Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Дионисиева: "Не си давам земята"

Темите в "Земята, която ни храни": 

 * какви са ангажиментите на собствениците на земеделска земя, кога земята става "бяло" петно и какви са задълженията на и спазват ли ги арендаторите, които обработват белите петна- разглеждаме частен случай- Райна Дионисиева, отговорът е от директора на областната дирекция "Земеделие" във Видин Личко Луков;
* народният представител Филип Попов съобщи за неплатени суми от арендатори, ползващи чужди земи;
* Ден преди националния протест на пчеларите- болките на един пчелар-проверител от Враца и друг- млад фермер, който е готов да запали кошерите си, заради всички проблеми в бранша;
* Жътвата на слънчоглед и царевица и есенната сеитба във Видинско.

Райна Дионисиева е от с. Гомотарци. Дълго време е била извън страната. През това време земята й- 5 дка, е обработвана от брат й. Сега се е завърнала и иска да си помага със собствено произведена селскостопанска продукция. Оказва се, че е изпуснала срока, в който всеки земеделски производител трябва да подаде декларация, че през следващата стопанска година ще обработва земята си.

"Никой не ми е казал, че тази декларация се подновява всяка година. Това е частна собственост, лична, свещена и неприкосновена и никой няма право да посяга на моята частна собственост. Никой не ме е питал, взели са ми земята и я обявяват за "бяло" петно. Няма да позволя никой да влезе в земята ми"- категорична е Райна Дионисиева.

Какви са ангажиментите на собствениците на земеделска земя, обясни директорът на областна дирекция "Земеделие" Личко Луков:

 "По закона за ползване на земеделските земи, до 31 юли всеки собственик на земеделска земя трябва да подаде заявление по чл. 69 за това дали ще обработва земята си или ще я отдаде под наем или аренда. Това е оперативна отчетност на обработваемата земя. Когато е сключен договор за аренда или наем, тогава задължението за подаване на заявление по чл. 70 е на арендатора или наемателя"- каза Личко Луков. Той обясни, че в конкретния случай жената има няколко варианта: ако земята вече е обработена и засята- трябва да изчака и следващата година да подаде декларацията в срок; ако все още земята не е обработена, да си я обработи; ако на земята е извършена някаква обработка, да си плати обработката.

Ако до 31 юли собствениците на земеделска земя не декларират как ще стопанисват земята си - дали сами ще я обработват, или ще я дадат под аренда, теренът се включва в регистъра на землището като "бяло петно". Във Видинско също има такива, каза Личко Луков: 

 

"Не са малко площите с неизяснен статут- наричат се "бели" петна. През стопанската 2012/2013 година те са били на площ малко над 205 000 декара. За тях ползвателите дължат над 2 244 000 лева, изплатени са близо- 1 800 000 лева- повече от половината. За новата стопанска година 2013/2014 - "белите" петна са значително по-малко, което е добра тенденция." Агрономът посочи, че когато фирмите обработват белите петна, трябва да заплатят на собствениците средната арендна вноска, като ги внесат в извънбюджетна сметка в съответната община. Непотърсени повече от 4 години пари остават за Общината. Когато арендаторите не спазят това изискване и не внесат парите за белите петна, губят право да обработват земята през следващата стопанска година, уточни Луков.

В същото време народният представител Филип Попов обави, че за стопанската 2011-2012 година две фирми, които обработват "бели петна" във Видинско, дължат на собствениците над два милиона лева. Депутатът призова всички отговорни институции на територията на област Видин- прокуратурата, към полицията, Дирекция "Земеделие" и Фонд "Земеделие" да влязат в правомощията си с оглед спазването законовите разпоредби и удовлетворяване на собствениците на тези бели петна, с пари, които им се дължат.

За "Земята, която ни храни" Жоро Александров се срещна с двама недоволни пчелари- проверител и млад пчелар, с 5-годишен стаж.

"Пчеларството е пред фалит, в пчеларството цари хаос"- категоричен е Герго Гергов, който от 30 години е пчелар, от 6 години е и проверител. Според него една от причините за масово измиране на пчелите в региона е заради лечението на пчелите с некачествени продукти.

Павлин Викторов е един от младите пчелари- със стаж 5 години, кандидатствал е по програма "Млад фермер" има 250 пчелни семейства и вече твърде разочарован:

 

"Пчеларите са загиващ вид, единствено на нас държавата не заплаща никакви субсидии, за да имаме стимул да работим. Средствата по Националната програма за пчеларство са малко, свършват бързо и са за "определени хора". Ще запаля кошерите!"

90 % от слънчогледа в област Видин е ожънат, средният добив е 182 кг. от декар. Най-много- по 201 килограма са прибрали стопаните от община Димово, най-нисък е добивът в Белоградчик.

 

"Добивът от маслодайната култура е по-слаб от обичайния за региона, а стопаните трябва да провеждат борба срещу болести, както и да използват качествени семена", каза Личко Луков. На 45 % е ожъната и царевицата в региона, средният добив е 394 килограма от декар. Основна причина за ниските добиви са сушата през лятото и липсата на поливно земеделие, обобщи агрономът. Той призова земеделските стопани да използват всеки един хубав ден за есенната сеитба, за да не изпуснат срока- края на октомври.

 И понеже знаем, че "кой каквото посее, това и ще пожъне", пожелаваме на всички успех и добър добив...

По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50