Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платна на Никола Петров гостуват в едноименната галерия във Видин

Днес, уважаеми слушатели, ние- дамският дует на "Калейдоскоп"- Ваня Минева и Нора Георгиева, завъртаме всички сфери и ви връщаме сто и още малко отгоре години назад- на прага между 19 и 20 век, в работилницата на новото българско изкуство. Правим този скок във времето в музикалната опаковка на стари градски песни. Защото те са естествената атмосфера на онова време.
 
Време, когато България се оглежда критично в огледалото на Европа и търси пътища да влезе с достойнство в балните зали на Виена- с достатъчно познания за естетиката и достолепието на аристократичния континент. Но и без да се отказва от уникалното изящество на българския фолклор, в който векове наред народът ни е кодирал тънкия си усет за красиво.

Веднага след Освобождението стотици български момчета и момичета получават образованието си в европейските столици и се връщат у дома, за да започнат градежа на новата българска държава по най-модерните към онзи исторически отрязък стандарти. Събират натрупваното с векове познание на Стара Европа и му търсят приложение в български условия- при това така, че нищо наше да не се изгуби. И в научните, и в артистичните среди постоянно кипят спорове- кои сме, къде сме, какъв трябва да бъде нашият път. Това е времето, когато български учени получават в европейски университети професорски титли ненавършили 30 години; когато наши градинари показват на Европа как се прави модерно зеленчукопроизводство, а българското кисело мляко става абсолютен хит в хранителната промишленост.

През онези първи свободни 40-50 години веднага след Освобождението, възрожденското поколение непокорни българи учредяват държава; развиват промишленост от занаятчийски работилнички до фабрики; прекарват железопътни линии; изграждат образователна система от първи клас до университет. През 1888 година отваря врати Софийският университет "Св. Климент Охридски", а през 1906 година е готова сградата на народния театър. Излизат от печат първият български роман, първата нова българска драма, първите балади, първите сборници с градски разкази.

През 1893 година е организирана първата обща изложба на художници в България и е основано първото сдружение на художници, наречено Дружество за поддържане на изкуството в България. Сред инициаторите са д-р Иван Шишманов и Иван Мърквичка. Те стават и първите председател и подпредседател на Дружеството, по инициатива на което през юли 1895 година започва издаването на първото българско списание за изобразителни изкуства- наречено "Изкуство", под редакцията на Антон Митов и Иван Мърквичка. Същата година писателят Константин Величков, който по това време е министър на просветата, възлага на Дружеството да изготви законопроект за Държавно рисувално училище. И през следващата, 1896 година, Народното събрание го одобрява и училището, бъдещата Художествена академия на България, е открито. Пръв негов директор е Иван Мърквичка.

През 1902 година Дружеството за поддържане на изкуството в България е преименувано в Дружество на художниците в България.
 
Основите на модерната българска живопис слагат автори, сред които е и нашият земляк Никола Петров.
 
Една от емблематичните за творчеството му картини- изобразяваща сградата на народния театър, гостува сега в родния му Видин- в седмицата, когато видинчани отбелязват духовния празник на своя град.
 
В голямата зала на галерията, която носи името на Никола Петров, са наредени 31-но изключително ценни платна от този период- края на 19 и първите 30 години на 20 век. Картините са от фонда на Софийската художествена галерия.
 
Откриването е от 17:30 часа, на 21 октомври. 21 са майсторите, автори на подбраните творби, сред които Никола Петров, Златю Бояджиев, Александър Мутафов, Никола Ганушев, Никола Танев, Никола Маринов, Бенчо Обрешков, Борис Денев, Васил Бараков, Стефан Иванов, Елена Карамихайлова.
 
Да ни представи колекцията помолих видинския художник Красимир Кръстев:

"Авторите от това поколение през 20-те години на миналия век търсят корените на своеобразието в творческото преосмисляне на традициите от фолклора, иконописта, халищата, чергите, писаните каруци, резбата. Сюжети намират в легендите, приказките, преданията, нашата митология- с желанието да открият "формулите" на културната ни идентичност като народ."

През 1931 година в София е учреден Съюзът на дружествата на художниците в България, който обединява няколко сродни организации- дружествата "Съвременно изкуство" и "Родно изкуство", дружествата на "Независимите художници", на "Южнобългарските" и "Севернобългарските художници", дружествата на иконописци и приложници.

 
"В 30-те години европейският революционен авангард в изкуството отхвърля академизма и салонната живопис. Стремежът е новото съдържание да намери нов, адекватен пластичен израз. Последователите им в България създават една от най-интересните страници в нашата история на съвременното изкуство. Защото видимата действителност е само суров материал... Целта на изобразителното изкуство не е да я копира, а да я пресътвори съобразно трите основни изисквания: форма, светлина, цвят"- обобщава Красимир Кръстев.

Времето е много динамично и всички нови идеи, които вълнуват тогава младите художници, намират материалното си изражение на платната, които те създават. Избрана част от творбите на това художествено поколение са подредени в голямата зала на видинската художествена галерия. Не пропускайте възможността да ги видите!
 
Фоторепортер: Светослав Цветанов.
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40