Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Бърчев: "За да се съхраним, е нужна приемственост"

В предаването "Автобиография Северозапад" ви срещаме с един сладкодумен художник, известен не само в Северозападния край на България, но и в съседните Румъния и Сърбия- това е Петър Бърчев.
 

© Снимка: Петър Бърчев, личен архив

Гостът ми е роден в Ново село, а години по-късно завършва графика във Велико Търново. 8 години е главен художник на тогавашния Видински окръг. Уредник е в худжествената галерия "Никола Петров".
 
Главният герой в това издание на предаването е организатор на множество пленери и културни прояви. Една голяма част от живота му е посвещава на организирането и провеждането на пленери. Срещите на художници от България, Сърбия и Румъния се превръщат в ежегодни инициативи за Петър Бърчев, който ни разказва за тези свои занимания и ни разкрива подробности около организацията на подобен вид творчески форуми.

"За първите пленели специално закупихме водоход, на който качвахме нашите гости. Друго е да гледаш реката "от лодката"... Дунав е невероятна река. Има по-дълги, по-големи, по-..., по-..., по... Но единствено Дунав минава през осем държави, определял е и все още определя поминъка на хората. Даже и турците имат наименование на тази река. От 20 години правя пленер "ДунавАрт". Е, с някои прекъсвания, както е и в момента... Последната ми идея е да организирам един пленер за екологията на Дунав, за заплахите от замърсяването на Дунава. Идеята ми е в него да участват художници от всички страни, през които минава реката. Да покажем с какво човекът заствашава реката", разказва Петър Бърчев за опита си в организирането и провеждането на пленери, като подчертава:

"Не от всеки художник става пленерист. Той трябва да бъде отворен към света и да обича да общува."

© Снимка: Петър Бърчев, личен архив

Петър Бърчев е автор на герба на Ново село. Не е лесно да се изработва хералдика, признава героят в "Автобиография Северозапад" днес. Но признава още, че корените му го държат здраво в Ново село, където на една от паметните плочи сградата на читалище "Земеделец" е издълбано името на негов прародител- поручик Никола Бърчов, загинал при Серез на 11.06.1913 година. А синът на Петър Бърчев е като брат-близнак на загиналия за родината красив поручик. Художникът с мистична отдаденост пази старите снимки и не спира да мисли за силата на родовата кръв.

"Наследствеността- ето на това не държим- на това, което имаме. И ставаме чуждопоклонници. А за да се съхраним, е нужна приемственост. Никой не се замисля какво може да даде на обществото, а само критикува."

Своеобразната ни разходка из живота и работата на художника Петър Бърчев ни отвежда до най-новото му занимание, а именно книгата, която той подготвя да издаде. Редактор на изданието е д-р Сашка Бизеранова. Създаването на подобен труд се оказва нелека задача, но от Петър Бърчев научаваме защо е решил да се посвети на тази кауза.

"Тази книга е една кратка, забавна история от старо време, която може да ни донесе усмивка и добро настроение за цял ден, за цяла седмица, а при подходящо отношение към четивото- направо да пренастрои сетивата ни към живота и да ни направи по-добри и по-естествени хора", смята авторът.
По публикацията работи: Добромира Димчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50