния път на Димово

Темите в "Еко Свят"днес: Завърши първият етап от изграждането на новата канализационна мрежа в Димово, но ще започне вторият и запрашаването отново ще е актуален проблем; Защо видинчани протестират срещу есенното подрязване на клони; Ще създава ли още грижи гъсеницата гъботворка и ще прескочи ли вредителят в Сърбия.

След едногодишно забавяне завърши първият етап от изграждането на канализацията в град Димово.
Отсечка от около 300 метра в началото на града стоя месеци наред без да бъде асфалтирана. Това предизвика недоволството на живеещите край главната улица "Георги Димитров". Хората негодуваха заради недовършения ремонт и тежкото запрашаване в участъка, покрит с трошен камък, от който при преминаването на автомобили се вдигаха облаци бял прах. В края на септември най-после ремонтът на проблемия участък приключи. Сега се очаква да започне втората част от проекта. И голямото копаене да започне отново. Как гледат на този факт димовчани провери Ани Цекова.

"Увеличава се трафикът. ... Минете след 2 месеца да видите пак. ... Дано да не разкапават пак пътя, като знам какво беше на тия 200 метра. ... Като минават колите, ни се тресе къщата. Има напукани комини. ... Като се започне да се копае поне ще бъде тихо, защото ТИР-овете няма да минават."
 
Община Димово има готовност отново да затвори пътя през града, за да продължат ремонтните дейности по втория етап от изграждането на канализацията.

"В момента не мога да кажа нищо, защото нямам информация. От 1 октомври трябваше да започне разкопаването на главната улица и полагането на тръбите. Трябва да се продължи работата от новоасфалтирания участък към центъра на Димово. Все още нямаме разрешение за разкопаване. Чакаме съгласуване с МОСВ и след това разрешение от АПИ за затваряне на главния път", съобщи за Радио ВИДИН кметът на Димово Лозан Лозанов.

"Това си е сериозен проблем, защото Е-79 създава много проблеми с организацията на движение. Няма друг обход, освен този, по който минахме. Длъжни сме да се съобразяване с интересите на хората, но няма да допусна по време на зимното поддържане от 1 ноември да разкопаят пътя и да се използва този обход", категоричен бе по време на обиколката си във Видинска област председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Стефан Чайков.

Втората тема в "Еко Свят" днес
- защо видинчани протестират срещу есенното подрязване на клони, което извършва фирмата по озеленяване във Видин? Сигналът в Радио ВИДИН дойде от хора, които живеят в края на улица "Цар Симеон Велики" и които преди години са насадили тук орехи и плодни дръвчета. Сега клоните на тези дървета са стигнали до опънатите на 3 метра височина кабели и служители на екофирмата ги подрязват. Притесненията идват от съмнението, че есенната резитба на клоните е подранила- листата на дърветата още не са опадали и стопаните се страхуват, че гледаните с любав насаждения ще изсъхнат.

"Преди няколко години искахме тази улица да се асфалтира. Въпреки нашата жалба до Общината, те не благовориха да дойдат, да видят в какво състояние е и да я асфалтират. Сега са тръгнали да изрязват плодни дръвчета, които сме си купили и сме ги насадили, че им пречело на кабелите. Нека да ги изрежат, ако пречат. Но това значи, че трябва да изрежат всички дървета по улицата... Обезобразяват плодни дръвчета в момента. Вижте онзи орех... Сега не му е времето. Трябва да опаднат листата. Те се режат или пролетно време, или късно есента... Това не се прави така. Нека да дойде специалист от Общината и да каже кои клони и как да се орежат. Безотговорно се опъват кабелите- и за интернет, и за телефони, и за ток. Някои от тях са на 3 метра височина. Как няма да пречат тези кабели?..",
недоволстват хората.

"Обикновено винаги е така, когато режем. Имаме списък, по който се работи. Не се чудим къде да работим и какво да правим, както сигурно някои си мислят. Тези резитби се правят през няколко години, а тази улица е една от планираните. Целта е безпроблемно да минават камиони и колите по чистотата. Сега проблемът е, че хората са си насадили орехи и никой не е мислил, че това след години ще създава грижи", обясни ландшафтен архитект Даниела Димитрова, управител на фирмата, ангажирана с озеленяването във Видин.

Паралелно с подрязването на клони по улиците, служителите на фирмата работят и по сигнали на граждани за изсъхнали и опасни дървета.

© Снимка: Огнян Башлийски

Третата тема в предаването
е за провелия се в Белоградчик семинар-инструктаж, във връзка с есенното обследване на съхнещи култури и насаждения. Ежегодно Лесозащитна станция София провежда такива семинари във връзка с изготвяне на прогнозата за очакваните нападения от болести, несекомни вредители и други повреди в горите и разработване на лесозащитни мероприятия за ограничаване на щетите от тях. Тази година в семинара бе дискутирано масовото нападение от гъсеница гъботворка в горските масиви. Участваха над 70 лесовъди- директори и заместник директори на горски стопанства от Северозападна България и отговорници по лесозащитата.

Семинарът започна с теренно запознаване с методите на обследване на гъботворката в с.Синаговци. След това практическото занимание продължи в с.Рабиша. Там лесовъдите се запознаха на терен с методите на обследване на съхнещи култури и насаждения. През втория ден на семинара се проведоха презентации и дискусии по различни теми.

"Целта на инструктажа е да се уеднакви мерникът и да се обясни на младите ни колеги на какво трябва да се наблегне и по кои показатели да се събере информация за гъботворката, като един опасен вредител по горите", обясни доцент Янчо Найденов, директор на Лесозащитна станция София пред сътрудника ни Иванка Петрова.

© Снимка: Огнян Башлийски

"Не трябва да допускаме размножаването на този вредител на продължава дълго, за да не бъдат отслабнати горите и при влошените условия да се появят други заболявания, други насекоми и действително може да се получи върху голяма територия изсъхване на дърветата", допълни доцент Янчо Найденов, директор на Лесозащитна станция София.

"Гъсеницата гъботворка засяга и всички овощни видове. Първичните резултати от наблюденията тази година показват, че този вредител ще бъде тройно повече от миналата година. Към средата на ноември експертите ще могат да се произнесат по-точно, когато ще бъдат взети проби от горските стопанства, за да се изпратят в латоратория на Лесозащитната станция и там да се определи здравословното състояние на яйцата на вредителите. Чак готава ще може да се каже колко ще бъде засегнатата площ", обясняват специалистите и споделят тревогата, че нападение на този опасен за дърветата вредител се наблюдава и в съседна Сърбия.
По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40