Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел: "Пчеларството е истински занаят, държавата трябва да помогне на сектора"

С европейски привкус е днешното издание на "Земята, която ни храни"- гостува ни евродепутатът Мария Габриел. Тя ще очертае параметрите на новата Обща селскостопанска политика /ОСП/. За 16 октомври е насрочен протест на пчеларите по места под мотото "Час мълчание, за да се обърне внимание на пчелите и пчеларите"- ще разберем причините за недоволството. В Плевен днес бе открит фестивал на меда под мотото "Пчелният мед-здраве и дълголетие"- там е Петя Иванова- дългогодишен пчелар от оряховското село Остров и председател на Националното сдружение на жените пчелари. И понеже е есен, а есента е времето, в което вече сме обрали почти всичко от градините, ще видим как в едно видинско село подготвят градините си за пролетта.

Гъвкава, ефикасна и зелена ще е Общата селскостопанска политика през периода 2014-2020 година, тя ще бъде постигната чрез постоянен диалог със земеделските производители- обяви евродепутатът Мария Габриел. Мария Габриел е член на Комисията по земеделие на европарламента, и е човекът, който прокарва националните искания до най-високо ниво.

"Има с какво да зарадваме земеделските производители, защото на първо място става въпрос за активно отстояване на позиция на самите производители. 2014 година ще бъда преходна, а положителната за България новина е, че ще има 13 % обвързано с производство субсидиране. За България това означава нови средства за животновъдите, за зеленчукопроизводителите, за овощарите- секторите, които до момента бяха встрани от финансиране. Добра новина за България е и т.нар. гъвкавост между стълбовете на ОСП- възможността за прехвърляне на средства от директните плащания към Програмата за развитие на селските райони и обратно. За България е договорена възможност да прехвърля 25 % от средствата за развитие на селските райони към директните плащания. Това е начин средства, които не се усвояват, да не бъдат загубени"- каза евродепутатът. Мария Габриел припомни, че след 1 януари 2015 година 30 % от директните плащания ще бъдат задължително обвързани с критерии за опазване на околната среда, като се отделя специално внимание на "приоритетни" екологични площи- угар, плетища, храсти, поддържане на пасища, както и насочеността към опазване на биоразнообразието.

Мария Габриел коментира и подготвяните протести на пчеларите: "Вярно е, че нашата, българска, идея за създаване на субсидия на пчелно семейство бе отхвърлена от Европейската комисия и Съвета на министрите. Радостното е, че нашата идея успя да извърви половината от пътя си, а Европарламента подкрепя и излъчва нашето послание, че става въпрос за геостратегически важен сектор, важен както за опазване на биоразнообразието, така и за нас като потребители, които трябва да се радват на добро здраве. Сега е много важно да се съсредоточим върху новите възможности, които дава ОСП. Има идея, дискутирана на Международния фестивал на меда в Несебър е пчеларите да бъдат включени в схемата за подпомагане на малки земеделски производители, която предвижда плащане веднъж годишно между 500 и 1250 евро поопростена процедура. Така пчеларите ще могат да подпомогнат производството си, да подменят пчелните кошери, да бъдат по-конкурентоспособни и да популяризират по-успешно качествата на българския мед. Ако пчеларите бъдат включени към тази схема, това ще е признание за усилията им- тук ще се види и националната отговорност да се заяви намерение към сектора"- каза Мария Габриел. По думите й единствената възможност за допълнителни средства за сектора е Националната програма по пчеларство, по която средствата са ограничени: "Не бива пчеларите да бъдат поставяни в едно унизително положение- да се редят на опашки и за часове да свършва приема на проекти. Пчеларството е истински занаят, а хората са истински отдадени на дейността си, затова е важно те да се почустват сигурни и да инвестират в производството."

В звуковия файл чуйте още: мнението на Мария Габриел за преструктурирането на малките млечни ферми и за мораториума за продажба на земя на чужденци.

В "Земята, която ни храни" отделяме внимание на пчеларите, по-скоро на предстоящия протест, насрочен за 16 октомври. Пчеларите протестират срещу непоследователната политика на българската държава за опазване и развитие на отрасъла. По места протестът е под мотото "Час мълчание, за да се обърне внимание на пчелите и пчеларите", националният е насрочен за 23 октомври и ще се проведе пред Министерството на земеделието в София.

Мирон Драганов

"Искаме да подскажем на правителството, че сега те са на ход. След като Европа ни отряза, българското правителство трябва да задели средства за директни плащания на пчелен кошер. Претендираме, че в министерствот он аземеделието се обръща много малко внимание на пчеларството, затова и искаме да има отдел "Пчеларство". По Националната програма по пчеларство средствата са много малко. Искаме да се намери начин да се стимулира сектора, защото само през последните три години от 720 000, пчелините семейства в България са намалели с около 250 000 и сега са не повече от 500 000. Според квадратурата на страната ни, за нормалното опрашване в природата, са необходими около 1 милион пчелни семейства. Без средства пчеларите губят стимул да отглеждат кошери."- каза пред Жоро Александров един от големите пчелари във Враца- Мирон Драганов. Той изрази надежда, че държавата ще обърне внимание на сектора, заради важното място на пчелите при повишаване добивите от различните култури. За да изразят недоволството си, във Враца ще се съберат стотици пчелари, като това ще е генералната репетиция за националния протест. В Монтана ще се въздържат от протести, местният Съюз на пчеларите е в процес на преговори със земеделското министерство и държавен фонд Земеделие- това каза председателят Иван Иванов. Във Видин протестът е от 12 часа и ще се проведе пред сградата на областната администрация.

"Искаме си субсидиите, искаме по 60 лева на кошер и по 2 лева на килограм произведен мед. Могат да се отделят пари от субсидиите на зърнопроизводителите, защото техните добиви са благодарение на опрашването"- категорична е Мая Бедилова от Градец- един от организаторите на протеста във Видин.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Още малко продължаваме с пчеларска тема- в Плевен днес бе открит фестивал на меда под мотото "Пчелният мед-здраве и дълголетие".

"В 10 часа тържествено бе открит фестивала, имаше водосвет и концерт на Северняшкия ансамбъл, приветствия поднесоха областният управител на Плевен и председателя на местното дружество на пчеларите"- каза Петя Иванова-дългогодишен пчелар от оряховското село Остров и председател на Националното сдружение на жените пчелари. А нейният призив е - пчеларите да се обединят, за да се чуе гласът им. Иначе за фестивала- с плевенската публика ще се срещне и Димо Димов, главен редактор на вестник "Пчела и кошер" и председател на регистрираното през 2003 година Сдружение за биологично пчеларство. В рамките на фестивала ще се проведат лекции от лекари терапевти, които използват в практиката си пчелни продукти. За да е не само сладко, за посетителите ще има и забавления- организаторите на събитието са предвили и така модерният напоследък маратон с танци в зумба-ритъм.

В звуковия файл чуйте още как да подготвите градините си за презимуване- надникваме в градинките на леля Милица и дядо Генчо.

По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50